2016/10/11

Цікаві факти про лінзи

Контактні лінзи – чудова альтернатива окулярам. І цьому винаходу вже понад 500 років! Ще в 1508 році всесвітньовідомий та геніальний Леонардо да Вінчі накреслив схему оптичного приладу, в якій через кулю, заповнену водою, людина з поганим зором могла краще бачити. Далі історія контактних лінз продовжилася у США, де вчені, удосконалюючи м’які лінзи, розробили матеріал гідрогелів, а згодом з’явилися гідрогелеві контактні лінзи. Такі лінзи вимагали певного режиму використання: щоденне обов’язкове занурення в дезінфікувальний розчин на ніч, сон в таких лінзах може викликати подразнення ока.
Другі лінзи – удосконалені, їхня киснева проникність в рази вища ніж у попередників і відповідає потребам ока, що забезпечує комфортне носіння без сухості та подразнення. Сучасні контактні лінзи є дуже тонкими, м’якими і мають вигляд прозорої плівки, яку поміщають на поверхню ока.

Переваги лінз:
  • Відсутність обмежень у віці того, хто їх застосовує.
  • Використовуючи лінзи, легше коригувати зір, оскільки постійно змінювати окуляри – це дорого, а лінзи можна брати щомісяця інші – і бачити чіткіше.
  • Вони непомітні.
  • Комфортні під час транспортування (не займають багато місця).
  • Контактними лінзами зручно користуватись під час активних занять спортом, чого аж ніяк не можна в окулярах.
Лінзи рекомендують носити не більше ніж 12 год. на день, щовечора знімати, промивати та зволожувати. Це прості правила зручного використання лінз.

За допомогою лінз можна змінити колір очей, для цього передбачені кольорові лінзи, які стали важливим атрибутом стилю та іміджу людей.

Розрізняють такі типи кольорових лінз: стандартні (косметичні) – дають змогу непомітно змінити колір очей, а також карнавальні – для любителів екстравагантного та яскравого.

Ось ще кілька порад щодо правильного використання лінз:
  1. Одягати лінзи треба до нанесення декоративної косметики, також важливо зняти їх до вечірнього демакіяжу.
  2. Не користуватися під час носіння лінз косметикою, у складі якої багато хімії або яка виготовлена на водній основі з натуральними пігментами.
  3. Не можна використовувати контактні лінзи, коли хворієте на ГРВІ, грип.
  4. Оберігайте лінзи від потрапляння на них «неправильних» рідин (усіх, крім дезрозчину і чистої води).
  5. Не носіть лінзи, термін придатності яких закінчився, оскільки є ризик отримати запалення ока.
  6. Уникайте відвідування душу, лазні, басейну в лінзах – можливі почервоніння та подразнення.
  7. Раз на півріччя обов’язково відвідуйте окуліста і розповідайте йому, якими лінзами та розчинами для них ви користуєтеся.
лікар-офтільмолог О.Троян

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:

0 коментарі :

Дописати коментар