2016/02/23

Відмовлятися чи ні від фізичних вправ при захворюваннях шлунка

Рекомендації щодо виконання фізичних вправ, інформація про тренування в тренажерних залах, реклама різноманітних фітнес-клубів – усе це постійно вказує нам на необхідність займатися спортом.

Ми також закликаємо Вас додавати у життя більше руху, про що часто нагадуємо у повідомленнях #zdorovyj_trend. Проте інколи певні проблеми зі здоров’ям стають на заваді в таких починаннях. Сьогодні ми розглянемо проблему захворювань шлунково-кишкового тракту і фізичних навантажень. Рекомендації нам надала лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська.
«Якщо я маю захворювання шлунково-кишкового тракту, чи можна мені займатися спортом?» – такі запитання часто ставлять лікарю- гастроентерологу. Певні види спорту чи вправи і справді можуть не лише не принести користі, а й нашкодити, тому, обираючи той чи інший вид активності, треба спочатку порадитися зі своїм лікарем.

Спершу про користь:
  • Вправи можуть покращити процес травлення.
  • Допомагають підтримувати вагу.
  • Якщо Ви страждаєте від печії, то, скажімо, катання на велосипеді допомагає зменшити цей неприємний симптом, а значить не протипоказане при гастроезофагальній рефлюксній хворобі, килі стравохідного отвору діафрагми.
  • Легкі вправи, що посилюють частоту дихання та серцевих скорочень, допомагають пришвидшити моторику кишківника, отож при закрепах вони будуть незамінними.
  • Такі вправи, як йога, пілатес, теж покращують функцію травної системи, усуваючи стрес і рівень тривоги, що часто є провокаторами травних розладів.
  • При закрепах показані біг та дозована хода (не менше ніж 30–40 хв.), плавання. Вони стимулюють механічно пасаж вмісту товстого кишківника в пряму кишку. Матимете дуже позитивний ефект, якщо поєднаєте ці види активності з дієтою.
Шкода від фізичних навантажень:
  • Серйозні наднавантаження можуть провокувати послаблення моторики та посилювати закрепи.
  • Люди, які страждають від діареї та нудоти, повинні обмежити біг.
  • Якщо у Вас діагностовано загострення гастриту чи виразкову хворобу, то спорт слід відтермінувати на час гострого стану.
  • При захворюваннях кишківника (виразковий коліт, хвороба Крона) вправи можна виконувати лише за згодою лікаря.
  • При частій печії чи діагностованій килі стравохідного отвору діафрагми треба уникати підйомів вантажів (штанга, гирі) та вправ, пов’язаних із нахилом тулуба до переду.
Застереження!
Перед фізичною активністю (зарядка, вправи, спорт) не варто їсти протягом 1,5–2 год. і в жодному разі не виконувати вправи на «повний» шлунок. Перед фізичною активністю їжа має складатися з білків і вуглеводів, жири треба мінімізувати.

Після спорту необхідно спожити білкову або вуглеводну їжу – це сприятиме пластичним енергетичним процесам.
лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська

Найкраща порада!
Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, узгодьте свою фізичну активність із лікарем і тренером.

Нехай спорт приносить лише користь!

Автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар