Рекомендації лікаря – кардіолога Барабаш Оксани.
ТАК
|
НІ
|
ЗЕРНОВІ | |
Хліб з борошна грубого помолу, каші (вівсяна, гречана, рис (сірий)), сухарі | Здобне тісто, хлібобулочні вироби з борошна вищого ґатунку |
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ | |
Знежирені молоко, йогурт, сир (рекомендовано сир до 20% жирності) | Молоко (незбиране, згущене), жирні сири (більше ніж 30% жирності), особливо плавлені |
СУПИ | |
Овочеві, вегетаріанські, консоме | Наваристі, жирні, крем-супи |
РИБА | |
Усі види риби, насамперед морської (не менше ніж 2–4 рази на тиждень по 100–150 г) | Смажена на жирах невідомого походження або насичених, ікра риби |
МОРЕПРОДУКТИ | |
Морський гребінець, устриці |
Креветки, лангусти, кальмари;
можна в невеликій кількості мідії, краби, омари |
М’ЯСО | |
Індичка, курка, телятина, дичина, кролик, молода баранина (без жиру) | Качка, гуска, смажене м’ясо, ковбаси, паштети, шкіра птиці, субпродукти |
ЯЙЦЯ | |
Яєчний білок | Яєчний жовток (не більше ніж 2 на тиждень) |
ЖИРИ | |
Олія соняшникова, кукурудзяна, оливкова, ріпакова, «м’які» маргарини (вміст трансжирних кислот складає менше ніж 1%) | Вершкове масло, внутрішнє сало, тверді маргарини |
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ | |
Свіжі, заморожені, консервовані без цукру, бобові, молода кукурудза | Смажені на жирах невідомого походження або насичених, картопляні чіпси |
ГОТОВІ ПРОДУКТИ | |
Щербет, желе, пудинги на основі незбираного молока, фруктове морозиво, цукати, лукум, нуга | Вершкове морозиво, сметанні та масляні креми, тістечка, торти, бісквіти, цукерки |
ГОРІХИ | |
Грецькі, мигдаль, фундук, арахіс | Кокосові, солені горішки |
ПРИПРАВИ | |
Перець, гірчиця, пряні трави, спеції | Солені і сметанні соуси, майонез |
НАПОЇ | |
Чай, натуральні соки, напої без цукру | Шоколадні, солодові, з цукром |
Вона спрямована на:
- зменшення ваги тіла при ожирінні;
- зменшення вживання алкоголю;
- регулярне виконання фізичних вправ;
- обмеження вживання кухонної солі до 5,0 г на добу (1/2 чай. ложки солі);
- вживання в достатній кількості калію, кальцію та магнію;
- зменшення вживання насичених жирів та холестерину;
- відмову від паління
Калій | Абрикос, курага, урюк, родзинки, чорна смородина, чорнослив, картопля, гарбуз, буряк, редька |
Кальцій | Молоко, сир, йогурт й інші молочні продукти (нежирні), риба та рибопродукти |
Магній | Гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк |
автор лікар-кардіолог Барабаш О.С.
Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua
кальцій є і у рослинному світі .... це є подріблений у кофемолці сирий кунжут ,петрушка ,броколі , вся зелень і овочі зеленого кольору !!!!!!
ВідповістиВидалитиІ це все краще засвоюється і перетравлюється нашим організмом ,ніж молочка і риба .