2016/02/17

Цукор: користь і шкода одночасно

Працюючи активно, розумово чи фізично, упродовж дня, ми часто відчуваємо, що нашому організму негайно потрібна глюкоза, і вже після споживання кількох цукерок тішимо себе, мовляв, ось воно просвітління, енергія. Проте солодощі можна було б легко замінити бананом чи кількома фініками, а користі отримали б у рази більше.
В середньому ми щодня споживаємо 22 чайні ложечки цукру. Проте добова норма залежить від віку, маси тіла та важкості праці:
  • Для людей з нормальною масою тіла 50 г (10 чайних ложечок, в одній ч. л. без чубка – 5 г).– Для людей, які мають зайву вагу і ожиріння, – 25 г, тобто 5 чайних ложечок.
  • Для чоловіків віком від 19 до 30 років – 60 г; від 30 до 55 – 55 г (11 чайних ложечок).
  • Для жінок віком від 19 до 30 років – 50 г цукру; після 50 – 40 г.
  • Для дітей 1–3 років – від 50 г цукру; від 11 до 17 років – до 75 г.
(Джерело – підручник «Дієтологія» за редакцією проф. Н. В. Харченко, 2012 рік).

Топ-четвірка найбільш цукровмісних продуктів, від споживання яких варто відмовитися насамперед:
  • Солодкі води.
  • Випічка, кондитерські вироби.
  • Десерти, морозиво.
  • Цукерки, солодощі тощо
Насправді загроза не в цукрі, адже в розумних кількостях цукор корисний і необхідний організму, справа в його кількості.

Зробіть 10-денну перерву від перевантаження організму цукром – і почуватиметеся значно краще.

Надмірне споживання цукру може призвести до:
  • Ожиріння.
  • Цукрового діабету 2-го типу.
  • Серцево-судинних захворювань.
  • Артеріальної гіпертензії.
  • Захворювання печінки.
  • Порушення роботи імунної системи.
  • Розвитку депресії і посилення стресу.
  • Старіння шкіри.
  • Карієсу.
  • Жовчнокам'яної хвороби.
  • Остеопорозу.
  • Артриту.
Після прийому продуктів з високим вмістом цукру варто через кілька годин випити кілька склянок води. Вода добре очищує організм від токсинів, цукру тощо.

Спершу, якщо Ви полюбляєте солодощі, буде важко відмовитися від цих спокус, проте їм легко можна знайти смачну заміну: сухофрукти, фініки, банани, не зашкодить і 2–3 ложечки меду.

Якщо маєте зайву вагу, вживайте природний замінник цукру – стевію, вона смачна і недорога, не підвищує рівень цукру у крові, тому її можна вживати хворим на діабет.
лікар-дієтолог Ольга Юріївна Муштрук

Згодом Ваша рука все рідше і рідше тягнутиметься до некорисних солодощів.

Відмовляйтесь від їжі, що завдає шкоди Вашому організму, адже він для Вас значно цінніший, ніж кількахвилинна насолода від смакування тортиком.


Автор лікар-дієтолог Муштрук О.Ю.

0 коментарі :

Дописати коментар