2016/02/01

Аритмія та вагітність

Аритмія під час вагітності трапляється доволі часто. Цьому сприяє ряд фізіологічних передумов. Під час вагітності зростає частота серцевих скорочень приблизно на 25%.

Вагітні жінки часто скаржаться на прискорене серцебиття, відчуття перебоїв, затримки, пропусків у роботі серця, нестачі повітря, запаморочення, стискання у грудній клітці, іноді – на втрату свідомості.

Все вищеперелічене може бути першими проявами аритмії. Часто її також зумовлюють стреси та тривога, а ще – порушення в інших органах і системах.

Наприклад, підвищення функції щитоподібної залози, загострення гастро-езофагальної рефлюксної хвороби тощо. У першому випадку варто додатково звернутися до лікаря-ендокринолога, у другому – до лікаря-гастроентеролога.

Щоб з'ясувати, яка саме аритмія виникла, чи є структурні захворювання серця, виключити інші порушення, вагітній жінці проводять додаткові обстеження, безпечні і для неї, і для плоду:
  • запис електрокардіограми (ЕКГ) – електричних імпульсів серцевої діяльності;
  • ехокардіографію – ультразвукове обстеження серця;
  • добове моніторування ЕКГ – запис ЕКГ протягом 1–3 діб. Цей метод є особливо інформативним для виявлення і встановлення виду аритмії.
Особливу увагу на зазначену проблему варто звернути жінкам, які мають підвищений тиск та серцево-судинні захворювання, наприклад, вродженні і набуті вади серця, кардіоміопатії, перенесений міокардит зі зниженою скоротливістю лівого шлуночка, легеневу гіпертензію або перенесені операції на серце.

У цих випадках ще на етапі планування вагітності жінці слід комплексно обстежитися, з’ясувати, чи немає протипоказань до вагітності, обговорити з лікарем потенційні ризики під час вагітності і пологів, тактику лікування.

Коли розглядається питання лікування аритмій у вагітних, спершу лікар звертає особливу увагу на безпечність застосування препаратів. Якщо медикаментозного лікування не уникнути, то лікар призначає прийом відповідних препаратів з невисоким ефективним дозуванням.

Виявивши симптоми, що насторожують, вагітній жінці необхідно звернутися до лікаря-кардіолога, який за результатами обстежень зможе призначити лікування або скерувати до необхідного спеціаліста.

Ігнорувати такі симптоми не варто, адже вони можуть сигналізувати про ризики для здоров’я мами та малюка і викликати зайве хвилювання у жінки в делікатний період.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар