Комплексні обстеження чоловіків, жінок та дітей

Щорічні обстеження - запорука здорового, а від так щасливого життя кожної сім'ї

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби #тиск_ОК

Рівень артеріального тиску – це показник, який треба тримати під контролем завжди

Рентген обстеження дозволяє точно оцінити стан легень

Рентгенографія показує усі без вийнятку захворювання:від пневмонії до онкології

Щороку УЗД до 40 років

Щороку УЗД до 40 років, мамографія після 40 років для раннього виявлення раку грудних залоз

2014/12/29

Тест на апное сну

Апное – відсутність дихання, синдром нічного апное – це зупинки дихання уві сні, що супроводжуються різким зниженням насичення крові киснем.
Найчастішою ознакою ймовірної наявності недуги є хропіння. У хропунів можуть наставати так звані паузи в диханні, тобто власне апное, коли немає дихальних рухів. Їх кількість і загальна тривалість протягом нічного сну і виражає важкість синдрому. Найчастіше це спостерігається у людей з надлишковою масою тіла, ендокринними порушеннями (зниження функції щитоподібної залози, цукровий діабет, полікистозні яйники, акромегалія), частіше у чоловіків та жінок в менопаузі. Важкість синдрому визначається також наявністю перешкод для носового дихання, курінням, вживанням алкоголю. Наявність нічних апное визнано основною причиною вторинної артеріальної гіпертензії, тобто підвищення тиску, що погано піддається лікуванню навіть декількома препаратами. Особливістю є також більш виражене підвищення тиску вночі – через 30–60 хв. після пробудження тиск внормовується самостійно.

Крім того, ніхто не може визначити наявність апное сам у себе, зазвичай на симптоми недуги вказує дружина чи чоловік – партнер по ліжку. Тому увага, тест для Вас!

Тест на апное сну

  1. Чи спостерігається у Вас голосне хропіння? Так | Ні
  2. Чи трапляється це явище щоночі? Так | Ні
  3. Чи говорили Вам, що у Вас бувають зупинки дихання уві сні? Так | Ні
  4. Чи прокидаєтеся Ви вночі, відчуваючи нестачу повітря? Так | Ні
  5. Чи маєте неспокійний сон (крутитесь у ліжку)? Так | Ні
  6. Чи буває у Вас зранку відчуття, що сон був важким? Так | Ні
  7. Чи відчуваєте Ви втому та розбитість увечері? Так | Ні
  8. Чи засинаєте іноді вдень, самі цього не бажаючи? Так | Ні
  9. Чи відчуваєте сонливість в післяобідній час? Так | Ні
  10. Чи засинали Ви хоча б раз у житті за кермом автомобіля? Так | Ні
  11. Чи буває у Вас нічне сечовипускання частіше ніж 1 раз за ніч? Так | Ні
  12. Чи маєте надлишкову вагу? Так | Ні
  13. Чи впадаєте Ви в депресію? Так | Ні
  14. Чи спостерігається у Вас надмірна емоційна збудливість? Так | Ні
  15. Чи часто у Вас буває підвищений артеріальний тиск? Так | Ні
  16. Чи є у Вас хронічне затруднення носового дихання? Так | Ні
  17. Чи маєте Ви алергію? Так | Ні
  18. Чи турбує Вас печія або діагностована виразка 12-палої кишки? Так | Ні
  19. Ви палите цигарки? Так | Ні
  20. Нерегулярно виконуєте фізичні вправи? Так | Ні
За кожну позитивну відповідь нараховуйте 1 бал, якщо в сумі вийде 14–20 балів – у Вас висока ймовірність синдрому обструктивного нічного апное, від 7 до 13 – середня ймовірність, менше ніж 7 – низька.

Якщо у Вас висока ймовірність апное сну, зверніться за консультацією до свого лікаря!

За матеріалами сайту: sleepnet.ru, bestpractice.bmj.com
Наш тест створено на основі тесту на сайті: sleepnet.ru




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/12/26

Розкладімо гормони по полицях

Слабкість, втома, дратівливість, неможливість зосередитись… Відмахуєтеся рукою, що це через нервове виснаження (а як інакше в наш час), і переконуєте себе, що варто подумати про відпустку, спокій та гармонію. Справді, відпустка не завадить нікому, але лікарі насторожують, що причиною вищеперелічених симптомів може бути не лише перевтома, а проблема з продукцією гормонів щитоподібної залози.

Гормони беруть участь у всіх важливих процесах життєдіяльності організму, зокрема у розмноженні, рості, диференціації та розвитку, адаптації до змін, при надходженні поживних речовин, рідини, електролітів.

Сьогодні ми поговоримо про гормони щитоподібної залози. У здоровому організмі щитоподібна залоза виконує низку важливих регуляторних функцій:
  • контролює інтенсивність (швидкість) обміну речовин у всіх органах і тканинах;
  • бере участь у регуляції обміну кальцію.
Ці функції щитоподібна залоза виконує, продукуючи гормони – біологічні речовини, які потрапляють у кров, розносяться до всіх органів людини і «сигналізують їм, як треба працювати».





Основні гормони щитоподібної залози: Тироксин (Т4), Трийодтіронін (Т3), Кальцитонін.
Зміна функції та структури щитоподібної залози:

надлишок (гіпертиреоз)чи недостатність (гіпотиреоз) гормонів щитоподібної залози спричиняють виникнення наступних симптомів:

  •  раптове схуднення
  •  поява серцебиття
  •  пітливість
  •  тремтіння рук
  •  слабкість
  •  дратівливість
  •  плаксивість   тощо
  •  слабкість
  •  втома
  •  сухість шкіри
  •  набряк тіла
  •  збільшення маси тіла
  •  підвищення артеріального тиску
  •  випадання волосся тощо

Щитоподібна залоза працює в тісній співпраці з гіпоталамусом та гіпофізом. Імпульс -  порушення роботи може виникати,як в гіпоталамусі так і в щитоподібній залозі та гіпофізі. В такому випадку,  два інші органи реагують на цей імпульс та координують свою роботу відповідно до потреб : зменшують чи збільшують виділення гормонів.
Внизу  на  малюнку – схемі  ми бачимо , що відбувається , як порушення виникає у  роботі щитоподібної  залози. 

*Гіпоталамус – частина головного мозку, в якій знаходяться вищі адаптаційні центри.

Йому належить провідна роль у регуляції багатьох функцій організму, і передусім сталості внутрішнього середовища.

*Гіпофіз – залоза внутрішньої секреції (нижній придаток головного мозку), який відповідає за роботу всіх ендокринних органів.

Гіпоталамус аналізує та контролює, коригує всі процеси в організмі людини, даючи команду гіпофізу. Гіпофіз, своєю чергою контролює виділення гормонів щитоподібної залози, виробляючи певну кількість тіреотропного (тіреостимулювального) гормону.

Якщо ця злагоджена робота згаданих «співробітників» порушується, процес стає схожим на розкидані документи, які треба впорядкувати. А якщо в результаті «співпраці» гормонів щитоподібної залози або забагато, або замало, людина відчуває все те, що було описано вище у таблиці: слабкість, втому, дратівливість тощо.

Що впливає на робочий процес цього «колективу»? Це:
  • недостатність або надлишок йоду в організмі;
  • аутоімунні процеси;
  • інфекції тощо.
Як перевірити, хто в «колективі» не справляється зі своєю функцією?
Це можна зробити за допомогою аналізів на визначення вмісту:
  • ТТГ (TSH, тиреотропного гормону), fT4 (вільного тироксину), fT3 (вільного трийодтироніну) – для оцінки рівня продукції гормонів ЩЗ;
  • антитіл до рецепторів тиреотропного гормону в щитоподібній залозі (антитіла до рецепторів ТТГ, TSH receptor autoantibodies) – як маркер дифузного токсичного зобу (хвороби Грейвса, наявність у 85–95% випадків);
  • антитіл до тиреоїдної пероксидази (Anti-TPO), до тиреоглобуліну (Anti-Tg) – для оцінки аутоімунного компонента при тиреоїдинах;
  • кальцитоніну як продукту секреції С-клітин – використовують як пухлинний маркер медулярного (С-клітинного) раку ЩЗ;
  • тиреоглобуліну (ТГ; Thyroglobulin, TG). Білок тиреоглобулін – попередник тиреоїдних гормонів – використовують як пухлинний маркер під час моніторингу лікування диференційованих карцином щитоподібної залози.
Радимо всім раз на рік проходити УЗД щитоподібної залози та визначати вміст гормонів, а якщо виникнуть вказані симптоми, негайно звертатися до лікаря-ендокринолога за консультацією.
Проте важливо знати, що УЗД дозволяє оцінити розмір та структуру щитовидної залози, але ніяк якість роботи щитовидної залози. Тому аналізи є невід’ємною частиною діагностики. 


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua


2014/12/15

Смачне та корисне

Щоб приносити користь, їжа повинна містити всі необхідні для здоров’я компоненти: білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни та мінерали, а також достатню кількість води!

Звичайно, кожна людина повинна формувати свій раціон індивідуально, виходячи із власних смаків і вподобань. Треба пам’ятати, що хороша і смачна їжа – це ще й велике задоволення!

Загалом у харчуванні варто дотримуватися такого принципу: їжа повинна бути простою і свіжою та намагатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.

Тож поговоримо про корисне, про те, без чого ми не можемо обійтися і дня! Щоденний раціон дітей та дорослих повинен містити:


– Молочні та кисломолочні продукти, які містять біфідо- і лактобактерії.
Найбільшу користь йогурт чи кефір принесуть, якщо їх приготувати самостійно. Ви будете впевнені, що цей продукт не містить консервантів, та що у ньому справді є живі лактокультури. Завдяки наявності молочнокислих бактерій ці продукти здатні виводити токсини, шлаки, радіонукліди, покращувати роботу шлунково-кишкового тракту.

– Незамінний для дітей і дорослих м'який сир!

– Джерело білка – це птиця, м’ясо нежирних сортів, риба. Мешканці Львівської області вживають у середньому 30 г риби на день при нормі 100–120 г. Морська риба повинна бути у вашому раціоні не менше ніж 3 рази на тиждень.

Яйця обов'язково входять до раціону і дітей, і дорослих.

– Свіжі овочі та фрукти – це джерело вітамінів, мікроелементів та харчових волокон.
Кількість їх споживання залежить від віку, але вони мають бути різноманітними. Серед найкорисніших овочів та фруктів виділяють помідори, ківі, апельсини, чорний виноград, крес-салат, броколі, авокадо та часник. У помідорах виявлено високий вміст особливо активних антиоксидантів – лікопенів, а також вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати розвиток раку. Ківі містять вітаміни А, С і Е. В їхньому насінні містяться також жирні кислоти омега-3. Чорний виноград багатий на антиоксиданти флавоноїди, які підвищують проникність судин при атеросклерозі, розширюють капіляри, знижують тиск крові та тонізують серцеві м’язи. Апельсини містять велику кількість вітаміну С та пектини, які знижують рівень шкідливого холестерину. У броколі міститься висока концентрація антиоксидантів, а в авокадо – корисні жирні кислоти, здатні стабілізувати рівень цукру у крові. Крес-салат багатий на йод, залізо, а також вітаміни А і С. Часник містить аліцин, який стабілізує кров'яний тиск.

Крупи.
Однією з найбільш корисних є вівсяна каша. Вона містить велику кількість вітаміну Е, а також протеїн і клітковину, надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.

– Жири також необхідні для здорового харчування як джерело жиророзчинних вітамінів та поліненасичених жирних кислот класу омега-3, омега-6 і омега-9. Серед найбільш корисних оливкова, рапсова (або ріпакова) олія, а також олія з льону, з кісточок винограду, сезамова, з грецьких та інших видів горіхів.

Але як почати правильно харчуватися? Більше того, як привчити до корисної їжі своїх дітей? Адже такий раціон не містить солодощів, ковбас, солодких напоїв, смаженої картоплі, кольорових цукерок, які так полюбляють дітлахи. Декому це здається надскладним завданням, але це не так! Про власний досвід здорового харчування своєї родини я розповім у наступній публікації.

Бережіть своє здоров’я!

Дякуємо Ользі Муштрук, лікарю-дієтологу Медичного центру Святої Параскеви, за консультації для написання статті.

2014/12/10

Що важливо знати дбайливим дітям: аденома простати

У кожного третього чоловіка у віці після 55 років виявляють доброякісну гіперплазію передміхурової залози, більш відому як аденома простати – доброякісну пухлину, яка, розростаючись, здавлює сечовий канал та ускладнює сечовипускання, а часом і зовсім припиняє його. Існує багато теорій щодо причин розвитку цього захворювання, проте механізм відомий – порушення метаболізму тестостерону у тканині передміхурової залози, що є невідворотнім у чоловіків старшого віку. Разом із подібними хворобами приходить відчуття наближення старості, в чому вкрай важко зізнатись самому собі. Тому чоловіки замість того, щоб вчасно реагувати натомість ігнорують та часто замовчують наявність загрозливої симптоматики: почастішання сечовипускання (особливо вночі), сповільнення струменя сечі, необхідність тужитися під час сечовипускання, неможливість стримувати позив до нього.

У такій ситуації багато залежить від рідних, переважно дружин, а також турботливих дітей та внуків, які повинні переконати батька чи дідуся звернутися до уролога або мають самі привести його до лікаря, тобто попіклуватися про хворого, а не спокійно спостерігати за його стражданнями в похилому віці.

Із роками життя з аденомою простати стає нестерпним та створює дискомфорт як самому пацієнтові, так і його оточенню – близьким людям: сечовипускання стає частішим та утруднюється, можливі ускладнення – розвиток хронічної затримки сечі, циститу, пієлонефриту, поява каменів сечового міхура та найгрізнішого з-поміж них – гострої затримки сечовипускання, коли велика аденома перекриває сечовий канал та робить неможливим випорожнення сечового міхура. Тому, якщо вчасно не діагностувати та не лікувати аденому простати, з часом виникне необхідність встановлення катетера у сечовий міхур (для відводу сечі) або хірургічного втручання – видалення пухлини.

Що важливо знати дбайливим дітям та внукам про аденому простати?
Перше
Першими симптомами захворювання є:
– часті позиви до сечовипускання та неможливість їх стримувати;
– особливо часті позиви у нічні години;
– необхідність помочитися відразу після позиву;
– в’ялість струменя сечі, необхідність тужитись під час сечовипускання.

У розвитку захворювання є декілька стадій і вищеперелічені симптоми на початкових етапах розвитку недуги малопомітні. На цьому етапі важливим є профілактичний огляд уролога принаймні раз на рік. Також слід бути особливо уважними навіть до незначних змін у поведінці та здоров’ї ваших батьків таких, наприклад, як часте відвідування туалету під час подорожей, прогулянок, перегляду фільмів або вистав.

Розвиватися та переходити з однієї стадії в іншу аденома може упродовж як одного року, так і декількох, прогресія симптоматики залежить і від стилю життя чоловіка – факторів ризику (куріння, алкоголь, переохолодження тощо), і від наявності супутнього запалення простати (простатиту).

Друге
На першій та другій стадіях захворювання ефективним є консервативне лікування (прийом курсу ліків), що сприяє розсмоктуванню аденоми та зменшенню її розмірів. Отож, вже через певний час системної терапії можна відчути позитивні зміни, а згодом значно зменшити ризик хірургічного лікування або відвернути загрозу постійної наявності катетера в похилому віці, що спричиняє страждання для хворого та дискомфорт для його оточення.

Третє
Не можна орієнтуватися на народну медицину, нав’язливу рекламу в засобах масової інформації та поради «вигрівати» – це міфи, в які натхненно вірять наші батьки, проте поки вони п’ють «лікувальний» чай або приймають трав’яні пігулки та ходять на сумнівні процедури, аденома не лише виростає, але й може перетворитися на рак простати, або сягнути розмірів, коли консервативне лікування, на жаль, вже стає неможливим.

Четверте
Щоб вчасно виявити загрозу аденоми, профілактичні візити до уролога треба здійснювати щорічно уже у віці після 45 років.

П'яте
Обстеження, які допоможуть виявити захворювання:
– пальцеве (пальпаторне) ректальне дослідження;
– УЗД (ультразвукова діагностика);
– лабораторні дослідження.

Шосте
У Медичному центрі Святої Параскеви створено Центр консервативного лікування аденоми простати (доброякісної гіперплазії передміхурової залози), де протягом 2 днів пацієнта можуть обстежити висококваліфіковані урологи на наявність згаданого захворювання та призначити (за необхідності) ефективне лікування.

Лікування є комфортним, доступним та зручним. Немає необхідності приймати уколи чи спеціальні процедури – достатньо з’являтися на прийом до лікаря що 3–4 місяці для контролю, що дуже зручно для мешканців інших регіонів.

Старіння невідворотнє, проте можна допомогти організму бути готовим до змін. Якщо ми не хочемо бачити страждання наших батьків, необхідно подбати про них вчасно – взяти відповідальність за їхнє здоров'я у свої руки, пам'ятаючи, що колись у дитинстві вони турбувалися про нас.

Лікар – уролог Олег Банира

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/11/27

Декілька простих порад для початківців правильного харчування

  1. Вранці натще випийте склянку води (не холодної). Через 20–30 хвилин можете снідати.
  2. Смажена яєчня, страви з майонезом чи смажене м’ясо – не найкращий сніданок. Корисний сніданок – легкий. Наприклад, каші: вівсяна, гречана, рисова, зі свіжими чи сушеними фруктами, горіхами,медом чи йогуртом.
  3. Візьміть за правило за півгодини до споживання їжі випивати склянку води. Так ви не будете забувати пити воду протягом дня та з'їдатимете менші порції.
  4. За добу доросла людина повинна випивати 1,5–2 літри води. Якщо ви не маєте такої звички, можна її виробити. Зранку налийте потрібний об’єм води в пляшку і беріть її скрізь із собою. До вечора пляшка повинна бути порожньою. Тепер з цією метою навіть розробили спеціальні додатки до мобільних пристроїв(Waterbalance для Android та інші).
  5. Виключіть із свого раціону копчені ковбаси, плавлені сирки, готові майонези та соуси, будь-яку солодку воду, чіпси та сухарики, фаст-фуд. Якомога менше споживайте молочного і білого шоколаду, кондитерських виробів, алкоголю. Канапки є хорошим варіантом «в дорогу» та «зі собою», але вони не можуть замінити повноцінну їжу.
  6. Пам’ятайте вислів:«Краще менше, але ліпше». Споживайте їжу малими порціями 5–6 разів на день. У сучасному ритмі життя цього правила важко дотримуватися, але треба. Якщо берете обід зі собою, то краще діліть його і їжте двічі, з інтервалом 2–3 години. Так само краще розділяти першу та другу страву.
  7. Вживайте білки рослинного походження:вони не менш корисні за тваринні. Введіть у свій раціон бобові (горох, квасолю, сочевицю), які є багатим джерелом рослинного білка.
  8. У вашому раціоні щодня мають бути молочні та кисломолочні продукти (м’який сир, сметана, кефір, йогурт та ін.).
  9. Найбільш шкідливою є смажена їжа. Тому смажені страви краще замінити вареними, тушкованими та печеними. Нині є безліч простих рецептів для приготування смачних і корисних страв у пароварках, мультиварках й інших кухонних приладах.
  10. Не варто їсти за 2–3 години до сну. Багато хто припиняє їсти після 18:00, та це не є правильним підходом. Головне – не перевантажувати систему травлення вночі й дати їй можливість перетравити все ще до сну.
  11. Не зловживайте кавою та чаєм. 3–4 горнятка для дорослої людини на добу – більше, ніж достатньо. Решту рідини треба вживати у вигляді води, соків та несолодких компотів і узварів.
  12. Цукор і сіль.Тут головне правило – знати міру. Наші рецептори звикають до смаку, тому багато з нас привчає себе до занадто солодких чи солених страв. Тож мусите встановити певну норму. Так, напої краще пити взагалі без цукру. На початку це незвично, проте потім ви вже не зможете повернутися до цукрованих кави чи чаю.
  13. Ввечері варто випивати склянку кефіру або натурального йогурту (без цукру та смакових додатків).
  14. Людям, які займаються спортом варто поїсти за 1–2 години до тренування, а за півгодини напитися води (перед самим тренуванням не потрібно пити, оскільки ви створюєте додаткове навантаження на судини). Також краще починати їсти через годину після фізичних навантажень.
Будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2014/11/19

Викиньте це негайно! Їжа яка вбиває

Специфікою моєї роботи є те, що я часто працюю з різними хімічними речовинами, більшість з яких є отруйними і дуже шкідливими. На етикетках таких сполук є спеціальні маркування та ціла купа застережень. Тому при роботі з ними я намагаюсь бути максимально обережною, дотримуватися усіх правил безпеки. Тобто, беручи до рук банку з акриламідом ми добре розуміємо, що її вмісту не варто їсти. Більше того, з цим нейротоксином необхідно працювати лише в рукавицях, не допускаючи попадання на шкіру. Та коли та сама сполука знаходиться у складі якогось продукту, ми з чистою совістю з’їдаємо її!

А чи знаєте ви скільки всіляких шкідливих синтетичних сполук знаходиться в їжі, яку ми їмо щодня? Багато людей відповіло б мені, що їх там не має, адже це продукти харчування, які перейшли різні ступені перевірки! Нажаль, ви не будете праві.

Часто ми недооцінюємо вплив їжі, яку споживаємо, на наше самопочуття. Проте наше життя та здоров’я сильно залежить від того що саме ми їмо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 60% захворювань людини пов'язані з неправильним харчуванням!

Якщо Ви хочете добре виглядати, бути енергійною, здоровою та щасливою людиною, то у Вас просто немає іншого шляху, аніж почати харчуватися здоровою та корисною їжею! Адже правильне збалансоване харчування є невід’ємною частиною здорового способу життя.

Проте різні люди можуть мати різні думки та критерії щодо того які продукти є корисними, а які - шкідливими. І цілком можливо, що моє власне бачення також не може бути «еталоном міри» в цьому питанні. Отже в своїх пошуках істини я вирішила дізнатися думку експерта, лікаря-дієтолога МЦ Святої Параскеви.

Загалом в харчуванні варто дотримуватися такого принципу, коли їжа повинна бути простою і свіжою, та старатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.

То чого ж не варто їсти?
Щоб не ризикувати здоров'ям, фахівці радять відмовитися від продуктів, які містять велику кількість штучних харчових добавок, цукру, солі, жирів, а також тих, що приготовлені з використанням технологій копчення або фритюру. Серед таких:

  • Смажені продукти. Біляші, чебуреки, смажена картопля, шаурма, гамбургери і взагалі все, що смажиться є дуже шкідливим. В першу чергу тому, що всі ці страви зазвичай обсмажують в олії яка використовується багато разів і не змінюється.
  • Маргарин – це синтетична речовина отримана внаслідок перетворення рідких рослинних олій на тверді. У результаті цих хімічних перетворень в маргаринах утворюються так звані транс-жири, молекули нехарактерні для природних жирів, які не здатні засвоюватися організмом. Накопичуючись в організмі, вони провокують онкологічні захворювання. Шкідливі продукти в склад яких входить маргарин, це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих продуктів практично гарантує порушення обміну речовин. За результатами 14-річних спостережень англійських учених, опублікованих в British Medical Journal за 1998, смертність від ішемічної хвороби серця і число інфарктів міокарду набагато вища серед любителів продуктів, що містять трансізомери жирних кислот, а рак молочної залози у жінок зустрічається на 40% частіше. 
  • Чіпси. Продукт номер один, якщо хочеш собі зашкодити! У чіпсах містяться трансізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50%. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету та онкологічних захворювань. Також в чіпсах міститься акриламід – канцероген який в основному вражає печінку, нирки та нервову систему. Саме через шкоду, яку чіпси можуть завдати нервовій системі (особливо на стадії розвитку), в розвинених країнах їх не рекомендують їсти дітям та вагітним жінкам. 
  • Хімічні напої. Газована солодка вода не лише шкідлива, вона не здатна втамувати спрагу. 
  • Майонез також містить транс-жири. До шкідливих продуктів відносяться кетчуп, різні соуси та заправки, які містять барвники, консерванти та посилювачі і замінники смаку. 
  • Сосиски, ковбаси, пельмені містять більше сої, ароматизаторів і барвників аніж м'яса. 
  • Копчені м'ясо, риба і сир теж потрапили в рейтинг шкідливих продуктів через високий вміст канцерогенів. Зараз вони є особливо шкідливими, оскільки в промислових масштабах рідко хто користується класичними методами, і все частіше для коптіння застосовуються хімічні речовини аніж дим від згорання дерева.
І прочитавши ці рядки Ви напевно запитаєте мене: "а що ж ми маємо їсти?" Повірте, є і багато корисних продуктів, котрі ми мусимо споживати щодня. Про них я розповім у наступній своїй статті.

Дбайте про себе і будьте здорові!

Дякую Ользі Муштрук, лікарю-дієтологу МЦ Святої Параскеви за консультації для написання статті.

2014/11/14

Підступний вірус чатує поруч!

Нещодавно почула інформацію в цифрах про інфікування вірусами гепатиту В і С в Україні. Статистика та швидкість поширення мене вразили. Тому сьогодні хотіла б поговорити про віруси гепатиту.

У моєму житті переломним моментом, коли я насправді усвідомила всю серйозність порушеної теми, був період моєї другої вагітності. Лікар-гінеколог скерував мене здавати аналізи в рамках загального медичного огляду, до переліку цих аналізів входив і тест на віруси гепатиту у крові. Я досі пам’ятаю свій шок, коли на третьому місяці вагітності отримала виписку аналізу з «позитивним» результатом. У голові стала перебирати ситуації, де я могла його підчепити. Було все: стрес, паніка, сльози… Пізніше виявилося, що це була помилка: мої зразки переплутали із зразками іншої людини. Проте відчуття, що я й справді могла легко заразитися та серйозно зашкодити не лише собі, мене вже не покидало.

У стані паніки почала шукати інформацію про інфікування вірусом гепатиту – і статистика мене вразила. Ще страшнішим є те, що цифри з кожним роком збільшуються.

Згідно з даними МОЗ,в Україні інфіковано приблизно 3% громадян, що складає майже 1170000 осіб. Проте всі погоджуються, що ця цифра є неточною та дуже заниженою. Реальна цифра набагато більша, оскільки проблема реєстрації цього захворювання залишається невирішеною. Ось така сумна статистика в Україні, але і за її межами вона не надто краща. За оцінками експертів ВООЗ, нині у світі на хронічний гепатит С страждає майже 150 000 000 осіб, а 350 000– щорічно помирають внаслідок ураження печінки вірусом гепатиту С. Захворюваність та летальність внаслідок гепатиту С прогресивно збільшується на планеті та, за даними експертів, подвоїться до 2015–2020 рр. Вже зараз загальна кількість хворих на гепатити у світі в 14–15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих.

За підсумками ВООЗ, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлені впливом вірусів гепатиту В або С.

Гадаю, нині не проблема знайти достатньо інформації про вірус гепатиту, симптоми прояву, перебіг захворювання та дізнатися, наскільки складним і дороговартісним є лікування, проте хочу ще раз наголосити на простих засобах запобігання хворобі. Адже попередити краще, ніж лікувати! Тож, як ми інфікуємося цим підступним вірусом?

Гепатит С передається у разі контакту із кров'ю інфікованої людини.
Можливі шляхи інфікування:

  • Через голки, які використовували інфіковані люди.
  • Через роботу з інфікованою кров’ю.
Попри перевірку донорської крові на наявність вірусу, існує ризик зараження при переливанні крові. Таким шляхом в основному інфікуються люди з групи підвищеного ризику (особи, які вживають ін’єкційні наркотики, працівники медичних закладів, пацієнти, що потребують переливання крові чи трансплантації органів).

  • Через використання нестерильних інструментів під час косметичних процедур (татуювання, пірсинг, манікюр) чи стоматологічних операцій.
  • Через незахищений секс з інфікованою людиною.
  • При народженні, від інфікованої матері.
І ось, що мене найбільше вразило. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При звичайних побутових контактах вірус гепатиту С не передається.

Тому наступного разу подумайте двічі, перш ніж вирішите навмання зайти в першу-ліпшу перукарню зробити манікюр, педикюр, чи інші процедури, які виконують за допомогою інструментів багаторазового використання. Далеко не кожен салон має можливості,щоб якісно простерилізувати свій інструмент. Якось спостерігала, як після однієї клієнтки, «майстер» побовтала манікюрні щипці у «незрозумілому» розчині впродовж 5 секунд і з гарним настроєм узялася творити красу наступній!
Звичайно, я не буду переконувати Вас робити згадані «процедури краси» вдома самотужки (хоча це не найгірший варіант), але не легковажте своїм здоров’ям! Щодо перукарських послуг, то хорошою альтернативою було б купити власний інструмент і попросити свого майстра користуватись ним.

Ви мусите пересвідчитися в професіоналізмі та відповідальності майстра, лікаря та установи, до яких звернулися. Не соромтеся детально запитати про те, як проходить стерилізація обладнання та інструменту. Адже чисті приміщення і гарний ремонт ще не гарантують дотримання всіх санітарних норм.

Бережіть себе і будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua