2016/05/26

Секторальна резекція грудних залоз: коли, як і з якою метою

Захворювання грудних залоз – доволі часте явище серед жінок сьогодні. Певні захворювання можна лікувати медикаментозною терапією, деякі ж потребують більш радикального підходу до їх усунення – хірургічного втручання.

Коли саме хірургічний метод є оптимальним та найефективнішим для усунення проблеми, ми розпитали в хірурга-мамолога Дмитра Успенського. Багато пацієнтів мають стереотипи щодо того, як проходять операції, проте сьогодні медицина розкриває багато можливостей зробити це швидко і з незначним втручанням в тіло жінки.

Розрізняють дві групи захворювань грудних залоз, при яких зазвичай призначають хірургічне втручання на грудних залозах – секторальну резекцію:
  • Запальні – хронічні захворювання: нагноєння з множинною локалізацією в протоках і запалення в протоках грудних залоз.
  • Доброякісні пухлини. У цьому випадку лікар може призначити при певних показах одразу хірургічне втручання або після «короткотривалого» чи «довготривалого» лікування.
Проте не всі доброякісні пухлини потребують оперативного втручання, є відповідні групи утворів та покази, коли це необхідно зробити, і певні життєві обставини чи вибір пацієнтки:
  1. Найпоширенішою причиною призначення операції є фіброаденома. Якщо її розмір сягає 2,5 см. і більше, за європейськими стандартами, – одразу призначають резекцію (операцію на грудній залозі), якщо менше – медикаментозне лікування;
  2. Динаміка змін характеристик фіброаденоми: якщо пухлина з періодичністю оглядів збільшується на більше ніж 0,5 см. Після першого виявлення утвору призначають повторний огляд через 3 місяці, щоб проконтролювати «поведінку» пухлини. Якщо вона швидко росте у розмірах, немає гарантії, що не переростатиме в злоякісний процес, тому, щоб вберегти пацієнтку, призначають видалення утвору.
  3. Коли є неспівпадіння між візуалізацією (зображення на знімку мамографії) та результатами біопсії (аналіз забору частинки тканини).
  4. За результатами біопсії, у випадку визначення проліферації (ділення хворої клітини) як «помірної» або «вираженої» , що є ознакою загрози переродження в саркому чи рак.
  5. Через хвилювання жінки при утворі будь-якого розміру, інколи, за бажанням пацієнтки, здійснюється для внутрішнього заспокоєння.
  6. При ЕКО-заплідненні – у цьому випадку за протоколом видаляють навіть найменші утвори фіброаденоми, і це є умовою проведення процедури ЕКО.
  7. Папілярні пухлини, які ростуть у протоках грудних залоз і становлять високу загрозу, навіть при найменших розмірах. У більшості випадків вони перероджуються в рак, тому важливо їх вчасно ліквідувати.
Навіть розуміючи, що процедура інколи є життєвою необхідністю, жінки у своїй уяві породжують багато страхів про операцію, а тому прислухаються до сумнівних порад, але не звертаються за фаховою допомогою. Один із міфів, який часто доводиться чути лікареві-мамологу, – переконання, що медикаменти можуть «розсмоктати» фіброаденому, і тоді хірургічне втручання не буде потрібне. Насправді це не так. Медикаментозне лікування призначають, щоб спинити процес і щоб «не було гірше».

Що таке секторальна резекція і як її проводять?
Це вид операції на грудних залозах, коли здійснюється невеличкий надріз, без значної втрати грудних залоз. Раніше розріз робили безпосередньо над пухлиною, через що грудна залоза втрачала свою природню красу, а після операції залишався помітний рубець.

Основне завдання такого виду операції – видалити патологічні зміни, і зробити це так, щоб наслідки були непомітними. Важливо також зберегти функцію лактації, особливо в жінок, які ще планують народжувати.

Секторальні резекції грудних залоз, за європейськими стандартами, – видалення частини паренхіми (залозиста тканини) або доброякісної пухлини грудної залози з обов'язковим закриттям дефекту місцевими тканинами та зашиванням шкіри косметичним швом.

Для жінки дуже важливо, щоб після проведеної процедури не втратити красу своїх грудей. Місце розрізу узгоджують із пацієнткою та виконують у чітко визначених зонах, які забезпечують оптимальний косметичний результат: по краю ареоли, в перехідній складці під залозою або в паховій зоні.

Сподіваємося, що ми розвіяли трохи сумнівів щодо цієї процедури. Завдяки можливостям сучасної медицини багато захворювань можна випередити, а найкраще, що може зробити жінка, – наважитися зробити це вчасно.


автор лікар-хірург, мамолог Успенський Д.А. 



Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар