Комплексні обстеження чоловіків, жінок та дітей

Щорічні обстеження - запорука здорового, а від так щасливого життя кожної сім'ї

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби #тиск_ОК

Рівень артеріального тиску – це показник, який треба тримати під контролем завжди

Рентген обстеження дозволяє точно оцінити стан легень

Рентгенографія показує усі без вийнятку захворювання:від пневмонії до онкології

Щороку УЗД до 40 років

Щороку УЗД до 40 років, мамографія після 40 років для раннього виявлення раку грудних залоз

2016/01/29

Культура здорового харчування

Ваш власний приклад – це один із найголовніших елементів, що складають основи правильного та здорового харчування Вашого малюка. Харчування дітей від 1 до 3 років є перехідним від грудного вигодовування до раціону дорослої людини.

Потреби дітей раннього віку в основних речовинах, які отримують з продуктів харчування, та енергії залишаються ще доволі високими, оскільки це період інтенсивного росту та розвитку дитячого організму. Зважаючи на це вчені вивели середнє значення калорійності харчового раціону для такої вікової категорії, яке складає приблизно 1200–1515 ккал.
Загалом для дітей у віці 1–1,5 року існує 5-разовий режим харчування, у якому на перший сніданок припадає 20% калорійності, на другий – 15%, обід – 30%, полуденок – 15% і вечерю – 20%.

Для дітей віком 1,5–3 роки сніданок – 25%, обід 35–40%, підвечірок – 10–15% і вечеря – 25%. У цей період особливо важливо споживати їжу в той самий час, щоб вона краще засвоювалася та перетравлювалася. У перервах між годуваннями не слід давати будь-яку іншу їжу (перекус).

Це були дещо статистичні дані, а тепер поговоримо про перехід дитини від грудного вигодовування до самостійного вживання різноманітної їжі. Дуже важливо не перешкоджати малюкові в його спробах їсти самостійно. Зазвичай перше бажання самостійно тримати ложку з’являється вже з 6,5–7 місяців. Цей процес є фундаментальним як для малюка, так і для Вас. Тому постарайтеся зробити цей період для дитини приємним не лише в споживанні їжі, а доповніть його взаємним емоційним спілкуванням, набуттям нових навичок. Привчайте малюка користуватися посудом. У нього має бути 2–3 власні тарілочки, 2 маленькі горнятка і не менше ніж 2 чайні або десертні ложечки. Привчайте дитину одразу їсти з власного посуду.

Постарайтеся під час сніданку, обіду чи вечері дружно сім'єю (якщо це можливо) сідати до столу – так Ви прищепите культуру харчування своїй дитині.

Звертайте увагу на температуру їжі, вона має бути приблизно така ж, як і температура тіла, а страви – свіжозготовані.

Прокидаючись вранці, не всі діти одразу потребують сніданку, деяким для цього потрібно 1–1,5 год. У такому випадку можна запропонувати малюкові ½ ч. л. меду, розчиненого у воді, його треба випити натще, завдяки цьому підвищиться секреція травних соків.

А тепер підведемо підсумки:
  • Привчайте своїх малюків до здорового і правильного харчування вже з введення першого прикорму.
  • Їжа має бути різноманітною і приємною на запах та вигляд.
  • Звертайте увагу на температуру їжі.
  • Пам’ятайте про п'ятиразовий режим харчування «без перекусів».
  • Привчайте малюка самостійно тримати ложечку, починаючи із введення прикорму.
  • Створюйте позитивну атмосферу під час споживання їжі.
  • Постарайтеся якнайпізніше ознайомити дитину з солодощами та шоколадом (після 3 років).
  • Не забувайте про користь фруктів, овочів і м'яса в раціоні своєї дитини.
  • Пам'ятайте: після одного року їжу не треба подрібнювати блендером, достатньо розминати виделкою, а м'ясо подають у вигляді фрикадельок, котлет.
  • Звертайте увагу на тривалість споживання їжі – це треба робити не надто швидко і не надто довго: сніданок має тривати 15–20 хв., обід – 25–30 хв., а вечеря – 15–20 хв.

автор лікар-педіатр Аліна Волинець

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2016/01/18

Як вберегтися від раку товстого кишківника

Протягом останніх місяців довелося прооперувати кількох пацієнтів з поліпами товстої кишки різних розмірів, в яких виявилося злоякісне переродження – рак.
З одного боку можна ствердити, що цим пацієнтам пощастило, оскільки пухлина видалена на ранній стадії і прогноз є сприятливим. Однак така ситуація автоматично потягнула за собою цілу низку додаткових вартісних обстежень і аналізів, за результатами яких події можуть розвиватися за двома сценаріями. Якщо відхилень від норми не виявлено, то пацієнт підлягає спостереженню і контрольному обстеженню через визначений проміжок часу.

Ризик повернення хвороби існує, але він дуже малий. Якщо патологічні зміни знайдено – попереду велика відкрита операція, іноді хіміотерапія і ризик повернення хвороби значно більший. Завжди дуже шкодую, коли ситуація розвивається за другим сценарієм, бо розумію, що лише кілька місяців часу відділяють цю людину від першої групи.

У Європейських країнах існують програми раннього виявлення і запобігання розвитку раку товстого кишківника (програми скринінгу колоректального раку). Тож нам не потрібно нічого вигадувати, треба дотримуватися рекомендацій і ризик захворіти на рак товстої кишки знизиться в рази. Що ж необхідно знати і робити, щоб вберегтися від страшної недуги?
  1. П’ять причин, щоб зробити обстеження товстого кишківника – колоноскопію:
    • закреп;
    • діарея;
    • виділення крові з калом;
    • обтяжена спадковість (якщо будь-хто з родини мав діагноз раку або аденоми товстої кишки першого-другого ступеня);
    • вік 50–75 років.
  2. Імунохімічний аналіз калу на приховану кров (іFOBT) – починаючи з 45 років, 1 раз на 2 роки.
  3. За відсутності будь-яких скарг перша колоноскопія (обстеження товстої кишки) у 50 років, в подальшому – залежно від результатів першого обстеження.
лікар-ендоскопіст Андрій Ігорович Ступницький
Дотримуючись цих простих правил, Ви зможете вчасно виявляти і видаляти поліпи товстої кишки шляхом малотравматичних ендоскопічних операцій на стадії доброякісних пухлин, не допускаючи розвитку раку. Погодьтеся, що краще вилікуватися за допомогою операції без розрізу, без крововтрати, без значної травми протягом одного дня, аніж дочекатися потреби у великій відкритій операції.

Здоров’я Вам.

Автор лікар-хірург, ендоскопіст Ступницький А.І.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2016/01/15

Про грип… без паніки

Епідемія грипу для нашої країни – це справжній виклик. Адже, через відсутність «культури» вакцинації та малу обізнаність людей із «правилами поведінки» в період захворювання, вона охоплює велику кількість громадян. Крім того, багато з них не вилежує в ліжку до повного одужання. Внаслідок недотримання ліжкового режиму виникають ускладнення і період реабілітації затягується надовго. Не дивно, що інформація ЗМІ про перші випадки захворювання на грип відразу ж викликає паніку.

У цьому пості ми намагалися зібрати всю найважливішу інформацію про грип: як зменшити ризик захворювання, що потрібно робити, якщо хвороба все ж таки вас «наздогнала», як уникнути ускладнень тощо. Отож, «забирайте» його на стіни своїх сторінок у соцмережах, діліться з друзями і не панікуйте. Не такий він страшний, цей грип, коли знаєш, як з ним боротися.

Насамперед треба знати, що вірус грипу, в тому числі пандемічного (штам А Н1N1), який цього року фіксують в Україні, передається двома шляхами:
  1. Повітряно-крапельним (під час чхання та кашлю в діаметрі 1,5–2 м).
  2. Контактно-побутовим (при рукостисканні та контакті з зараженими поверхнями).
Зберігає свої властивості вірус протягом 2 год.

У групі найбільшого ризику перебувають:
  • діти до 5 років;
  • дорослі у віці понад 65 років;
  • вагітні;
  • люди з супутніми хронічниим недугами (хронічні легеневі захворювання, онкологія, цукровий діабет, імунодефіцитні стани).

Щоб зменшити ризик захворювання:
  • часто перевітрюйте приміщення;
  • носіть маску;
  • частіше мийте руки;
  • користуйтеся антисептиками для рук;
  • не торкайтеся обличчя, очей, носа брудними руками;
  • протягом дня частіше пийте воду;
  • вчасно зробіть вакцинацію.

Перші симптоми:
  • Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших симптомів) триває в середньому від 1 до 4 діб.
  • Перші прояви захворювання, як і при сезонному грипі: різке підвищення температури до 38–39ОС, озноб, запаморочення голови, слабість, головний біль, біль у м’язах і суглобах.
  • Характерними симптомами для цього збудника є ще й нудота та блювання.
Друга група симптомів пов’язана з розвитком респіраторного синдрому (сухий кашель, який може переходити у вологий, першіння в горлі, відчуття нестачі повітря).

Що робити при перших ознаках хвороби:
  • Залишайтеся вдома, не ходіть на роботу і в місця скупчення людей.
  • Ізолюйте хворого від здорових членів родини, користуйтеся захисними медичними масками (змінюючи їх кожні 3–4 год.).
  • Відпочивайте, пийте велику кількість рідини.
  • Часто мийте руки з милом, особливо після кашлю, чхання.
  • Контролюйте вологість повітря.
  • Для посилення опірності організму вживайте їжу з достатньою кількістю білка і підвищеним вмістом вітамінів А, С і групи В.
  • Обмежте вживання гострих, жирних, смажених, солених і маринованих страв.
  • Зверніться до лікаря.

Симптоми, які свідчать про розвиток ускладнень та вимагають негайного звернення до лікаря:
  • Задишка і посилення її протягом доби.
  • Болі у грудній клітці при диханні та кашлі.
  • Виражене запаморочення, яке з'являється раптово.
  • Періодично сплутана свідомість (забудькуватість, випадання окремих подій із пам'яті).
  • Багаторазова і рясна блювота.
  • Друга хвиля з температурою, кашлем і задишкою.
Симптоми зберігаються упродовж 3–5 днів, але у разі тяжкого перебігу захворювання пацієнт може почуватися погано до 2 тижнів. Крім того, тривалий грип зазвичай тягне за собою низку ускладнень: бактеріальну пневмонію, геморагічну пневмонію, формування емпієми та абсцесу легень, бактеріальні синусити, риніти, отити, трахеїти, вірусний енцефаліт, неврит, міокардит, менінгіт, радикулоневрит, токсико-алергічний шок, ураження печінки, синдром Рея.

Щоб запобігти розвитку ускладнень, необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря та розпочати правильне й ефективне лікування.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2016/01/12

#Zdorovyj_trend мандрує у 2016 рік

#Zdorovyj_trend – інформаційний порадник, серія статей про здоровий спосіб життя від Медичного центру Святої Параскеви.

За кордоном тисячі людей вивчають різні думки про здоров'я, здоровий спосіб життя, заняття спортом, щоб змінити своє життя на краще. Найбільшими викликами залишаються дієти, зменшення кількості споживання цукру, мінімізація стресу та фізична активність.

У країнах Європи діє чимало програм, спрямованих на виховання нового мислення в майбутнього покоління. Розробники цих програм закликають батьків і дітей робити «здоровий» вибір, який передбачає фізичну активність та здорове харчування. Для цього залучають чималі ресурси: запрошують відомих зірок, транслюють пізнавальні телепередачі, створюють соціальні ролики, фонди, запроваджують інтерактивні уроки у школах, проводять години здоров'я на роботі тощо.

Ми ще, на жаль, не доросли до таких масштабних соціальних компаній, які пропагували б здоровий спосіб життя, проте маємо можливість спостерігати, як суспільство самотужки його культивує: люди кидають один одному в соціальних мережах фітнес-виклики, обмінюються порадами щодо здорового харчування, об'єднуються в ініціативні групи тощо.

Тому у 2015 році ми вирішили підтримати тих, хто вже почав оздоровлюватися чи хоче «включитися» у здоровий спосіб життя. Перша наша публікація вийшла у вересні. Хоча, щоб розпочати процес свого оновлення, не потрібно жодних прив'язок до пори року чи дати, стартувати можна будь-коли, а можливості при високій мотивації завжди знайдуться. Ми впевнені, що і осінь, і зима – чудові пори для такого старту. Адже як тільки починаєш шукати можливості, вони перед тобою відкриваються. У нашому житті є чимало сфер, які можна і варто змінити, покращити, додати їм трохи більше здоров'я і щастя.

Не обов'язково з головою занурюватися у спорт і строгі дієти, великі зміни починаються з маленьких звичок і правил, яких необхідно дотримуватися вдома, на роботі, разом із сім'єю тощо.

Іншим нюансом є те, що не можна знайти оптимального рецепту дій. Здоровий спосіб життя – дуже індивідуальний процес для кожного, адже цьому передує попередній досвід фізичних навантажень, захворювання, ритм життя, вік, професійні ризики тощо.

З усіма цими викликами ми зіткнулися, готуючи та шукаючи матеріали, адже хотілося дати бодай маленький інструмент і ключик для усіх і кожного водночас.

За цей період – п'ять місяців – було написано 17 статей на тему здорового способу життя, вони покликані допомогти Вам розпочати зміни за різних обставин і фізичних можливостей. Ми прагнули задати маленький імпульс до дій та дати поради, доступні кожному, хто мріє покращити своє здоров'я.

Дякуємо, що Ви й надалі залишаєтеся з нами.

Хто ще не включився у здоровий тренд – поспішіть долучитися і будьте з нами у 2016 році. Хто ж уже рішуче налаштувався у цьому році на зміни, тому ми даруємо ось такі листки-планування, які можна роздрукувати самотужки. Можливо, саме вони допоможуть зробити перші кроки до нових змін.
для того, щоб зберегти та роздрукувати зображення у повному розмірі, відкрийте його в новій вкладці вашого браузера
для того, щоб зберегти та роздрукувати зображення у повному розмірі, відкрийте його в новій вкладці вашого браузера
(для того, щоб зберегти та роздрукувати зображення у повному розмірі, відкрийте їх у новій вкладці вашого браузера або скачайте тут)

2015/12/28

Декілька порад, щоб свята не спровокували проблем

Cвяткові дні зазвичай супроводжуються смачними стравами, застіллями та, на жаль, іноді неприємними наслідками для організму. Отож, декілька порад, щоб свята не спровокували проблем:
  1. Насамперед в жодному разі не переїдайте та розділяйте несумісні страви. Тому не споживайте одночасно закуски, гарячі страви та десерти. Робіть мінімально 20-хвилинні інтервали між прийомами їжі, тоді споживатимете значно меншу наступну порцію.
  2. Не голодуйте протягом дня перед святковим столом. Споживайте їжу у звичному режимі.
  3. Вживайте багато води протягом дня.
  4. Помірні дози алкоголю вбережуть Вас від поганого самопочуття наступного ранку. Намагайтеся не змішувати різні види напоїв!
  5. Пам'ятайте про калорійність їжі: надавайте перевагу легким овочевим салатам з олією, якщо ж з майонезом – то домашнім.
  6. Десерти краще споживати без жирних кремів, тому в нагоді стануть ягідні смаколики.
Якщо ж не вдасться дотриматися рекомендацій і наступного дня самопочуття буде не найкращим, можна самостійно «призначити» собі сорбенти («Ентеросгель», біле вугілля, «Атоксил»). Інші медикаменти треба застосовувати лише за порадою лікаря.

лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська
Якщо ж у Вас є проблеми з органами шлунково-кишкового тракту, то за декілька днів до початку свят почніть приймати «свої ліки» (ферменти, прокінетики, обволікальні препарати).

Нехай їжа буде на користь, а свята принесуть лише задоволення!

2015/12/22

Перші дні малюка вдома (поради матусям)

Наше дитя народжується беззахисним і дуже вразливим до оточуючого світу. Наше з Вами головне завдання – призвичаїти і створити можливості, якнайшвидшої адаптації до цих умов.

Перші дні вдома після виписки з пологового будинку важкі, як для мами, так і для дитя. Тому тут важливо заздалегідь підготуватись .
Отже дуже важливі умови, які максимально будуть комфортні для малюка – це світла простора кімната, з температурою не вище 22 0С, відносна вологість 40-60%, зручним ліжечком з невеличкою ортопедичною подушкою.

З приводу першого купання, то здорову дитину можна покупати на 2–гу добу після приходу з пологового будинку, температура води = 36,6 0С (не вище). Поступово можна знижувати температуру до 36 0С.

Намагайтесь привчити своє дитя до загартовування вже з перших місяців життя. Звичайно, ніхто не говорить про переохолодження дитини. Це варто робити поступово і обов'язково після консультації з педіатром.

Намагайтесь багато часу проводити на свіжому повітрі . Постарайтесь поділити прогулянки на дві частини одну до обіднього сну , іншу – після. Як показує практика, діти які багато часу проводили на свіжому повітрі мають сильніший імунітет, відповідно – вищу опірність до захворювань.

Більше інформації про догляд за новонародженими, Ви можете отримати у лікаря–педіатра.

Автор лікар-педіатр Волинець А.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2015/12/17

Що варто знати про кишкову мікрофлору і «хороші» бактерії, які Ви споживаєте з їжею

Мікрофлора кишківника – біологічний комплекс, який обволікає мікроплівкою кишкову стінку. Ця плівка містить багато різноманітних мікроорганізмів. Стан мікрофлори впливає не лише на фізичний стан, але й на емоційний. Щоб мікрофлора була здоровою, необхідні так звані «хороші» бактерії.

Бактерії в кишковому тракті виробляють вітамін К, який відіграє важливу роль в енергетичному метаболізмі (виробництво енергії з їжі), збереження здоров’я нервової системи і згортання крові.
Бактерії в товстому та тонкому кишківнику захищають слизову оболонку, утворюючи «біоплівку», яка відіграє ключову роль у запобіганні інфекціям, підвищенні імунітету і зменшенні запалення. Якщо захисний бар’єр «ламається», хімічні речовини, які ніколи не повинні залишатися в кишківнику, потрапляють у кровотік, що може призвести до запалення.

Кишкові бактерії виробляють ферменти, які засвоюють препарати, гормони і токсини. Крім того, вони виробляють хімічні речовини, що «спілкуються» з печінкою про виробництво ферментів, використовуваних у детоксикації.

Кишкові бактерії можуть відігравати певну роль в ожирінні. Наукові дослідження показали, що люди з нестачею певних бактерій схильні швидше набирати вагу.

То ж де шукати ці «хороші» бактерії?
Біфідо- і лактобактерії, кишкова паличка – основні складові нормальної мікрофлори. Тому, щоб Ваша мікрофлора була здоровою, варто включити до раціону корисні продукти.

Лактобактерії, звісно ж, є у кефірі та йогурті – найпопулярніших продуктах з такими бактеріями, а також – у ряжанці та молоці. Проте не всі йогурти, які є на полицях наших крамниць, мають «живі» бактерії, часто ці продукти пастеризовані і стерилізовані, а тому смачні, але мінімально корисні. Багатим на пробіотики є також домашній сир, тому щодня рекомендовано з’їдати мінімум 50 г цього продукту.

Людям, які мають непереносимість лактози (проблема, яка нині трапляється доволі часто), треба вживати безлактозні молочні продукти, що містять у своєму складі корисні бактерії.

Корисні пробіотики можна отримати не лише з молочних продуктів, а й споживаючи квашену капусту, хліб, спечений на заквасці, цибулю-порей у салатах, спаржу, домашні квашені огірки і помідори, банани, вівсянку.
лікар-гастроентеролог Зоряна Іванівна Подольська

На біфідобактерії багатий кефір, саме його зазвичай рекомендують пити при порушенні травлення, оскільки він відновлює мікрофлору кишківника, а також сприяє зниженню холестерину та ваги.

Автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua