Комплексні обстеження чоловіків, жінок та дітей

Щорічні обстеження - запорука здорового, а від так щасливого життя кожної сім'ї

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби #тиск_ОК

Рівень артеріального тиску – це показник, який треба тримати під контролем завжди

Рентген обстеження дозволяє точно оцінити стан легень

Рентгенографія показує усі без вийнятку захворювання:від пневмонії до онкології

Щороку УЗД до 40 років

Щороку УЗД до 40 років, мамографія після 40 років для раннього виявлення раку грудних залоз

2014/11/27

Декілька простих порад для початківців правильного харчування

  1. Вранці натще випийте склянку води (не холодної). Через 20–30 хвилин можете снідати.
  2. Смажена яєчня, страви з майонезом чи смажене м’ясо – не найкращий сніданок. Корисний сніданок – легкий. Наприклад, каші: вівсяна, гречана, рисова, зі свіжими чи сушеними фруктами, горіхами,медом чи йогуртом.
  3. Візьміть за правило за півгодини до споживання їжі випивати склянку води. Так ви не будете забувати пити воду протягом дня та з'їдатимете менші порції.
  4. За добу доросла людина повинна випивати 1,5–2 літри води. Якщо ви не маєте такої звички, можна її виробити. Зранку налийте потрібний об’єм води в пляшку і беріть її скрізь із собою. До вечора пляшка повинна бути порожньою. Тепер з цією метою навіть розробили спеціальні додатки до мобільних пристроїв(Waterbalance для Android та інші).
  5. Виключіть із свого раціону копчені ковбаси, плавлені сирки, готові майонези та соуси, будь-яку солодку воду, чіпси та сухарики, фаст-фуд. Якомога менше споживайте молочного і білого шоколаду, кондитерських виробів, алкоголю. Канапки є хорошим варіантом «в дорогу» та «зі собою», але вони не можуть замінити повноцінну їжу.
  6. Пам’ятайте вислів:«Краще менше, але ліпше». Споживайте їжу малими порціями 5–6 разів на день. У сучасному ритмі життя цього правила важко дотримуватися, але треба. Якщо берете обід зі собою, то краще діліть його і їжте двічі, з інтервалом 2–3 години. Так само краще розділяти першу та другу страву.
  7. Вживайте білки рослинного походження:вони не менш корисні за тваринні. Введіть у свій раціон бобові (горох, квасолю, сочевицю), які є багатим джерелом рослинного білка.
  8. У вашому раціоні щодня мають бути молочні та кисломолочні продукти (м’який сир, сметана, кефір, йогурт та ін.).
  9. Найбільш шкідливою є смажена їжа. Тому смажені страви краще замінити вареними, тушкованими та печеними. Нині є безліч простих рецептів для приготування смачних і корисних страв у пароварках, мультиварках й інших кухонних приладах.
  10. Не варто їсти за 2–3 години до сну. Багато хто припиняє їсти після 18:00, та це не є правильним підходом. Головне – не перевантажувати систему травлення вночі й дати їй можливість перетравити все ще до сну.
  11. Не зловживайте кавою та чаєм. 3–4 горнятка для дорослої людини на добу – більше, ніж достатньо. Решту рідини треба вживати у вигляді води, соків та несолодких компотів і узварів.
  12. Цукор і сіль.Тут головне правило – знати міру. Наші рецептори звикають до смаку, тому багато з нас привчає себе до занадто солодких чи солених страв. Тож мусите встановити певну норму. Так, напої краще пити взагалі без цукру. На початку це незвично, проте потім ви вже не зможете повернутися до цукрованих кави чи чаю.
  13. Ввечері варто випивати склянку кефіру або натурального йогурту (без цукру та смакових додатків).
  14. Людям, які займаються спортом варто поїсти за 1–2 години до тренування, а за півгодини напитися води (перед самим тренуванням не потрібно пити, оскільки ви створюєте додаткове навантаження на судини). Також краще починати їсти через годину після фізичних навантажень.
Будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/11/19

Викиньте це негайно! Їжа яка вбиває

Специфікою моєї роботи є те, що я часто працюю з різними хімічними речовинами, більшість з яких є отруйними і дуже шкідливими. На етикетках таких сполук є спеціальні маркування та ціла купа застережень. Тому при роботі з ними я намагаюсь бути максимально обережною, дотримуватися усіх правил безпеки. Тобто, беручи до рук банку з акриламідом ми добре розуміємо, що її вмісту не варто їсти. Більше того, з цим нейротоксином необхідно працювати лише в рукавицях, не допускаючи попадання на шкіру. Та коли та сама сполука знаходиться у складі якогось продукту, ми з чистою совістю з’їдаємо її!

А чи знаєте ви скільки всіляких шкідливих синтетичних сполук знаходиться в їжі, яку ми їмо щодня? Багато людей відповіло б мені, що їх там не має, адже це продукти харчування, які перейшли різні ступені перевірки! Нажаль, ви не будете праві.

Часто ми недооцінюємо вплив їжі, яку споживаємо, на наше самопочуття. Проте наше життя та здоров’я сильно залежить від того що саме ми їмо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 60% захворювань людини пов'язані з неправильним харчуванням!

Якщо Ви хочете добре виглядати, бути енергійною, здоровою та щасливою людиною, то у Вас просто немає іншого шляху, аніж почати харчуватися здоровою та корисною їжею! Адже правильне збалансоване харчування є невід’ємною частиною здорового способу життя.

Проте різні люди можуть мати різні думки та критерії щодо того які продукти є корисними, а які - шкідливими. І цілком можливо, що моє власне бачення також не може бути «еталоном міри» в цьому питанні. Отже в своїх пошуках істини я вирішила дізнатися думку експерта, лікаря-дієтолога МЦ Святої Параскеви.

Загалом в харчуванні варто дотримуватися такого принципу, коли їжа повинна бути простою і свіжою, та старатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.

То чого ж не варто їсти?
Щоб не ризикувати здоров'ям, фахівці радять відмовитися від продуктів, які містять велику кількість штучних харчових добавок, цукру, солі, жирів, а також тих, що приготовлені з використанням технологій копчення або фритюру. Серед таких:

  • Смажені продукти. Біляші, чебуреки, смажена картопля, шаурма, гамбургери і взагалі все, що смажиться є дуже шкідливим. В першу чергу тому, що всі ці страви зазвичай обсмажують в олії яка використовується багато разів і не змінюється.
  • Маргарин – це синтетична речовина отримана внаслідок перетворення рідких рослинних олій на тверді. У результаті цих хімічних перетворень в маргаринах утворюються так звані транс-жири, молекули нехарактерні для природних жирів, які не здатні засвоюватися організмом. Накопичуючись в організмі, вони провокують онкологічні захворювання. Шкідливі продукти в склад яких входить маргарин, це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих продуктів практично гарантує порушення обміну речовин. За результатами 14-річних спостережень англійських учених, опублікованих в British Medical Journal за 1998, смертність від ішемічної хвороби серця і число інфарктів міокарду набагато вища серед любителів продуктів, що містять трансізомери жирних кислот, а рак молочної залози у жінок зустрічається на 40% частіше. 
  • Чіпси. Продукт номер один, якщо хочеш собі зашкодити! У чіпсах містяться трансізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50%. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету та онкологічних захворювань. Також в чіпсах міститься акриламід – канцероген який в основному вражає печінку, нирки та нервову систему. Саме через шкоду, яку чіпси можуть завдати нервовій системі (особливо на стадії розвитку), в розвинених країнах їх не рекомендують їсти дітям та вагітним жінкам. 
  • Хімічні напої. Газована солодка вода не лише шкідлива, вона не здатна втамувати спрагу. 
  • Майонез також містить транс-жири. До шкідливих продуктів відносяться кетчуп, різні соуси та заправки, які містять барвники, консерванти та посилювачі і замінники смаку. 
  • Сосиски, ковбаси, пельмені містять більше сої, ароматизаторів і барвників аніж м'яса. 
  • Копчені м'ясо, риба і сир теж потрапили в рейтинг шкідливих продуктів через високий вміст канцерогенів. Зараз вони є особливо шкідливими, оскільки в промислових масштабах рідко хто користується класичними методами, і все частіше для коптіння застосовуються хімічні речовини аніж дим від згорання дерева.
І прочитавши ці рядки Ви напевно запитаєте мене: "а що ж ми маємо їсти?" Повірте, є і багато корисних продуктів, котрі ми мусимо споживати щодня. Про них я розповім у наступній своїй статті.

Дбайте про себе і будьте здорові!

Дякую Ользі Муштрук, лікарю-дієтологу МЦ Святої Параскеви за консультації для написання статті.

2014/11/14

Підступний вірус чатує поруч!

Нещодавно почула інформацію в цифрах про інфікування вірусами гепатиту В і С в Україні. Статистика та швидкість поширення мене вразили. Тому сьогодні хотіла б поговорити про віруси гепатиту.

У моєму житті переломним моментом, коли я насправді усвідомила всю серйозність порушеної теми, був період моєї другої вагітності. Лікар-гінеколог скерував мене здавати аналізи в рамках загального медичного огляду, до переліку цих аналізів входив і тест на віруси гепатиту у крові. Я досі пам’ятаю свій шок, коли на третьому місяці вагітності отримала виписку аналізу з «позитивним» результатом. У голові стала перебирати ситуації, де я могла його підчепити. Було все: стрес, паніка, сльози… Пізніше виявилося, що це була помилка: мої зразки переплутали із зразками іншої людини. Проте відчуття, що я й справді могла легко заразитися та серйозно зашкодити не лише собі, мене вже не покидало.

У стані паніки почала шукати інформацію про інфікування вірусом гепатиту – і статистика мене вразила. Ще страшнішим є те, що цифри з кожним роком збільшуються.

Згідно з даними МОЗ,в Україні інфіковано приблизно 3% громадян, що складає майже 1170000 осіб. Проте всі погоджуються, що ця цифра є неточною та дуже заниженою. Реальна цифра набагато більша, оскільки проблема реєстрації цього захворювання залишається невирішеною. Ось така сумна статистика в Україні, але і за її межами вона не надто краща. За оцінками експертів ВООЗ, нині у світі на хронічний гепатит С страждає майже 150 000 000 осіб, а 350 000– щорічно помирають внаслідок ураження печінки вірусом гепатиту С. Захворюваність та летальність внаслідок гепатиту С прогресивно збільшується на планеті та, за даними експертів, подвоїться до 2015–2020 рр. Вже зараз загальна кількість хворих на гепатити у світі в 14–15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих.

За підсумками ВООЗ, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлені впливом вірусів гепатиту В або С.

Гадаю, нині не проблема знайти достатньо інформації про вірус гепатиту, симптоми прояву, перебіг захворювання та дізнатися, наскільки складним і дороговартісним є лікування, проте хочу ще раз наголосити на простих засобах запобігання хворобі. Адже попередити краще, ніж лікувати! Тож, як ми інфікуємося цим підступним вірусом?

Гепатит С передається у разі контакту із кров'ю інфікованої людини.
Можливі шляхи інфікування:

  • Через голки, які використовували інфіковані люди.
  • Через роботу з інфікованою кров’ю.
Попри перевірку донорської крові на наявність вірусу, існує ризик зараження при переливанні крові. Таким шляхом в основному інфікуються люди з групи підвищеного ризику (особи, які вживають ін’єкційні наркотики, працівники медичних закладів, пацієнти, що потребують переливання крові чи трансплантації органів).

  • Через використання нестерильних інструментів під час косметичних процедур (татуювання, пірсинг, манікюр) чи стоматологічних операцій.
  • Через незахищений секс з інфікованою людиною.
  • При народженні, від інфікованої матері.
І ось, що мене найбільше вразило. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При звичайних побутових контактах вірус гепатиту С не передається.

Тому наступного разу подумайте двічі, перш ніж вирішите навмання зайти в першу-ліпшу перукарню зробити манікюр, педикюр, чи інші процедури, які виконують за допомогою інструментів багаторазового використання. Далеко не кожен салон має можливості,щоб якісно простерилізувати свій інструмент. Якось спостерігала, як після однієї клієнтки, «майстер» побовтала манікюрні щипці у «незрозумілому» розчині впродовж 5 секунд і з гарним настроєм узялася творити красу наступній!
Звичайно, я не буду переконувати Вас робити згадані «процедури краси» вдома самотужки (хоча це не найгірший варіант), але не легковажте своїм здоров’ям! Щодо перукарських послуг, то хорошою альтернативою було б купити власний інструмент і попросити свого майстра користуватись ним.

Ви мусите пересвідчитися в професіоналізмі та відповідальності майстра, лікаря та установи, до яких звернулися. Не соромтеся детально запитати про те, як проходить стерилізація обладнання та інструменту. Адже чисті приміщення і гарний ремонт ще не гарантують дотримання всіх санітарних норм.

Бережіть себе і будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/10/31

Коли кальцій шкодить, або попереджений – значить озброєний!

Захворювання серця – це біда людства. Лідером є ішемічна хвороба серця, зумовлена ураженням коронарних (вінцевих або серцевих) судин у вигляді утворення атеросклеротичних бляшок.

Початковими симптомами є біль за грудиною при помірних навантаженнях (піднімання сходами, пробіжка), що минає у спокої або після прийому нітрогліцерину (таблетка під язик). Однак, коли вже є симптоми, – це хвороба, яку необхідно активно лікувати!

А що ж робити, коли симптомів немає? Сидіти і сподіватися, що «якось минеться, пронесе»? Утім, навряд чи «пронесе», адже таке захворювання розвивається роками і «нападає» раптово.

На щастя, сьогоднішня медицина дає змогу завчасно вберегтися від серцевих нападів.До появи сучасних методів діагностики атеросклерозу, можна було послуговуватися лише факторами ризику, які могли б у майбутньому спричинити цю недугу, т.з. факторами Framingham:
  • вік;
  • стать;
  • рівень холестерину, ліпопротеїнів низької густини (ЛПНГ), ліпопротеїнів високої густини (ЛПВГ) у крові;
  • куріння;
  • гіпертонія (високий артеріальній тиск);
  • випадки захворювання в сім’ї.
Але недоліком такого підходу є те, що фактори ризику – це не хвороба, а лише її ймовірність виникнення у майбутньому.Часто трапляється так, що людина може вести цілком здоровий спосіб життя, але мати атеросклероз.

Із розвитком технологій ми можемо чітко дати відповідь на запитання: є у пацієнта атеросклероз чи ні! У цьому допомагає дуже просте обстеження – виявлення кальцію у серцевих судинах, т.з. індексація коронарного кальцію (ІКК) або Са-scoring. Це метод комп'ютерної томографії, що триває декілька хвилин, доза опромінення мізерна (як при рентгенографії легень).
Однак виявлення коронарного кальцію у людей, які не мають скарг, свідчить про ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ – це діагностика на доклінічному етапі! Вона дозволяє вести активне спостереження, проводити корекцію та лікування ще до виникнення симптомів хвороби, що суттєво сповільнює розвиток останньої. Вимагайте додаткову інформацію у свого персонального лікаря.

Бажаю гарного дня, міцного здоров'я і «правильного» кальцію!




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/10/30

Чи безпечна ендоскопія? Ризики ускладнень

Продовжуючи тему безпеки ендоскопічних досліджень і лікування, перейду до наступного питання – можливі ускладнення і ризик їх виникнення.

Звичайно, ендоскопічні обстеження і особливо лікування є інвазивними втручаннями (такими, що супроводжуються введенням апарата в організм), тому ризик ускладнень існує. Ступінь цього ризику залежить від того, що робиться, як і чим проводиться і хто виконує.

Отже,за порядком.

Найменші ризики під час діагностичних оглядів. Існує теоретична можливість наскрізного пошкодження стінки порожнистого органа (перфорація) або її травми з розвитком кровотечі. Це ускладнення стається, як правило, на фоні поганої видимості просвіту органа, який оглядають (застаріле, зношене обладнання), та важких захворювань, при яких стінка вже має глибокий, майже наскрізний, дефект. Траплялися випадки в медичній практиці, коли ускладнення ставалося через грубе порушення лікарем техніки виконання обстеження. В Медичному центрі Святої Параскеви таких випадків не було.

Сучасне відеоендоскопічне обладнання забезпечує добру візуалізацію і збільшення зображення на великому моніторі, тому ризик пошкодження мінімальний. Висока кваліфікація та досвід лікарів, які виконують обстеження, запобігають ускладненням, що пов’язані з основним патологічним процесом. Техніка виконання досліджень визначається і контролюється внутрішніми стандартами якості. Лікарі із найбільшим досвідом періодично присутні на обстеженнях у своїх колег з метою спостереження за технікою виконання маніпуляцій і дотриманням стандарту якості. Всі етапи обстеження документують за допомогою фото- або відеофайлів, відповідно проводиться ретроспективний контроль повноти, якості обстеження і дотримання стандартного протоколу. Кожне обстеження і маніпуляцію виконує лише той лікар, який вміє це робити добре.

Більше ризиків мають ендоскопічні лікувальні маніпуляції та операції. Проте ризик ускладнень при ендоскопічних операціях слід порівнювати з ризиком ускладнень, які мають місце при відкритих операціях. А це, власне, і є перевага ендоскопії – менша травматичність, більша прицільність – менше ризиків і ускладнень. Найвагомішими ускладненнями при ендоскопічних лікувальних втручаннях є згадані перфорація та кровотечі. Вони стаються у всіх без винятку ендоскопічних клініках світу. Питання полягає в тому, що при цьому можуть зробити і що роблять.

Сучасне відеоендоскопічне обладнання та набір відповідних інструментів дозволяють мені виконувати операції високого рівня складності. В нашій клініці я маю можливість виконати зупинку кровотечі всіма ендоскопічними методиками, тому практично таке ускладнення, як кровотеча, ліквідовується самостійно в ході виконання операції. Я маю можливість, у випадку виникнення перфорації або передумов для неї під час операції, «зашити» небезпечне місце в зоні втручання спеціальними кліпсами і таким чином ліквідувати «дірку»та запобігти необхідності робити відкриту операцію.

Щодо кваліфікації персоналу і техніки виконання втручань – підходи аналогічні:
  1. лікарі проходять щорічні навчання і стажування за кордоном, проводять обмін досвідом в Україні;
  2. техніка і методи виконання операцій визначаються стандартами якості;
  3. хід виконання кожного етапу оперативних втручань фіксують, проводячи відеозапис або фотозйомку;
  4. кожен вид операцій виконує лише той лікар, який робить це дуже добре і має досвід.
Протягом 3 років роботи у Медичному центрі Святої Параскеви ми виконали майже 480 ендоскопічних операцій. За цей період було два ускладнення: дві суттєві кровотечі, які виникли під час і після виконання ендоскопічної операції. Перфорацій стінок органів не було. Одну жінку з кровотечею госпіталізували, кровотечу зупинили ендоскопічними методами. В іншої пацієнтки кровотеча зупинилася самостійно, отримувала тільки додаткове консервативне лікування. Ще одна пацієнтка з високим ризиком розвитку перфорації у післяопераційному періоді була госпіталізована для спостереження, ускладнення не розвинулось.

Якщо порівнювати нашу статистику із провідними клініками Європи, то виглядаємо ми дуже пристойно, а за деякими показниками– краще, ніж окремі клініки, наприклад, в Австрії. Тому, можливо, іноді не варто шукати кращого на заміну доброго. Ми завжди готові допомогти Вам на європейському рівні за українськими цінами.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/10/22

Чому ж болить голова?

Причиною написання цієї публікації стала випадково почута розмова двох подруг у маршрутному таксі. Дівчатам ледь за 20, поверталися, мабуть з роботи чи навчання.Одна скаржилася іншій на нестерпний біль голови, який цілий день заважав працювати:
– Так боліла голова, що не могла нічого робити, – розповідала перша. На що інша відповіла:
– Ну, Ти ж бачиш, яка погода. Чого ж Ти мучилась, треба було одразу вжити знеболювальне.

Фактично так згадала і себе, зокрема те, що доволі часті головні болі списую на зміну погоди, понижений тиск тощо. Мій спосіб позбутися надокучливого симптому приблизно такий: пробую випити каву, а ну допоможе, якщо не допомагає, то шукаю знеболювальне, інакше півдня, як мінімум, піде коту під хвіст. І так щоразу.

Звичайно, вжити пігулку – варіант доволі швидкої дії, але можна ж піти іншим шляхом – спробувати знайти причини, чому цей біль виникає і, можливо, зменшити його частоту або позбутися взагалі.

Чому ж болить голова?
Найчастіше голова у нас болить із двох причин: перша – напруга, друга – мігрень. Ці дві причини, якщо вони епізодичні, можна легко усунути і навіть запобігти їм, проте в окремих випадках головний біль – сигнал серйозної хвороби.

Головний біль напруги (ГБП).
ГБП – найпоширеніший тип головного болю, від якого страждають люди вже з 20-літнього віку, частіше жінки.Такий біль може тривати від кількох хвилин до кількох днів. Здається, що Ви в обручі, який стискає Вашу голову, при цьому Ви продовжуєте працювати, але почуваєтеся втомленими і розбитими. Біль поступово стає тупим та виснажливим, охоплює всю голову, але залишається непульсуючим. Причиною цього головного болю є мимовільне скорочення м’язів скальпа, що своєю чергою може бути спровокованим холодним вітром, тривалими статичними навантаженнями на шийний відділ хребта, нестачею кисню чи води в організмі, голодом.

Жертвами цього синдрому часто стають саме офісні працівники та мешканці великих міст. Адже постійна сидяча робота за монітором, відсутність фізичного руху, часте перебування за кермом, а також стреси, фізичні, розумові, зорові навантаження – основні фактори, які сприяють розвитку больових відчуттів та виснаженню організму загалом.

Якщо цьому не запобігти, то біль стане хронічним і може супроводжуватись нудотою та втратою апетиту.

У такому випадку необхідно звернутися до лікаря, який призначить медикаментозне лікування. Але не поспішайте «ковтати» знеболювальні, займаючись самолікуванням ще до візиту до лікаря. Краще скористайтеся природними, звичними та приємними порадами

Якщо головний біль «застукав» Вас на роботі:
  • зробіть собі легкий масаж задньошийної, комірцевої та скроневої ділянок;
  • вийдіть на вулицю, адже Вашій голові може не вистачати кисню і потрібно просто подихати свіжим повітрям;
  • зробіть кілька простих вправ без різких рухів для м’язів шиї та верхнього плечового пояса;
  • дбайте про повноцінне харчування.
 Щоб запобігти головному болю,треба здійснювати профілактичні заходи і насамперед звернути увагу на свій спосіб життя:
  • Дбайте про максимальну зручність вашого робочого місця.
  • Старайтесь щогодини робити кількахвилинну перерву, щоб «не засиджуватись».
  • Приймайте контрастний душ або ванни з хвойним екстрактом або сіллю.
  • Намагайтесь щодня робити гімнастику.
  • Уникайте частих або тривалих стресових ситуацій.
  • Дбайте про повноцінний та достатній сон (не менше ніж 7–8 год. на добу).
І не забувайте, що самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я. Якщо головний біль не покидає Ваше життя, зверніться до лікаря-невролога, який призначить відповідну діагностику, щоб виявити причину. Адже, списуючи головний біль на щось незначне, ми можемо дозволити вирости у нашому організмі значно серйознішим захворюванням, ніж мігрень чи напруга.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/10/21

Мікроскоп у шлунку

Днями виконував гастроскопію, виявив пухлину у шлунку, поставив точний діагноз, але радості від проведеної роботи не отримав. Мабуть тому, що розумію наскільки складний, тривалий і коштовний шлях до відновлення здоров’я очікує на цього мужчину. Пригадав собі випадок з практики і вирішив розповісти Вам про ще одну можливість сучасної ендоскопії.

Молода жінка, 38 років, яка кілька років хворіла гастритом з пониженою кислотністю і атрофією (витонченням) слизової проходила комплексне ендоскопічне обстеження шлунка і кишківникка під загальною седацією (в стані медикаментозного сну). Коли пацієнт під час обстеження спить і не має жодних неприємних відчуттів, я маю можливість більше часу оглядати шлунок та виконувати додаткові маніпуляції для підвищення інформативності огляду.

Я зросив слизову шлунка спеціальним барвником, який проявляє малюнок слизової оболонки і робить його чітким і контрастним. Це називається хромоендоскопія. В таких умовах я помітив невелику ділянку слизової оболонки, яка ледь відрізнялась за структурою від оточуючої. Медикаментозний сон і рівномірне дихання пацієнтки дозволили також використати ще одну можливість сучасного ендоскопічного обладнання - огляд підозрілої ділянки з використанням оптичного і електронного збільшення зображення (мікрофокальна ендоскопія), загалом можна досягнути збільшення у 200 разів.

При огляді цієї невеличкої зони ураження в режимі збільшення у 130 разів я чітко побачив відмінність її будови і структури судин від оточуючої нормальної слизової. З цієї ділянки взяв на гістологічне дослідження маленьку частинку слизової і аналіз підтвердив, що зміни будови слизової характерні для таких, які передують розвитку раку шлунка. Згодом в нашій клініці виконав пацієнтці ендоскопічну операцію - видалив хвору ділянку слизової. Рана загоїлась, жінка швидко одужала, а я відчув велике задоволення від виконаної роботи, бо фактично попередив розвиток злоякісної пухлини.

Сьогодні ми дійсно маємо можливість фактично працювати мікроскопом у шлунку чи кишківнику і виявляти дуже малі, ранні зміни у будові слизової оболонки, тим самим випереджаючи розвиток злоякісних пухлин. Проте хочу зауважити, що для виконання таких обстежень потрібні умови:
  • медикаментозний сон (загальна внутрішньовенна седація);
  • спеціальні ендоскопи з такими технічними можливостями;
  • хромоендоскопія і підготований персонал.
Звичайно, немає необхідності всім підряд робити такі обстеження, але можна чітко визначити перелік станів при яких варто виконувати мікрофокальну ендоскопію:
  1. хронічний атрофічний гастрит, особливо гастрит з пониженою кислотністю (гіпоацидний, анацидний гастрит);
  2. випадкові знахідки, коли на фоні здорової слизової виявляють невеликі ділянки іншого кольору чи структури (такі зміни пацієнта ніколи не турбують);
  3. всі поліповидні, плоскі, і заглиблені ураження слизової.
Маю велику надію, що ця інформація допоможе комусь вчасно і ефективно позбутись потенційно небезпечних змін слизової шлунка чи кишківника і попередити розвиток важкої недуги.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua