Комплексні обстеження чоловіків, жінок та дітей

Щорічні обстеження - запорука здорового, а від так щасливого життя кожної сім'ї

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби #тиск_ОК

Рівень артеріального тиску – це показник, який треба тримати під контролем завжди

Рентген обстеження дозволяє точно оцінити стан легень

Рентгенографія показує усі без вийнятку захворювання:від пневмонії до онкології

Щороку УЗД до 40 років

Щороку УЗД до 40 років, мамографія після 40 років для раннього виявлення раку грудних залоз

2015/08/26

Подбайте про батьків: симптом «шум у голові»

У старшому віці кожна третя особа стикається з цією проблемою. Проте це не означає, що згаданий симптом треба списувати на вік та ігнорувати проблему. Важливо знайти причину симптому та ліквідувати її. Шум у голові може мати різноманітний характер.
Якщо причин може бути багато, то до якого ж лікаря йти?
Спершу треба звернутися до лікаря-отоларинголога. Необхідно перевірити середнє та внутрішнє вуха: інколи до шуму призводить банальний сірчаний корок.

Окрім цього, виникнення шуму може бути пов’язане із захворюваннями судин головного мозку (атеросклероз, судинна дистонія та ін.), зниженням та підвищенням артеріального тиску, діабетом, проблемами у шийному відділі хребта. У цих випадках допоможуть лікар-невропатолог та лікар-кардіолог, які, зібравши анамнез (історію хвороби), зможуть призначити відповідну діагностику, а згодом – і лікування.
лікар-терапевт Наталія Кучминда
Навіть початкова стадія неврозу при фізичних чи психоемоційних перевтомах, стресах може бути причиною шуму у голові. Тому зверніть увагу, чи, часом, недавно Ваші рідні не пережили надмірні емоційні хвилювання.

Будьте уважними до своїх рідних та прислухайтесь до їхніх скарг, адже, незважаючи на вік батьків, ми – діти – можемо зробити їхню старість безтурботною і здоровішою.

автор лікар-терапевт Кучминда Н.Й.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/08/17

Правильне харчування при атеросклерозі та підвищеному рівні холестерину


Рекомендації лікаря – кардіолога Барабаш Оксани.
ТАК
НІ
ЗЕРНОВІ
Хліб з борошна грубого помолу, каші (вівсяна, гречана, рис (сірий)), сухарі Здобне тісто, хлібобулочні вироби з борошна вищого ґатунку
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
Знежирені молоко, йогурт, сир (рекомендовано сир до 20% жирності) Молоко (незбиране, згущене), жирні сири (більше ніж 30% жирності), особливо плавлені
СУПИ
Овочеві, вегетаріанські, консоме Наваристі, жирні, крем-супи
РИБА
Усі види риби, насамперед морської (не менше ніж 24 рази на тиждень по 100150 г) Смажена на жирах невідомого походження або насичених, ікра риби
МОРЕПРОДУКТИ
Морський гребінець, устриці
Креветки, лангусти, кальмари;
можна в невеликій кількості мідії, краби, омари
М’ЯСО
Індичка, курка, телятина, дичина, кролик, молода баранина (без жиру) Качка, гуска, смажене м’ясо, ковбаси, паштети, шкіра птиці, субпродукти
ЯЙЦЯ
Яєчний білок Яєчний жовток (не більше ніж 2 на тиждень)
ЖИРИ
Олія соняшникова, кукурудзяна, оливкова, ріпакова, «м’які» маргарини (вміст трансжирних кислот складає менше ніж 1%) Вершкове масло, внутрішнє сало, тверді маргарини
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ
Свіжі, заморожені, консервовані без цукру, бобові, молода кукурудза Смажені на жирах невідомого походження або насичених, картопляні чіпси
ГОТОВІ ПРОДУКТИ
Щербет, желе, пудинги на основі незбираного молока, фруктове морозиво, цукати, лукум, нуга Вершкове морозиво, сметанні та масляні креми, тістечка, торти, бісквіти, цукерки
ГОРІХИ
Грецькі, мигдаль, фундук, арахіс Кокосові, солені горішки
ПРИПРАВИ
Перець, гірчиця, пряні трави, спеції Солені і сметанні соуси, майонез
НАПОЇ
Чай, натуральні соки, напої без цукру Шоколадні, солодові, з цукром
Немедикаментозна терапія
Вона спрямована на:
  • зменшення ваги тіла при ожирінні;
  • зменшення вживання алкоголю;
  • регулярне виконання фізичних вправ;
  • обмеження вживання кухонної солі до 5,0 г на добу (1/2 чай. ложки солі);
  • вживання в достатній кількості калію, кальцію та магнію;
  • зменшення вживання насичених жирів та холестерину;
  • відмову від паління
Продукти харчування з високим вмістом необхідних мікроелементів


Калій Абрикос, курага, урюк, родзинки, чорна смородина, чорнослив, картопля, гарбуз, буряк, редька
Кальцій Молоко, сир, йогурт й інші молочні продукти (нежирні), риба та рибопродукти
Магній Гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк

автор лікар-кардіолог Барабаш О.С.

лікар-кардіолог Оксана Барабаш
Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/08/06

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ)

Якщо Вас турбує печія, відрижка повітрям чи їжею, кислота в ротовій порожнині, охриплість голосу чи часті запалення горла та відчуття клубка в горлі, які не є ЛОР-патологіями, неприємний запах з рота (при проведеній гігієни зубів), швидке утворення зубного каменю тощо, ці неприємні симптоми можуть свідчити про гастроезофагеальну рефлюксну хворобу.
Лікар-гастроентеролог зазначає, що дедалі частіше це захворювання проявляється саме нетиповими симптомами (тривалий біль горла, захриплість, сухий кашель тощо), звісно хворий не припускає, що причина може ховатись у шлунку.

Чому так стається і що провокує це захворювання?
Найпоширеніші фактори, що сприяють ГЕРХ:
  • переїдання, особливо ввечері чи перед сном;
  • харчування у фаст-фудах;
  • кава з цигаркою;
  • ожиріння;
  • важка фізична праця (інтенсивні заняття у спортзалі – штанга, гирі);
  • вагітність;
  • медикаменти (деякі серцеві препарати, аспірин, бета-блокатори, нітрати, протизаплідні, снодійні.
Що повинно насторожити?
Якщо печія або відрижка виникають час від часу, чи, навіть, періодично відчуваєте відрижку їжею, викликану споживанням великої кількості їжі, важких страв, то це не повинно непокоїти.

Проте, якщо симптоми наростають, Ви тривалий час лікуєтесь, а лікарі (ЛОР, пульмонолог, стоматолог) не бачать явної причини Вашого стану, необхідно звернути увагу на патологію шлунково-кишкового тракту.

Рефлюкс може викликати навіть біль за грудиною. В цій ситуації спочатку треба виключити проблеми зі сторони серця (зробіть для початку ЕКГ).

Невелика печія після їжі, в горизонтальному положенні чи при нахилі вперед, часто змушують, піддатися впливу реклами і застосувати безрецептурні ліки. Проте не зловживайте такими засобами, оскільки Ви не завжди у змозі оцінити свій стан та його причини.

Інколи пацієнти скаржаться на неприємний запах із ротової порожнини (під час попереднього візиту до стоматолога та ЛОРа не вдається виявити причину цієї проблеми) або надмірне слиновиділення, коли роками неможливо з’ясувати, що його спричинює.

Прояви позастравохідні (які не мають типових проявів зі сторони шлунково-кишкового тракту) часто ведуть до неправильного діагнозу.

Самі пацієнти (а іноді й лікарі) можуть не пов’язати сухий кашель вночі, часті запалення горла, рецидивуюче (таке, що часто повторюється) запалення легень з патологією шлунково-кишкового тракту.

Прояви, які вимагають звернення до лікаря та обстеження: болюче ковтання, порушення ковтання (відчуття застрягання їжі), кровотеча (чи прожилки крові), втрата маси тіла, анемія.

Які методи обстеження і для чого їх застосовувати?
Правильний метод обстеження порадить лікар.
  • Ймовірно, Вас скерують на ЕКГ, щоб не пропустити патологію серця, яка може викликати схожі симптоми.
  • Езофагогастродуоденоскопія – з метою виявлення змін слизової оболонки стравоходу для подальшого вибору правильного лікування.
  • За потребою біопсія слизової оболонки – для виключення передракових змін стравоходу Баретта, аденокарценоми.
  • рН-метрія (вимірювання кислотності) – для вибору певного препарату.
  • Рентгеноскопія стравоходу, шлунка – для підтвердження рефлюксу, діагностики кили стравохідного отвору діафрагми.
Яка можлива терапія?
  • Якщо печія, відрижка, кислота в роті виникають епізодично лише після важкої їжі, Ви можете одноразово прийняти обволікальний препарат у суспензії чи таблетках.
  • Харчування – відповідну дієту запропонує лікар. Проте Ви самостійно повинні зменшити порції їжі, не їсти перед сном, особливо не переїдати, уникати алкоголю, кави та куріння.
  • Зміна способу життя – обмежити піднімання вантажів, під час спання голову тримати вище (припідняти відповідну частину ліжка), внормувати масу тіла, не носити тугого одягу.
  • Медикаменти – лише лікар, правильно встановивши діагноз, може призначити лікування.
  • Не займайтеся самолікуванням, оскільки неправильна інтерпретація своїх симптомів призводить до негативних наслідків для Вашого здоров’я.

лікар-гастроентеролог Подольська Зоряна ІванівнаАвтор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/07/29

Що робити, якщо вірусне чи застудне захворювання «застукало» Вас влітку

Будь-яке застудне чи вірусне захворювання влітку, якщо його ігнорувати та не лікувати, може мати такі ж наслідки та ризики, як недуга, яка «підстерегла» Вас взимку. Помилковим є судження, що влітку хворіти легше.
Найчастіше кашель, біль у горлі, нежить у гарячу пору свідчать про такі захворювання, як риніт, фарингіт, ларингіт, тонзиліт (ангіна), і можуть бути початком вірусних уражень кишківника чи гепатиту – спектр доволі великий.

Якщо несвоєчасно розпочати лікування або неправильно його проводити, можуть виникнути ускладнення: синусит, трахеобронхіт, пневмонія. Ці неприємні стани здатні «покласти» Вас у ліжко на довгі два-три тижні та зруйнувати всі плани на літо.

Чому ми хворіємо влітку?
  1. Найпоширеніша причина застуди – холодний потік повітря, спрямований безпосередньо на людину, це стосується офісних працівників, які у спеку люблять охолоджуватися під кондиціонером.
  2. Контрастна різниця температур: надворі та в кондиціонованому приміщенні різниця температур не повинна бути більшою за 8 – максимум 10 градусів.
  3. Слідкуйте за дотриманням показників вологості, оскільки у надмірно вологому повітрі швидко розмножуються бактерії та зростає ризик розвитку інфекційних захворювань.
Якщо Ви вже захворіли, пам’ятайте про першочергові заходи:
  1. Позбудьтеся чинників, які спровокували чи сприяють ускладненню застуди: вимкніть кондиціонер, не вживайте холодні та газовані напої.
  2. Менше контактуйте з оточенням (рідними, друзями, колегами по роботі), оскільки вірусні інфекції передаються повітряно-крапельним шляхом.
  3. Пийте достатню кількість рідини (теплої та негазованої), оскільки першою лінією захисту на шляху вірусів і бактерій є слизові оболонки.
І найголовніше – зверніться до лікаря-терапевта!

Рекомендуємо перед тим, як завітати до лікаря-терапевта, зробити ЗАК (загальний аналіз крові (розгорнутий)). Його результати дають змогу відрізнити вірусну інфекцію від бактерійної, а від цього залежить тактика лікування.

Якщо немає можливості найближчим часом звернутися до лікаря, адже хвороба підступна і може зненацька прихопити і на відпочинку, щоб зняти симптоми, треба:
  • вжити жарознижувальні препарати (якщо температура тіла вища ніж 38оС);
  • полоскати горло (найпростішим у приготуванні засобом для такої потреби є розчин з сіллю, йодом, содою, тож, якщо немає алергії на йод, необхідно у склянку води додати 5 крапель йоду та 7–10 г (2 чайні ложки) соди і солі);
  • при нежиті промивати носову порожнину розчином морської солі.
Але наголошуємо: ці заходи лише для зняття симптомів і до лікаря все ж таки варто звернутися, навіть, у випадку, якщо Вам вже полегшало.

Бережіть своє здоров’я і не дайте хворобі зруйнувати плани на літо!

Руслан Соколенко, лікар-терапевт

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/07/16

Глютенова хвороба (целіакія) – захворювання дорослих і дітей

Захворювання, які раніше вважали дитячими, насправді часто трапляються і в дорослих. До таких можна віднести й целіакію.
Глютенова хвороба (целіакія, чутливість до глютену без целіакії, алергія на білок пшениці) – захворювання, яке вражає слизову оболонку тонкого кишківника при контакті з протеїном злаків – глютеном. Глютен міститься в багатьох продуктах, які ми споживаємо щодня і не підозрюємо, що саме вони – причина нездужання.

Продукти, які містять глютен:
  • макаронні вироби;
  • усі каші з пшениці, жита, ячменю та вівса (манна, вівсяна, пшенична, перлова, ячна, вівсяні пластівці);
  • продукти та випічка, приготовані з пшениці, жита, вівса, ячменю (бісквіти, печиво, пряники, здоба тощо) та всі кондитерські вироби (цукерки, карамель, драже, шоколад і ін.);
  • морозиво, йогурти, всі види сирків, сиркова і сирна маси, фасований сир, сухе або згущене молоко, вершки, маргарин і масло промислового виготовлення, сири і майонези тощо.
На жаль, лікарі й досі продовжують це захворювання «адресувати» тільки дітям. Як показує статистика епідеміологічних досліджень в Україні, майже кожен 100-й сьогодні хворіє на целіакію. Проте досі більшість лікарів не діагностує це захворювання в дорослих. До речі, кількість жінок, хворих на целіакію, значно переважає кількість чоловіків.

Як дізнатися, чи хворі Ви на целіакію?
Приблизно 70–90% випадків захворювання становлять атипові, стерті чи латентні форми.

Симптоми різноманітні:
  • тривала діарея;
  • здуття;
  • втрата маси тіла;
  • висип на шкірі (у вигляді пухирців);
  • порушення менструального циклу, що не має пояснення;
  • анемія незрозумілого походження;
  • алергічні прояви;
  • безпліддя;
  • аутоімунні захворювання (аутоімунний тиреоїдит, цукровий діабет) і ін.
Ці симптоми характерні й для інших, у тому числі і гастроентерологічних, ендокринних, а симптоми через якийсь час знову проявляються, оскільки джерело подразнення не ліквідовано.

Чому, якщо це генетичне захворювання, Ви не захворіли в дитинстві?
Цей ген може довго «спати» упродовж життя і прокинутись під дією зовнішніх факторів: стресу, супутніх захворювань, вагітності тощо.
Як діагностувати таке захворювання?
Світовим стандартом діагностики целіакії є езофагогастродуоденоскопія (ЕГДС) з біопсією СО тонкої кишки у поєднанні з позитивним результатом серологічного дослідження: підвищеним рівнем специфічних антитіл – біомаркерів целіакії.

Але згадані обстеження варто проходити винятково за рекомендацією лікаря після консультації.

Яке лікування необхідно пройти?
Передусім діагностика. Якщо встановлено діагноз – целіакія, то тут допоможуть насамперед не ліки, а строга безглютенова дієта. Особливу увагу варто приділяти продуктам, які містять так звані «приховані» джерела глютену.
лікар-гастроентеролог Подольська Зоряна Іванівна

Після введення безглютенового раціону покращення стану стає відчутним вже через 3 місяці, повна нормалізація – після 6–12 місяців лікування.


Автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/07/01

«Стопа атлета»: корисні поради щодо профілактики грибка стоп

Симптоми «стопи атлета» можуть виникнути в будь-кого. Вони є проявом грибкової інфекції, яку людина може «підчепити», ходячи босоніж у громадських місцях, наприклад, басейні або роздягальні. Мікоз – захворювання, спричинене патологічними для людини грибками, призводить до лущення шкіри, тріщин, свербежу на підошвах ніг і між пальцями.
Щоб попередити виникнення мікозу, скористайтеся наступними порадами:
  1. Завжди беріть сандалі або гумові капці, коли йдете у басейн чи тренажерний зал, душ, роздягальні, та в готель. Грибок, який викликає «стопу атлета», може бути на підлозі. Навіть, коли приймаєте душ в тренажерному залі, важливо, щоб стопи були захищені.
  2. Якщо Ви не ходите босоніж в громадських місцях, намагайтесь підтримувати сухість стоп. Грибкам для існування та розмноження потрібне тепле та вологе середовище. Таке середовище є, наприклад, всередині теплого та вологого взуття. Зручне та відкрите взуття – ідеальний варіант у теплу пору року, а зроблене з синтетичних тканин, тісне та закрите призводить до рясного потіння стоп.
  3. Мийте ноги щодня з милом і повністю висушуйте їх після миття.
  4. Носіть шкарпетки з натуральних тканин або тканин, які швидко висихають та добре вбирають вологу. Крім того, не забувайте змінювати їх щодня і, навіть, за надмірної пітливості, частіше.
  5. Якщо є можливість, чергуйте взуття, яке носите щодня, щоб забезпечити його повне висихання.
  6. Якщо живете з кимось, хто має мікоз, не використовуйте ті самі рушники, постільну білизну та взуття. Завжди носіть індивідуальне взуття у тих місцях, де побувала людина, хвора на грибок.
  7. Антиперспіранти. Якщо Ви помітили надмірне потіння стоп, можете використати антиперспіранти. Віддавайте перевагу гіпоалергенним, без надмірних запахів, засобам. Зручними для користування є спреї.
лікар-дерматолог Катерина Бакіко
Якщо у Вас виникли додаткові запитання, зверніться, будь ласка, до дерматолога.

Автор лікар-дерматолог Бакіко К.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/06/25

Чому підвищується артеріальний тиск

Нормальний рівень артеріального тиску (АТ) – до 140/90 мм рт. ст. для всіх вікових груп. Верхній (систолічний) артеріальний тиск зумовлений роботою серця (викидом крові лівого шлуночка в аорту), нижній (діастолічний) артеріальний тиск – тонусом артерій. З віком артерії стають жорсткими, менш еластичними, тому у старших людей систолічний артеріальний тиск підвищується, а діастолічний є нормальний або понижений.
Розрізняють епізодичне і тривале підвищення артеріального тиску. Часто артеріальний тиск зростає під час стресу, перевтоми, фізичних навантажень, після надмірного вживання алкоголю, кофеїновмісних напоїв (кава, міцний чорний чай), при зміні атмосферного тиску, після порушеного сну.

Якщо є стійке підвищення артеріального тиску (вище ніж 140/90 мм рт. ст.) за даними кількох вимірів тонометра, це привід, щоб звернутися до терапевта чи кардіолога. При цьому може розвиватися артеріальна гіпертензія або гіпертонічна хвороба, яка потребує тривалого лікування, а часом і пожиттєвого.

Фактори ризику гіпертонічної хвороби:
  • обтяжена спадковість (серцево-судинні хвороби у батьків);
  • надмірна вага і ожиріння;
  • куріння;
  • малорухомий спосіб життя (дім – авто – офіс – авто – дім);
  • часті стреси, емоційні переживання.
лікар-кардіолог Оксана Барабаш
Слід зауважити, що на розвиток артеріальної гіпертензії може впливати порушена робота інших органів (щитоподібна залоза, нирки, наднирники, вродженні або набуті зміни ниркових артерій, аорти).

Саме тому визначитися з причинами/факторами ризику підвищення артеріального тиску, необхідними обстеженнями і тактикою лікування Вам допоможе лише лікар!

Більше статтей можете прочитати на авторському блозі лікаря.

Автор лікар-кардіолог Барабаш О.С.




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua