2016/05/19

Про кандидоз статевих органів: доступно та зрозуміло

Відчуття свербіння, печіння зовнішніх статевих органів, а також білі, сирнисті виділення – симптоми, які будь-яка жінка помічає хоча б один раз упродовж свого життя. Найчастіше так себе проявляє вагінальний кандидоз (захворювання отримало назву за збудником – дріжджоподібним грибком (Candida albicans)), більш відомий як «молочниця» через характерний білий колір виділень.

Причини, що призводять до розмноження грибка Candida albicans:

  • застосування антибіотиків;
  • порушення обміну речовин;
  • зниження рівня імунітету;
  • неправильне харчування (переважання у раціоні вуглеводів – здебільшого різних солодощів, нестача вітамінів);
  • гормональні порушення (вживання протизаплідних засобів, вагітність);
  • використання синтетичної та тісної білизни;
  • застосування ароматизованих прокладок та зловживання тампонами.

Симптоми захворювання:
– відчуття свербіння (часом нестерпне) та біль у ділянці зовнішніх статевих органів і у піхві;
– рясні білі виділення, що можуть нагадувати подрібнений сир;
– біль під час статевих зносин та сечовипускання;
– почервоніння зовнішніх статевих органів.

Чи хворіють на кандидоз чоловіки?
Звичайно, оскільки кандидоз статевих органів – це не лише жіноче захворювання. Правда, чоловіків значно рідше турбують неприємні відчуття. Тож частіше саме у них трапляється безсимптомне носійство (15–20% випадків). Доведено, що це захворювання більше спостерігається у представників чоловічої статі, хворих на цукровий діабет, ожиріння і зі зниженим імунітетом.

Що ж робити?
Якщо Вас турбують вищезгадані симптоми, звертайтеся до лікаря – він встановить правильний діагноз і призначить лікування. Щоб визначитися з точним діагнозом, достатньо взяти вагінальний мазок (у жінок) або мазок з уретри (у чоловіків), який потім ретельно вивчають під мікроскопом у лабораторії.

Не варто займатися самолікуванням, адже незважаючи на відносну характерність симптоматики, нерідко молочниця – лише верхівка айсберга. Вона може поєднуватися з іншими інфекціями, бути проявом будь-яких інших хвороб, а часом – навіть їх єдиною ознакою.

Якщо діагноз молочниці підтверджується, рекомендують також здати аналіз сечі і кров на цукор (кандидоз може бути однією з ознак цукрового діабету), а також зробити копрограму (комплексний аналіз калу для виключення дисбактеріозу кишківника та його кандидозу), здати аналізи на інфекції, що можуть передаватися статевим шляхом, а також бактеріальний посів виділень (особливо, якщо це вже не перша ваша «зустріч» з кандидою).

Що буде, якщо не лікуватися?
Кандидоз має властивість переходити у хронічну форму, залучаючи до патологічного процесу прилеглі органи – сечові шляхи і кишківник.

Як лікуватися?
Спершу усувають причину, що призвела до розмноження грибків (скасовують гормональні або антибактеріальні препарати, якщо це можливо, змінюють раціон харчування, стимулюють імунітет, нормалізують обмін речовин, усувають явища дисбактеріозу кишківника), потім призначають протигрибкові препарати.

лікар-акушер-гінеколог Олена Вікторівна Молчанова
Зникнення симптомів молочниці не завжди свідчить про її повне вилікування, тому після закінчення курсу терапії варто піти на повторний огляд до гінеколога та здати контрольний аналіз виділень.

До того ж від кандидозу бажано пролікуватися обом статевим партнерам. Будьте здорові!

0 коментарі :

Дописати коментар