2016/11/11

Про гістероскопію в гінекології

Сучасна медицина прямує до малотравматичності та максимальної інформативності про всі діагностичні та лікувальні процедури. Щодо гінекологічних обстежень, то жінки, яким необхідно їх пройти, потребують особливого емоційного налаштування. Це викликано хибними уявленнями про ту чи іншу процедуру.

Сьогодні ми розповімо про вид діагностики, пов’язаний з оглядом матки, – гістероскопію, яка допомагає точно та швидко встановити діагноз і навіть провести лікування.

Огляд матки можна проводити кількома діагностичними методами: УЗД, МРТ (магнітно-резонансна томографія), гістероскопія.

Гістероскопія – лікувально-діагностична процедура, яка дає змогу оглянути канал шийки матки, порожнину матки та вічка маткових труб за допомогою оптичного інструмента – гістероскопа з виведенням зображення на відеомонітор.
На сьогодні єдиний високоінформативний метод – виявлення внутрішньоматкової патології – проведення оперативних втручань і маніпуляцій у порожнині матки під контролем ока. Забезпечує мінімальну травматичність, дозволяє проводити прицільне видалення поліпів ендоментрію.
Одразу хочемо зруйнувати міф, що вишкрібання та гістероскопія – це те саме. Насправді вони сумісні, тому їх помилково вважають однією і тією ж процедурою.

Завдяки гістероскопу ми маємо можливість робити ряд обстежень, які ще десять років тому здійснювали лише хірургічно. Наприклад, щоб оглянути внутрішній епітелій матки, робили надріз. Згодом цей метод замінила лапароскопія, проведення якої також вимагало робити прокол на матці.

Розрізняють два види гістероскопії: діагностичну (проводять, щоб підтвердити раніше поставлений діагноз) і лікувальну, або гістерорезектоскопію (застосовують, щоб видалити поліпи, міоми, спайки тощо).

Покази для проведення гістероскопії:
  • Порушення менструального циклу.
  • Непліддя.
  • Кровомазання в менопаузі.
  • Підозра на захворювання: субмукозна лейоміома матки, поліпи ендометрію, аномалії розвитку матки, аденоміоз, внутрішньоматкові синехії (зрощення), ранні стадії раку ендометрію, залишки плідного яйця або чужорідне тіло в порожнині матки.
  • Невиношування вагітності.
  • Оцінка ефективності та контроль під час проведення гормонотерапії.
Покази для проведення лікувальної гістероскопії:
  • Наявність у порожнині матки поліпів ендометрію.
  • Потовщення ендометріального шару (гіперплазії).
  • Наявність міоми матки, розташованої під ендометрієм.
  • Постійні рясні кровотечі з органу.
  • Наявність внутрішньоматкових перегородок і зрощень стінок органу.
  • Видалення з порожнини матки контрацептиву типу ВМС.
Жінка самостійно не може призначити гістероскопію, обов’язковим є призначення лікаря, адже до цієї процедури є ряд протипоказів: запальні процеси в сечостатевій системі, інфекційні захворювання в гострій стадії, пухлина на шийці матки, рясні кровотечі тощо.

Інколи перед проведенням процедури необхідно пройти попереднє лікування або ж лікар підбирає інший спосіб діагностики, проводять операцію із застосуванням інших технологій.

Лікувальна гістероскопія потребує підготовки: консультація лікаря, додаткові аналізи та діагностичні процедури. Обов’язкові аналізи перед лікувальною гістероскопією необхідно пройти за 10–14 днів до проведення процедури, якщо термін перевищує два тижні, треба зробити це повторно.
Проведення лікувальної гістероскопії розпочинається з попереднього огляду органу за допомогою гістероскопа, після чого його замінюють на гістерорезектоскоп. За допомогою цього складнішого приладу гінеколог видаляє з порожнини матки поліпозні утворення, міоми, розташовані під ендометрієм, а також розділяє зрощені стінки матки (синехії). Крім того, під час гістерорезектоскопії проводять забір тканин для гістологічного дослідження. Операція такого типу триває орієнтовно 30 хв.

Після проведення цієї процедури у більшості пацієнток спостерігаються незначні кров’яні виділення, можливі незначні тягучі болі внизу живота. Проте інтенсивність цих симптомів залежать від стану органів жінки на момент проведення операції та від індивідуальних особливостей (згортання крові, больовий поріг тощо).

Переваги проведення лікувальної гістероскопії в Медичному центрі Святої Параскеви:
  • Маніпуляцію проводять під загальним знеболенням. Через 2 год. пацієнт може йти додому.
  • Високий рівень комфорту і догляд медичного персоналу.
  • Обладнання експерт-класу Karl Storz (Німеччина).
  • Понад 1000 проведених оперативних втручань з використанням гістероскопії.

0 коментарі :

Дописати коментар