2016/11/17

Неуважний платить двічі. І не грошима, а здоров'ям

Будьте обережними. Наше природне прагнення заощадити час та гроші є доречним в багатьох життєвих ситуаціях. Однак якщо йдеться про здоров’я, то економія може призвести до ще більших видатків, і до ще більшої кількості обстежень.

Залишається якість.

А що означає якість, коли ми говоримо про діагностичні можливості апаратного обладнання медичного закладу? З цим питанням ми звернулися до фахівців.
Оксана Предземірська, лікар-радіолог Медичного Центру Святої Параскеви пояснює:
– Якісна діагностика передбачає: по-перше, високу здатність обладнання розпізнавати ту чи іншу патологію; по-друге, високу інформативність отриманих зображень для встановлення остаточного діагнозу. Власне в основі КТ і МРТ останнього покоління лежить інноваційна технологія, здатна «бачити» усі відхилення і цим допомагати лікарю своєчасно поставити точний діагноз, завдяки якій остеження є безпечним для пацієнта.

«Своєчасний» і «точний». Ось ці важливі слова, від яких залежить наше здоров’я чи одужання.

– У медичному центрі Святої Параскеви щодня ми встановлюємо десятки точних діагнозів і кожен з них – окрема історія людського життя, – продовжує Оксана Предземірська. – І найбільше тішить те, що переважно ці історії зі щасливим завершенням.

Сподіваємося ці живі приклади допоможуть нам зрозуміти, як важливо правильно оцінити прояви хвороби, та підібрати відповідне діагностичне обладнання.

Історія 1: «Неточний діагноз «відклав» народження дитини на 10 років».
Жінка 34-ох років 10 років мріяла про народження дитини. Стати щасливою мамою їй заважав колись поставлений діагноз «аневризма ниркової артерії». Тоді лікар запевнив – є великий ризик розриву стоншеної стінки артерії під час вагітності. Жінка довго вагалася, та все ж таки звернулась в медичний центр Св. Параскеви, для проведення КТ-ангіографії. Вона хотіла дізнатися, якою є товщина стінки аневризми і зрозуміти наскільки ризикованою є її мрія – народження дитини.

Обстеження виявило вроджену ваду розвитку «артеріо-венозну мальформацію», яка у весь цей час при УЗД обстеженнях всіма ознаками була схожа на аневризму.

При даній аномалії розвитку ниркових судин всі шари стінки сформовані правильно, однакової товщини і загроза розриву при такому навантажені як вагітність абсолютно відсутня.

– У цьому випадку, – коментує Оксана Предземірська, – КТ діагностика виявилась ефективнішою за УЗД і стала рятівним колом для сподівань сім’ї. Пройшовши це обстеження раніше, жінка могла би вже давно зважитись на народження довгоочікуваної дитини.

Історія 2: «Пухлина чи рибна кістка?»
Упродовж двох тижнів 65-річний чоловік відчував гарячку та біль у животі, коли вже не стерпів – звернувся до лікаря. При обстежені на УЗД діагностовано утвір тонкого кишківника. «Утвір», зазвичай, в першу чергу асоціюється зі злоякісними пухлинами, тому лікар прийняв рішення провести докладніше обстеження та скерував пацієнта на КТ.

При КТ виявлено інфільтрат з ознаками абсцедування (наповненої гноєм порожнини між петлями кішківника) та наявного в просвіті кишківника чужорідного тіла, подібного до риб’ячої кістки.

З діагнозом: «стороннє тіло тонкого кишківника, та підозрою на перфорацію риб’ячою кісткою». Пацієнта направлено на операцію, під час операції було видалено рибну кістку і ліквідовано загрозу життю чоловіка.

– Важливо наголосити, – додає Оксана Предземірська, – що вирішальними у встановлені цього діагнозу стали можливості ультрасучасного комп’ютерного томографа. На апараті старшого покоління, без зрізів та мультипланарних реконструкцій (можливість побудувати зображень у будь-яких площинах та надтонких зрізів), таку патологію виявити було би не можливо.

Про такі історії у стосунку до самого себе не хочеться думати. Бо хто ж мріє про недуги та хвороби? Однак увага до свого здоров’я здатна вберегти нас від багатьох неприємних маніпуляцій чи процедур.

Головне знати, що точна і своєчасна діагностика європейського рівня доступна в Україні кожному. З огляду на це й робіть вибір. Інакше, неуважний платить двічі, і не грошима, а своїм власним здоров’ям.
лікар-радіолог Оксана Предземірська

лікар-радіолог Оксана Предземірська










Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:

0 коментарі :

Дописати коментар