2014/08/08

Пологи: декілька порад майбутнім мамам

Нещодавно я зустрічалася з колежанками, яких давно не бачила. Двоє з них зараз якраз у щасливому очікуванні своїх первістків. Термін їх вагітностей вже перейшов за 30-й тиждень. Та за радісними мріями про майбутнє я помітила тінь страху та розгубленості, коли розмова торкалася пологів. Справді день зустрічі зі своєю дитиною є найбільш очікуваним. Та разом із тим саме з пологами пов’язані і найбільші страхи майбутніх мам. І, правду кажучи, це не залежить від того, чи народжуєте Ви вперше, чи у Вас вже є діти. Щоразу, очікуючи пологів, мені було лячно і неспокійно. Але до народження третьої дитини з’явився досвід, який і допомагав долати важкі моменти.
На тій зустрічі мені хотілося якось допомогти подругам, але як? Можна звичайно сказати, щоб вони не хвилювалися, що все буде добре. Проте навряд чи такі втішання дають якусь користь. Але допомогти можна. Насамперед порадою, адже жінка, яка народжує вперше, ще не до кінця знає, на що очікувати. Безперечно, сьогодні можна знайти безліч різної інформації. Часто ми слухаємо історії пологів наших мам, подруг та знайомих. Я не раз слухала такі оповіді, наповнені всілякими «страшилками», які лише посилюють неспокій. Тому у своїй статті намагатимуся дати лише ті поради, які б допомогли мені самій.
Страх перед пологами це нормально! Людям притаманно боятися невідомого. Крім того, сам процес тривалий і болючий, що не додає оптимізму. Але як і в будь-якій справ,і яка потребує значних фізичних зусиль, Ваш психоемоційний стан під час пологів є вирішальним.
Все починається в нас в голові! І тому Вам потрібно перш за все психологічно підготуватися до пологів. Народження дитини – це нелегка справа, але це Ваша робота. І ніхто не в змозі зробити її замість Вас. Ви просто повинні це усвідомити і прийняти. Я була свідком, коли жінки під час пологів вчиняли істерику і звинувачували всіх довкола (чоловіка, його маму, лікарів тощо) або просили лікаря «ЩОСЬ зробити». На жаль, вони не розуміли, що ЩОСЬ повинні робити саме вони! Як на мене, найважливішим є зрозуміти, що це саме Ви народжуєте дитину, а решта (медперсонал, Ваш чоловік чи родичі) тут лише, щоб підстрахувати і підтримати Вас.
Не буду обманювати, буде нелегко, та потрібно взяти всю свою волю в кулак і бути сильною! Можна по-різному ставитися до болю. От, наприклад, дитина, яка розбила коліно, невтішно ридає, і попри вмовляння, що це тільки подряпина, сльози не вщухають. Та доросла людина розуміє, що все не так погано і не буде так страждати, коли подряпає ногу.
Повірте, що внутрішній спокій, витримка, відсутність нервових зривів і жалю до себе допомагає перейти через найважчі хвилі.
Дуже важливо відчувати підтримку чоловіка. На жаль, багато пар відмовляються від сімейних пологів. Насправді чоловік може покинути пологову залу в будь-який момент, але його підтримка в період переймів буде для вас помічною.
З методів які справді діють, і якими не варто нехтувати, я б виділила правильне дихання і масаж попереку. Це перевірено і допомагає під час переймів, тож раджу попрактикуватися.
За деякими винятками, пологи – це досить розтягнутий в часі процес. Левову частку часу в пологах займають перейми, під час яких відбувається скорочення маткових м’язів, розкриття шийки матки та поступове просування плоду родовими шляхами. На початкових стадіях перейми є досить короткими (по 30 с) і повторюються кожні 5–10 хв. Поступово родова діяльність наростає, перейми стають довшими, а перерви між ними коротшими. І, як би це не звучало парадоксально, але спробуйте максимально відпочити в період переймів. Саме так, і я в це не вірила, поки не послухала поради прекрасного і досвідченого лікаря-гінеколога. Вам потрібно заспокоїтися, це схоже на свого роду медитацію. В ці короткі хвилини «тиші» між переймами спробуйте максимально розслабитися, а під час спазму активно дихайте щоб нагнітати повітря. Ваше тіло буде Вам вдячне, адже йому вдасться заощадити енергію для активного скорочення м’язів. А коли прийде період потуг, Ви і самі будете собі вдячні, що запасли сили на фінальний ривок.
В період потуг критично важливим є слухати і чути  поради акушера і лікаря! Вони надійні провідники, які допоможуть Вам подолати останні перешкоди.
Мені завжди не хочеться слухати сумні та страшні історії про пологи. Адже я, напевно, знаю що все може бути інакше. Цей досвід може зробити Вас сильнішою особистістю, Ви зрозумієте, що здатні на більше, ніж досі від себе сподівалися. І те, з якими почуттями Ви будете згадувати народження Ваших дітей, передусім залежить від Вас!

Бережіть себе та будьте сильними!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар