2015/05/19

Як побачити серце зсередини

«Складне обстеження» – термін, зрозумілий для лікаря, але далеко не зрозумілий для пацієнта, який має пройти це обстеження, щоб йому призначили відповідне лікування. А чи насправді обстеження бувають такими складними, що зрозуміти їх принцип можна тільки після повного курсу навчання у медичному університеті та багаторічної лікарської практики? Сьогодні ми розкажемо «просто» про одне із «найскладніших» у медичній практиці обстежень – МРТ серця.

Отже, перше, що важливо знати про МРТ серця, – це обстеження дозволяє «бачити» орган зсередини у найдрібніших деталях. Якщо при виконанні УЗД серця лікареві не вдалося оглянути весь орган через анатомічну будову, чи він невпевнений в остаточному діагнозі, допоможе МРТ. Цей діагностичний метод дозволить оглянути серце з усіх боків, зсередини, ще й у пошарових зрізах. Така деталізація просто не дасть пропустити лікареві жодну, навіть, найменшу, набуту чи вроджену патологію.

Інший випадок, коли МРТ серця необхідне і, що важливо, незамінне – це патології, пов’язані з порушенням роботи серцевого м’яза – по-лікарськи міокарда, а щоб було зрозуміліше, стінок серця, які скорочуються, помпуючи кров.
Серце частково втрачає скоротливу здатність після перенесеного інфаркту. Це впливає на коефіцієнт корисної дії цього органа, а в результаті – на роботу всього організму. У деяких випадках життєздатність завмерлої частини міокарда (скоротливу здатність стінок серця) можна відновити хірургічно. Але перед тим, як лягати на операційний стіл, зробіть МРТ серця з контрастом. Контраст – це «барвник», який вводять у кров, що своєю чергою розносить його по всіх судинах кровоносної системи, зокрема і до міокарда.

«Барвник» є позаклітинним контрастом, тому в здоровому серцевому м’язі він не затримується, натомість накопичується в мертвих клітинах.
Отже, якщо у серцевому м’язі залишилися живі клітини, роботу яких можна відновити, на діагностичному зображенні вони не забарвляться – і серцевий м’яз буде темним. Якщо ж ділянка стане яскравою, це означає, що клітини мертві і їх роботу відновити не вдасться. Операція не допоможе, тож необхідно буде вести «ощадливий» спосіб життя під постійним наглядом лікаря та не перевантажувати роботу серця.
Ще один випадок, коли МРТ серця є безцінним, – це необхідність розрізнити наслідки перенесеного міокардиту або кардіоміопатії. Ці хвороби на початковому етапі розвитку можуть бути дуже схожі за проявами, однак потребують абсолютно різних підходів до лікування та спостереження. МРТ серця з контрастуванням допоможе розрізнити ці недуги (провести диференційну діагностику) й покаже нам ступінь ураження та величину ділянок.

Лікареві, який лікує, результати обстеження допоможуть призначити медикаментозне лікування бета-блокаторами у необхідній кількості. Якщо таке лікування вчасно не призначити, навантаження на «моторчик» буде таке велике, що невдовзі може вивести його з ладу цілком.

Підсумовуючи, можемо стверджувати, що МРТ серця ідеально показує структуру та анатомічну будову цього органа, дозволяє оцінити його функцію, а також залишкові зміни після перенесених хвороб. Допомагає вчасно визначитися, яке саме лікування необхідно застосувати – хірургічне чи медикаментозне?

У Вас з’явилися додаткові запитання – пишіть нам на сторінці у соціальній мережі «Facebook».
Паламарчук Юрій Олександрович, завідувач радіологічного відділення

На завершення звертаємо Вашу увагу на те, що цей матеріал створений з метою пояснити, що таке МРТ серця. Якщо ж Вас турбують проблеми, пов’язані з серцем, або наявні вищезгадані захворювання, не варто призначати таке обстеження собі самостійно. Зверніться до лікаря-кардіолога, порадьтеся з ним щодо доцільності МРТ-обстеження серця у Вашому конкретному випадку. Адже це обстеження повинне бути доповненням до переліку, який лікар призначить Вам на первинному етапі діагностики.
Ю. Паламарчук, лікар-радіолог
Медичного центру Святої Параскеви.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар