2014/08/15

Фізична вправа – інструмент догляду за спиною

«Життя потребує руху»
Арістотель
Не один мудрець говорив про важливість руху для здоровя людини. Немає бадьорості духа, без бадьорості тіла. Проте ми часто не зважаємо на ці поради,а іноді й нехтуємо перші сигнали. Найбільше страждає від недостатності фізичних вправ наша основа – спина.
Якщо у нас болить живіт – ми звертаємося до гастроентеролога.
Якщо проблема із зором – біжимо до офтальмолога.
Проте, якщо чуємо біль в спині, то більшість з нас намагається вирішити цю проблему самотужки.
Заставити м’язи працювати під силу лише нам. Якщо для цього не можемо знайти часу сьогодні, то з роками зрозуміємо, що неодмінно повинні його знайти, але буде вже пізно.
Якщо Вас переслідують так відчуття, як біль в спині, затерпання, дискомфорт і Ви не можете довго перебувати в одному положенні, це означає, що час іти до лікаря.
Будь-яку проблему, повязану зі спиною, необхідно вирішувати послідовно, а перший крок – діагностика. У цьому випадку треба звернутися до лікаря-ортопеда-травматолога або лікаря-реабілітолога. Ці спеціалісти нададуть компетентну оцінку Вашому стану та скерують  на подальші обстеження.

Можна застосовувати і вправи як засіб лікування, проте навіть найкраща вправа, виконана неправильно, може зашкодити. Це так, як ліки: вжиті не за призначенням лікаря вони можуть принести шкоду. Перед тим, як Ви вирішите взятись за свою спину, порадьтеся з фахівцем, який складе для Вас адекватний комплекс вправ і контролюватиме їх виконання.
Але, щоб не довести до стану, коли спина вже дає Вам больові сигнали, варто постійно тримати в тонусі мязи.
Організм створений для руху, тож постійно змушувати його перебувати у пасивному (нерухомому стані) – неправильна експлуатація. При щоденному статичному навантаженні порушується обмін речовин, що згодом може стати причиною різних, повязаних із цим, захворювань. Варто свій організм привчити до систематичних фізичних навантажень.
Погодьтеся, що 6 годин за весь тиждень можна знайти для такої корисної справи. Поширеною помилкою є фізичні навантаження раз на тиждень. М’язова пам’ять, як зазначає лікар-реабілітолог, триває 48 год., тобто ефект від фізичних вправ діє саме стільки часу, а потім м’язи повертаються у свій звичний стан.
Якщо немає навантаження більше ніж два дні, то Ваші старання даремні – і Ви завдаєте своєму організму радше шкоди, ніж користі. Наступне ж Ваше бажання «допомогти» м’язам знову стане неймовірним стресом для організму.
Така практика великих навантажень із великими перервами згубно діє на серцево-судинну систему.

Тому, якщо беретеся за фізичні вправи з користю для спини та свого організму загалом, будьте відповідальними та систематичними у цій справі.

0 коментарі :

Дописати коментар