2014/08/08

Гормональні контрацептиви: друзі чи вороги?

Гормони. Нині про них дуже багато говорять. Наприклад, свого часу всі активно обговорювали вміст гормонів у кремах. Очевидно, це було пов’язано із протизапальною дією цих засобів, адже застосування їх давало швидкий ефект. Тому їх і «звинувачували» у вмісті гормонів.
Ще один приклад – «кулінарний». Тепер це хіт сезону. Точиться чимало розмов про те, що гормони є в кормах, якими годують тварин. Але зі шкільної програми біології нам відомо, що гормони – це природні молекули, які регулюють більшість процесів в організмі людини, і є необхідними для його життя.
То що ж таке гормони: друзі чи вороги? І, незважаючи на те, що організм сам їх продукує, чи є безпечним вживати додаткові дози гормонів? Ми спробуємо визначити плюси та мінуси вживання гормональних засобів контрацепції.
Механізм дії будь-яких гормональних протизаплідних засобів зводиться до пригнічення овуляції (дозрівання і вихід яйцеклітини) та згущення слизу в шийці матки, що створює бар’єр для сперматозоїдів. Беззаперечною перевагою цього виду контрацепції є його висока ефективність (майже 99%).
Сьогодні на фармацевтичному ринку є широкий спектр гормональних контрацептивів, серед яких:
– комбіновані пероральні контрацептиви;
– міні-пігулки (міні-пілі);
– ін'єкційні препарати;
– підшкірні імплантати;
– гормональні кільця;
– контрацептивний пластир.
Комбіновані пероральні контрацептиви (КОК) – це таблетки, які містять синтетичні аналоги естрогенів та гестагенів, гормонів, які виробляються яйниками жінки. Залежно від пропорції цих речовин у препаратах, виділяють монофазні (таблетки з однаковою кількістю естрогенів і гестагенів), двофазні(таблетки з двома комбінаціями діючих речовин) та трифазні (таблетки різного кольору з трьома комбінаціями естрогенів і гестагенів). Прийом трифазних препаратів повністю імітує секрецію жіночих гормонів протягом нормального менструального циклу. Таблетки потрібно приймати щодня, бажано в один і той же час протягом 21 або 28 днів (залежно від препарату).
Серед побічних ефектів від застосування КОК виділяють аменорею (відсутність менструації), болючість молочних залоз та підвищення ризику утворення тромбів. Комбіновані контрацептивні препарати не рекомендують приймати гіпертонікамжінкам з серцево-судинними захворюваннями, із недугами печінки та онкологічними захворюваннями.
Міні-пілі – препарати що містять мікродози лише одного типу гормонів – гестагенів (15–30% дози гестагену в комбінованих препаратах). Міні-пілі рекомендують жінкам, які скаржаться на болі голови чи підвищення артеріального тиску під час застосування комбінованих оральних контрацептивів, в період лактації через 6-8 тижнів після пологів, при діабеті, варикозному розширенні вен, захворюваннях печінки та жінкам після 35 років.
Гормональні ін'єкційні контрацептиви – це високоефективні засоби тривалої дії, що містять гестагени. Їх вводять внутрішньом'язево, а одна ін'єкція забезпечує контрацепцію протягом 3 місяців.
Ін’єкційні контрацептиви можна застосовувати в період годування грудьми, але слід пам’ятати, що після цього можна планувати вагітність лише після тривалої перерви (до 2-х років). Серед небажаних побічних ефектів таких ін’єкції може бути зниження лібідо та виникнення депресії.
Ін'єкційні контрацептиви не рекомендують застосовувати раніше ніж через шість тижнів після пологів, за наявності онкологічних захворювань жіночих статевих органів чи молочних залоз, при захворюваннях печінки та діабеті.
Підшкірні імплантати – це силіконові капсули, що містять гестагени. Шість капсул вводять під шкіру внутрішньої поверхні передпліччя через невеликий надріз під місцевим знечуленням. Щодня капсули виділяють невелику кількість гормону і таким чином створюють надійний контрацептивний ефект протягом 5 років. Підшкірний імплантат може бути видалений в будь-який час і до закінчення п'ятирічного терміну. Імплантаційну контрацепцію можна використовувати жінкам із захворюваннями, за яких протипоказане вживання таблеток (мігрені, варикозне розширення вен, вади серця, цукровий діабет без судинних ускладнень, підвищення артеріального тиску).
Гормональне кільце для вагінального застосування
– це гнучке кільце з гіпоалергенного матеріалу, яке містить мінімальні (порівняно з іншими препаратами) дози гормонів, і застосовується місцево не створюючи зайвого навантаження на печінку і шлунково-кишковий тракт. Одне кільце розраховане на один менструальний цикл: жінка вводить його в піхву з 1-го по 5-й день менструального циклу.
Контрацептивний пластир – це контрацептивний засіб, який кріпиться на поверхні шкіри, один із найбільш зручних та ефективних методів гормональної контрацепції. Пластир наклеюють на суху чисту шкіру (тільки не на ділянку молочних залоз чи пошкоджені ділянки шкіри) один раз на тиждень протягом 3 тижнів (21 день), з тижневою перервою. Протягом 4-го тижня, з 22-го по 28-й день циклу, пластир не застосовують. Існують протипоказання, тому починати застосувати контрацептивний пластир можна тільки порадившись з лікарем.
Існують також препарати екстреної контрацепції, які застосовують протягом 72 годин після статевого акту. Це препарати з дуже високим вмістом гормонів, і їх не можна використовувати постійно, адже зловживання ними може сильно порушувати гормональний фон та призводити до безпліддя. Тому це швидше препарати для дуже непередбачених випадків. А якщо ви піклуєтеся про себе, то краще таких випадків не допускати.
Пам’ятайте, що позитивний досвід застосування певного препарату Вашими подругами не означає, що цей препарат підійде і Вам. Перед тим, як почати приймати гормональні контрацептиви, необхідно пройти обстеження та проконсультуватися з лікарем-гінекологом. Лікар допоможе підібрати контрацептив, який підходить саме Вам, адже існує багато протипоказів до застосування гормональних препаратів, відрізняються і склад та дози гормонів різних препаратів. Необхідно також попереджати лікаря про застосування гормональної контрацепції при призначенні будь-яких інших ліків.
Під час вибору засобу контрацепції важливе значення має і спосіб життя. Якщо Ви нерегулярно займаєтеся сексом, або у вас багато партнерів, протизаплідні пігулки – не кращий варіант. Слід пам’ятати, що гормональні контрацептиви захищають лише від небажаної вагітності. Вони не здатні забезпечити захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Отож, під час випадкових статевих контактів, чи стосунків з новим партнером варто надавати перевагу засобам механічної контрацепції (презервативам), навіть якщо ви користуєтеся гормональними контрацептивами.

Будьте здорові!




0 коментарі :

Дописати коментар