Комплексні обстеження чоловіків, жінок та дітей

Щорічні обстеження - запорука здорового, а від так щасливого життя кожної сім'ї

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби #тиск_ОК

Рівень артеріального тиску – це показник, який треба тримати під контролем завжди

Рентген обстеження дозволяє точно оцінити стан легень

Рентгенографія показує усі без вийнятку захворювання:від пневмонії до онкології

Щороку УЗД до 40 років

Щороку УЗД до 40 років, мамографія після 40 років для раннього виявлення раку грудних залоз

2016/10/06

Аневризма головного мозку

Сьогодні говоритимемо про доволі рідкісне, але небезпечне для життя захворювання – аневризму головного мозку.
Аневризми – це маленькі балоноподібні здуття мозкових артерій, що часто стають причиною жахливих крововиливів у головному мозку. В аневризмах дуже тонкі й делікатні стінки, а артеріальний тиск крові в них зазвичай високий. Тому, якщо аневризма розірветься, людина може загинути або отримати інсульт. Аневризма може бути вродженою або набутою. Проте здебільшого ця патологія трапляється з народження і вперше проявляється переважно у віці 20–30 років. При набутій формі до неї можуть призвести травми голови, гіпертонія, атеросклероз, інфекційні, пухлинні, паразитарні та запальні захворювання мозку, зловживання алкоголем і ті процеси, що стосуються стінок судин.

Аневризми відрізняються:
  • розміром (малі – <5 16="" 6="">25 мм);
  • формою (мішкоподібні, веретеноподібні та ін.);
  • локалізацією.
У більшості випадків людина може не знати про проблему. Але якщо аневризма росте і збільшується, то можуть періодично виникати головні болі в місці її розташування.

Якщо аневризма ставатиме ще більшою, вона буде стискати нормальну тканину мозку та розташовані поруч нерви і судини. У подальшому це може призвести до появи птозу (опущення верхньої повіки), двоїння, розширення зіниці, косини, звуження чи випадання поля зору, слабкості в кінцівках, перекосу половини обличчя, шуму, зниження слуху, судом та ін. Тому жодного симптому не можна ігнорувати, особливо, якщо це стосується голови. Крім того, треба терміново звернутися до спеціаліста. Адже ніхто не спроможний чітко та точно визначити, коли і від чого аневризма може розірватися. Ми вже вище вказували набуті причини. Нагадуємо про них ще раз, це:
  • високий артеріальний тиск;
  • фізичне перенапруження;
  • зловживання алкоголем;
  • емоційне збудження та стрес;
  • застосування препаратів, що розріджують кров та ін.
На жаль, консервативних методів лікування аневризми головного мозку не існує. Тому не можна доводити себе до межі, а натомість треба своєчасно лікувати супутні захворювання. До речі, в багатьох випадках, як підтверджує практика, аневризми виявляють випадково та неочікувано, діагностуючи інші захворювання.

Діагностика
Ангіографія – за допомогою КТ (з використанням контрастних речовин), МРТ (безконтрастна).

Інколи наявність аневризми може не проявлятися упродовж життя та не впливати на його якість. Проте виявлення аневризми потребує постійного динамічного огляду в лікаря.

Рекомендації:
  • Не захоплюватися екстремальними видами спорту, берегтися від травм та інфекцій.
  • Не піднімати важкого.
  • Слідкувати за рівнем холестерину та цукру у крові і покинути куріння.
  • Контролювати артеріальний тиск.
  • Після 50 років регулярно робити УЗД судин.
  • Намагатися уникати стресових ситуацій, сконцентровуватися на позитиві.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

Коротко про основні захворювання зору

Спочатку трохи статистики:
  • Майже 285 млн. людей на планеті сліпі або мають дуже низький зір.
  • Із них 39 млн. є повністю сліпими.
  • 90% сліпих людей живуть у країнах з низьким рівнем доходів.
  • 80% випадків низького зору чи сліпоти можна вилікувати або попередити.
  • Майже 65% слабозрячих та сліпих людей мають вік за 50 років.
  • Збільшення в популяції осіб старшого віку означає, що дедалі більше людей мають ризик погіршення та втрати зору внаслідок причин, асоційованих зі старінням (За даними ВООЗ та глобальної ініціативи VISION 2020).
Серед основних причин низького зору та сліпоти у світі є:
  • Катаракта.
  • Глаукома.
  • Вікова макулодегенерація.
  • Діабетична ретинопатія.
  • Ряд причин дитячої слабозорості та сліпоти.
Катаракта
  • Помутніння кришталика, спричинене віковими факторами (переважно) чи іншими чинниками.
  • Ефективної профілактики не розроблено.
  • Добре піддається лікуванню шляхом хірургічного втручання.
  • Самодіагностика чи впевненість людини у тому, що причиною низького зору є катаракта, може зіграти злий жарт, оскільки насправді захворювання може бути іншим, більш важким.
Глаукома
  • Виникає переважно в людей після 50 років, і з віком ризик появи глаукоми зростає.
  • Незворотня глаукомна атрофія зорового нерва спричиняється підвищеним внутрішньоочним тиском.
  • Зниження зору переважно відбувається непомітно для пацієнта, без жодних суб’єктивних відчуттів.
  • Найефективніший метод профілактики – періодичний огляд офтальмолога, який допоможе виявити недугу на ранній стадії та призначить відповідне лікування.
  • Після встановлення діагнозу вкрай важливо дотримуватися призначених рекомендацій та контролювати стан зорового нерва.
  • Недбале виконання лікарських призначень, зволікання з повторними відвідуваннями лікаря, безвідповідальне ставлення до свого стану –прямий шлях до сліпоти.
Вікова макулодегенерація
  • Виникає після 50–55 років, з віком ризик появи збільшується.
  • Відбуваються дегенеративні зміни в центральній ділянці сітківки та загибель світлочутливих рецепторів, внаслідок чого прогресує погіршення центрального зору, знижується можливість читати та розпізнавати обличчя людей.
  • Захворювання може протікати у двох формах: «сухій» (90%, повільний розвиток, здебільшого не дуже глибока втрата зору) та «вологій» (10%, швидше та більш виражене погіршення зору).
  • Ефективного лікування для відновлення зору не існує, наявні лікувальні методи дають можливість призупиняти погіршення зору, що прогресує.
  • За останні 5 років відбувся певний прогрес у вивченні захворювання та розробці лікування, що дає підстави сподіватися на вдосконалення наявних можливостей в найближчому майбутньому.
  • Профілактичні заходи (дієта, вживання вітамінів з лютеїном, відмова від тютюнопаління, корекція артеріального тиску), згідно з дослідженнями, можуть певною мірою затримувати прогресування хвороби.
Діабетична ретинопатія
  • Виникає через 5 і більше років від початку цукрового діабету і пов’язана з ураженням стінок дрібних судин сітківки, швидкість появи безпосередньо пов’язана зі ступенем компенсації діабету.
  • Кожна людина з цукровим діабетом має ризик появи діабетичної ретинопатії; у середньому 35% пацієнтів з діабетом мають ознаки ураження очей і у кожного десятого виникають зміни, що призводять до втрати зору.
  • Лікування полягає у вчасному виявленні небезпечних змін, проведенні лазерної коагуляції сітківки, за необхідності – інших лікувальних заходів.
  • Лікування здебільшого спрямоване не на відновлення зору, а на зупинку прогресування змін, тому вчасний початок – запорука тривалішого збереження зору.
  • Профілактика полягає у регулярних візитах до офтальмолога та ендокринолога, ефективному контролі рівня глюкози крові, холестерину та артеріального тиску, корекції стилю життя.
лікар-офтальмолог Дмитро Олександрович Дерев’ягін
Зниження зору у дітей
  • Викликане цілим переліком причин, у ряді випадків знижений зір можна попередити чи покращити.
  • Найпоширенішими є некориговані аномалії рефракції та амбліопія, які потрібно виявляти якнайшвидше і проводити відповідну корекцію та лікування.
  • З покращенням можливостей виходжування недоношених діток зростає питома вага маленьких пацієнтів з ретинопатією недоношених, лікування яких потребує відповідних технічних можливостей, але може зберегти зір.
  • Вроджена катаракта також є причиною низького зору у дітей і потребує раннього хірургічного лікування.
  • Маленькі пацієнти з низьким зором та сліпотою, які неможливо лікувати, потребують ефективної реабілітації та соціальної адаптації.
  • Профілактика полягає у періодичних оглядах дитячого офтальмолога, який і визначиться з лікувальною стратегією в кожному окремому випадку.
лікар-офтальмолог Дмитро Олександрович Дерев’ягін

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:

2016/10/04

Щоб не прихопили нирки

«Прихопили нирки», – жаліється вкотре подруга подрузі… Восени, особливо у холодну і вологу пору, хронічні захворювання ніби прокидаються зі сну і починають про себе сповіщати, інколи ниючим болем в поперековому відділі, дискомфортом, загальною втомою та частим сечовипусканням.
Найпоширеніші захворювання нирок – пієлонефрит і каміння або пісок в нирках, саме вони озиваються найчастіше з приходом перших холодів.

Пієлонефрит – запальне захворювання бактеріального походження. Розрізняють гострий та хронічний пієлонефрит, другий часто є наслідком недолікованого гострого стану. Іноді хронічне захворювання з слабо вираженими симптомами не викликає занепокоєння у хворого і може бути виявлене випадково – під час аналізу сечі. Жінки хворіють значно частіше на цю недугу, ніж чоловіки.

«Погріюся і перейде» – таким принципом зазвичай керується більшість людей, орієнтуючись на народні засоби та лікування під теплим коциком. Проте, якщо вчасно не звернутися до фахівця, можна дочекатися серйозніших проблем – порушення функції нирок і розвитку ниркової недостатності.

У другому випадку (утворення піску та каменів) важливу роль відіграє спадковість, харчування та споживання води. Обійтися лише медикаментозним лікуванням не вдасться, тому важливо переглянути свій раціон. Варто пам’ятати, що часто захворювання «чіпляється» через щоденні шкідливі звички. Підтвердженням діагнозу є лабораторні аналізи сечі, додатково – УЗД нирок.

Тож якими діями ми виснажуємо свій працьовитий орган? Деталізуємо:
  • Цей пункт для любителів газованих солодких вод. Ми не втомлюємося повторювати: ці напої шкідливі для Вашого організму, від них однозначно менше задоволення ніж шкоди. Щодо нирок, то споживання газованих солодких напоїв посилює утворення білку в сечі, а відтак порушується робота нирок.
  • Наступна звичка – досолювати. Якщо надаєте перевагу соленій їжі, згадуйте про те, що це додаткове навантаження для Ваших нирок.
  • Надмірне споживання білкової їжі. Хоча білки дуже корисні для нашого організму, проте в усьому повинна бути помірність. Як правило, багато білку міститься в їжі тваринного походження. Тому будьте обережними з білковими дієтами, адже надмірне споживання білку може спровокувати зниження ниркової функції.
  • Наостанок поговоримо про зловживання алкоголем і недостатнє споживання рідини. Алкоголь руйнує нирки, вода ж допомагає їм працювати справно та точно.
Якщо любите себе і свій організм, пам’ятайте про органи, які невтомно працюють у нашому тілі. Вони потребують особливих умов праці та бережливого ставлення до себе. Не виснажуйте та бережіть їх.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2016/09/30

Молоко – наш друг чи… (непереносимість молочних продуктів)

Кожен п’ятий європеєць страждає від непереносимості лактози (молочного цукру). У нашому тонкому кишківнику продукується фермент лактаза, який розщеплює молочний цукор на прості цукри, що надалі всмоктуються в кров. Молочний цукор міститься в молоці, кисломолочних продуктах (йогурт, закваска, ряжанка), в морозиві. Також лактозу часто додають для покращення консистенції та смаку в інші продукти, які ми не відносили до молочних (майонез, кондитерські вироби, ковбасні вироби, випічка, соуси, макарони і т. д.), а також медикаменти.
У людей з дефіцитом ферменту лактази розвивається непереносимість лактози, що проявляється розладами функції шлунково-кишкового тракту (здуття, посилення відходження газів, проноси).

Часто алергію на молоко сплутують з непереносимістю лактози. Алергія на молоко – це реакція на білок молока, а непереносимість лактози – на молочний цукор. Алергія найчастіше проявляється з 1-го року у діток, непереносимість – частіше у дорослих.

Розрізняють первинну та вторинну недостатність лактази. Первинна – зазвичай генетична – залишається назавжди. Вторинна є наслідком інфекції, захворювань ШКТ, що усувається після лікування основної причини.

Симптоми непереносимості молочного цукру:
  • здуття живота, відчуття переповнення;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • посилене газоутворення та виділення газів;
  • нудота.
Симптоми здебільшого виникають через 30 хв. – 2 год. після вживання продукту з лактозою.

Ускладненнями непереносимості лактози може стати остеопороз (ламкість кісток), дефіцит вітаміну Д. Тому всім людям, в яких виявлено остеопатію чи остеопороз, необхідно пройти обстеження на непереносимість молочного цукру.

Також згаданий стан може мати шкірні прояви, зокрема висипання та сухість шкіри, атопічний дерматит, висипи, що схожі на алергічні реакції.

Необхідні обстеження:
  • Здати кров – полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) – лактозна непереносимість. За результатами аналізу можна визначити наявність чи відсутність згаданого захворювання; первинну та вторинну непереносимість.
  • Водневий дихальний тест – вимірює кількість водню у видихуваному повітрі (проте може мати похибку через певну їжу, вживання ліків, куріння).
  • Букальний зішкріб (генетичний тест зі слизової щоки). Лікування згаданого стану досить просте – дієта або додавання спеціальних ферментів перед вживанням лактозовмісного продукту чи медикаменту.
Обстежитися та встановити або виключити діагноз лактозної непереносимості допоможе лікар-гастроентеролог. На консультації Ви отримаєте інформацію про те, як змінити харчування, чим скорегувати свій стан, дізнаєтеся, як вибрати нешкідливі (безлактозні ліки) або запобігти їхньому негативному впливу, обумовленому лактозою.

Якщо неможливо придбати безлактозну продукцію, можна використовувати препарати лактози (таблетки, капсули), які застосовують перед вживанням лактозовмісних продуктів.

Можливості діагностики в гастроентерології щодо різних видів непереносимості (лактозної, глютенової та інших) дозволяють поставити правильний діагноз дорослим пацієнтам. Багато людей дорослого віку, змінивши лише своє харчування, позбулися тих проявів, з якими довгий час боролися медикаментозно. Це, зокрема, багато пацієнтів з полівалентними алергіями, атопічними дерматитами, незрозумілим схудненням, остеопорозом, випадінням волосся, а також різними шлунково-кишковими проявами.
лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська

Запобігти та скорегувати стан значно простіше, аніж надалі тривало лікуватися! Порадьтеся зі своїм гастроентерологом та з’ясуйте: « Молоко – це друг чи…?».



Автор: лікар - гастроентеролог Зоряна Подольська




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

2016/09/28

29 вересня - Всесвітній День Серця

Темі серцево – судинних захворювань ми не припиняємо присвячувати багато публікацій та візуальних матеріалів- пам’яток та нагадувань. Ми намагаємось звертати увагу та наголошувати на те, що дана категорія захворювань залишається однією з найпоширенішою серед причин смертності та водночас її виникнення та перебіг дуже залежить від кожного особисто і від нашого вибору : способу життя та контролю хвороби. Серед наших матеріалів і роз’яснення , корисні поради та рекомендації, що стосується роботи нашого «двигуна».
Напередодні Всесвітнього Дня Серця ми зібрали усі публікації, щоб знову Вам нагадати про важливий орган нашого організму.

Програма контролю та раннього виявлення гіпертонічної хвороби

Екстрасистолія – додатковий удар серця

Правильне харчування при атеросклерозі та підвищеному рівні холестерину

Чому підвищується артеріальний тиск

У мене болить серце?

Здорове серце: правила та поради

Поради, як контролювати свій ритм серця

Мобільні додатки, які допоможуть подбати про серце

Аритмія і вагітність

Чи загрожує Вам інфаркт?

Сім кроків до здорового серця

Сердечне ставлення до серця

Щоб серце «не підкачало»

2016/09/23

Біль у грудній клітці: що робити

Відчуваєте біль у грудній клітці? Що робити? Як допомогти собі чи близькій людині? Небезпечно це чи ні? Всі ці запитання, а також багато інших виникають у людини, яка вперше відчула дискомфорт або больове відчуття в грудній клітці (особливо лівій її частині або за грудиною).

Враховуючи розташування в цій ділянці життєво важливих органів, зокрема серця, краще перебільшити небезпеку, аніж недооцінити.
Особливо, якщо біль інтенсивний, супроводжується страхом, тривогою, частим неритмічним серцебиттям, задухою. З такими симптомами необхідно негайно звернутися по медичну допомогу – викликати швидку.

Необхідно також пам’ятати, що доволі небезпечні стани можуть протікати малосимптомно, маскуючись і не насторожуючи Вас. Тому в будь-якому випадку, щоб правильно визначити причини болю, варто звернутися до лікаря.

Та, врешті, що ж все-таки болить: серце чи інші органи?
Самому практично неможливо знайти відповідь на це запитання. Лікар, щоб з’ясувати причини болю, проводить низку діагностичних обстежень (ЕКГ, УЗД, МРТ тощо), адже відповідь може бути далеко неоднозначною і неочевидною.

Стенокардія, гастроезофагальний рефлюкс, інфаркт міокарда, невротичні стани, панкреатит, виразки шлунка – всі ці захворювання і ще багато інших може об’єднувати один симптом – біль за грудиною. Часто, пацієнти, які звернулися по допомогу до кардіолога, у результаті продовжують лікування в гастроентеролога або в невролога. І навпаки.

Бувають випадки, коли необхідна участь кількох спеціалістів, щоб лікувати два і більше захворювань, що можуть викликати біль у грудній клітці.

Найважливіше в будь-якому захворюванні – рання діагностика, оскільки від цього залежить комплекс лікувальних процедур, прогнозування якості та продовження життя пацієнта. Ми живемо в період стрімкого розвитку технологій, зокрема медичного обладнання, яке вдосконалюється та допомагає лікарю встановити стан роботи будь-яких наших органів, зокрема і серця.

лікар-терапевт, кардіолог Геннадій Сергійович Висоцький
В нашому центрі Ви можете пройти ультразвукову діагностику серця, ЕКГ та отримати фахову допомогу лікаря-кардіолога з приводу будь-яких захворювань серцево- судинної системи.

2016/09/16

Правильне харчування при гіперурикемії, подагрі.

Гіперурикемія – підвищений вміст сечової кислоти, виявляється за допомогою біохімічного аналізу крові. Причини захворювання можуть бути різними: порушення обміну речовин в організмі, метаболічні проблеми, а також порушена робота нирок. До факторів ризику відносять: атеросклероз, діабет, гіпертонію.

На фоні цього захворювання починається процес утворення піску в нирках. Правда, доволі часто недуга протікає і без очевидних симптомів.
Подагра – захворювання обміну речовин, при якому солі сечової кислоти відкладаються в суглобах, і, як і при гіперурикемії, наявний підвищений вміст сечової кислоти у крові. Зловживання алкоголем та жирною їжею – основна причина загострення цього захворювання. Тому саме цих двох факторів треба якнайшвидше позбутися. Найбільше недуга дошкуляє суглобам, сухожиллю та хрящам.

Медикаментозне лікування згаданих захворювань ефективніше в поєднанні з відповідною дієтою, яку додаємо:

Правильне харчування при гіперурикемії, подагрі
Виключити
  • М’ясо молодих тварин, м’ясні копченості та консерви, печінку, нирки, мозок, язик, холодці.
  • Жирну, солону, копчену рибу, рибні консерви, ікру риб, заливну рибу.
  • Бульйони, відвари, екстракти, супи (м’ясні, рибні, курячі, грибні).
  • Щавель, шпинат, цвітну і брюсельську капусту, салат, ревень, гриби.
  • Прянощі: перець, хрін, гірчицю.
  • Алкогольні напої (особливо пиво, вино).
  • Кремові торти, тістечка, шоколад, какао.
  • Продукти, що містять консерванти (консерви, соки, солодкі води).
  • Бобові: сочевицю, горошок, біб, квасолю, спаржу, сою.
  • Малину, інжир, виноград і всі продукти з винограду (ізюм, вина, коньяк тощо).
Обмежити
  • Відварене м’ясо (150 г, до 2 разів на тиждень): домашню птицю, кролика, яловичину, баранину.
  • Відварену рибу нежирних сортів (160–170 г, до 2 разів на тиждень).
  • Зелену цибулю, петрушку, спаржу, селеру, перець, редиску, ріпу, баклажани, помідори (до 2–3 шт. на тиждень).
  • Соління й маринади, соуси та прянощі, у т.ч. томатну пасту, кетчуп.
  • Горіхи (кедрові, мигдаль, фісташки, фундук) і насіння.
  • Вироби з листкового і здобного тіста, білий хліб.
  • Міцний чай, каву, какао.
  • Сливи, авокадо.
  • Яйця (1 в день) – будь-якої кулінарної обробки або у стравах.
  • Солоні та гострі сири.
Дозволити
  • Супи: вегетаріанські (овочеві, картопляні, з додаванням круп), холодні (окрошку, борщ), молочні, фруктові, борщі.
  • Молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сир і страви з нього, сметану, него- стрий сир.
  • Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості.
  • Овочі в необмеженій кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці, ікру (овоче- ву, кабачкову, баклажанну), страви з картоплі.
  • Фрукти, сухофрукти і ягоди в будь-якому вигляді (крім нерекомендованих).
  • Солодкі страви та солодощі: нешоколадні цукерки, варення, мед, мармелад, пасти- лу, зефір, креми, морозиво.
  • Напої: зелений чай, неміцну каву з молоком, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, киселі, квас, компоти, особливо з брусниці та журавлини.
  • Лужні мінеральні води, слабомінералізовані («Нафтуся», «Єсентуки №17», «Лужанська», «Боржомі», «Поляна Квасова»).
  • Соуси на овочевому відварі (томатний, сметанковий, молочний) і прянощі (лимон- ну кислоту, ванілін, корицю).
  • Приправи: оцет, лавровий лист, кріп, лимонний сік.
  • Хліб (пшеничний і житній сірий); різну випічку, в т.ч. вироби з висівками.
  • Олію (корисна оливкова, лляна), масло (вершкове, коров’яче топлене).
  • Сало, свинячий жир, кров’яну ковбасу.
Норма сечової кислоти
  • Діти до 14 років – 120–320 мкмоль/л
  • Жінки – 150–350 мкмоль/л
  • Чоловіки – 210–420 мкмоль/л

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua