2017/04/23

Плоскостопість у дітей: профілактика і застереження

Плоскостопість – дефект нижніх кінцівок, деформація стопи.

Коли дитині виповнюється 4 роки і ви досі помічаєте, що слід від її ніжки не є вигнутим і схожим на круасан, а швидше нагадує суцільну форму – це має вас насторожити.

Якщо помічаєте в малюка важку ходу, надмірне потіння ніг, що його п'яти біжать в боки, а коліна труться одне об одне все більше і більше, підошви взуття потерті з одного боку, і, крім того, дитина скаржиться на біль в підйомі (чи ногах нижче від колінка) – треба йти до ортопеда.

Вирішити проблему плоскостопості в маленьких дітей можна зазвичай завдяки спеціальним вправам, масажам і носінням зручного взуття чи спеціальних устілок.
Що треба робити для профілактики плоскостопості:
  • Переконайтеся, що дитина ходить босоніж якомога частіше по м'якому ґрунті, наприклад, влітку по піску на пляжі або по траві. Заохочуйте її до бігу та до їзди на велосипеді, велобізі, самокаті, ігр з м’ячем (копання), вправ на шведській стінці.
  • Купіть хороше взуття, виготовлене з м'якої шкіри, з жорсткою п’яточкою, зі стабілізацією щиколотки (але не більше ніж на два пальці) і підошвою з невеличким каблучком, але гнучкою, амортизуючою. Добре якщо у взутті буде профілактичний повздовжній супінатор – випуклість по внутрішньому краю взуття.
Що не робити:
  • Не купуйте ортопедичне взуття без рецепта.
  • Не заохочуйте свого малюка ходити занадто рано, наприклад, показуючи йому здалеку улюбленого ведмедика.
  • Не змушуйте дитину носити взуття, успадковане від старших братів і сестер.
  • Не купуйте взуття зі значним запасом по довжині.
  • Не змушуйте дитину довго перебувати у одному стані, особливо – ноги нарізно, наприклад, розмовляючи з кимось на вулиці. Це положення спотворює коліна і плоскі стопи.
  • Якщо дитина більш прихильна до видів діляьності в положенні сидячи (малювання, складання конструктора, читання) – обов’язково заохочуйте її до щоденних вправ, що сприяють накачуванню зв’язок і м’язів стоп, відвідування гуртків, пов’язаних з руховою активністю, бігом.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або ж електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар