2015/06/15

Не бійтеся окулярів

Якщо Вашій дитині призначають окуляри, це не повинно стати причиною для паніки і песимізму. Своєчасне використання окулярів дозволяє в багатьох випадках повністю відновити нормальний зір. Окуляри можуть завдавати шкоди тільки тоді, якщо вони неправильно підібрані. Найчастіше виникають проблеми, якщо Ви користуєтеся чужими окулярами або придбали їх, не порадившись з лікарем-офтальмологом.
Дуже важливо, щоб поверхня лінз окулярів була чистою: навіть правильно підібрані вони погіршуватимуть зір і стомлюватимуть очі, якщо матимуть забруднені скельця,. Тому перед користуванням скельця окулярів потрібно протерти шматочком замші, байки або просто чистою носовою хустинкою. Тримати окуляри треба у футлярі – це вбереже їх від забруднень і подряпин.

Вперше призначені окуляри вимагають звикання протягом 2-3 тижнів. Минув той час, коли діти соромилися носити окуляри. Нині промисловість випускає гарні і оригінальні оправи для окулярів, тому завжди можна вибрати таку, яку дитина буде охоче носити.

Рекомендації, як носити окуляри, дає лікар-офтальмолог індивідуально в кожному конкретному випадку. Якщо у пацієнта короткозорість слабого ступеня (до 3,0 діоптрій) і достатньо висока гострота зору (більше ніж 6 рядків таблиці на кожне око), окуляри зазвичай не призначають. При короткозорості середнього ступеня (до 4,0 діоптрій) окуляри, як правило, призначаються тільки для того, щоб бачити здалека, а при короткозорості середнього ступеня (більше ніж 4,0-5,0 діоптрій) можуть призначити біфокальні окуляри або 2 пари окулярів: одні, щоб бачити на відстані, інші, слабші (на 2,0-3,0 діоптрії) – зблизька.

При далекозорості, як правило, призначають окуляри для постійного носіння, часто біфокальні або 2 пари окулярів: одні, щоб бачити здалека, інші, більш сильні (на 2,0-3,0 діоптрії), – зблизька. Для профілактики ускладнень косоокості окуляри призначаються з раннього віку, буквально з першого року життя і для постійного ношення. У разі астигматизму також необхідна корекція окулярами і гімнастика для очей.

У багатьох випадках для корекції зору радять використовуватися контактні лінзи. У вузькому розумінні контактні лінзи – це окуляри, які надягають під повіки, безпосередньо на рогівку, що, зрозуміло, створює зручності. Однак неправильне носіння, недотримування гігієни і несприйняття лінз організмом, а також запальні захворювання очей можуть стати причиною специфічних очних хвороб. Тому питання про вибір методу оптичної корекції необхідно узгодити з лікарем-офтальмологом.

У класі діти з порушеним зором повинні сидіти досить близько до дошки, біля вікна, щоб очі менше напружувалися. Виховайте в дитини звичку на перерві робити вправи для очей (протягом 30-60 секунд).

При високому ступені короткозорості (більше ніж 6,0 діоптрій) протипоказані всі види спорту, пов'язані з ударами і струсом тіла та голови: стрибки, бокс, боротьба, мото- та автоспорт, кінний спорт та ін. Проблема в тому, що для короткозорості високого ступеня характерна слабкість оболонок ока, які при ударах чи струсі можуть відшаруватися одна від одної або розірватися.

Варто час від часу консультуватися з лікарем і справно дотримуватися всіх рекомендацій, особливо тих, що стосуються тренувальних вправ.

Дотримуючись цих нескладних порад, Ви зможете зберегти зір своїх дітей, а значить – і їхнє здоров’я, і життя!


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар