2016/12/29

Цукровий діабет і зір

Цукровий діабет – одне з найбільш поширених захворювань у світі. Хвороба вражає людей різного віку, у дітей діабет протікає важче, ніж у дорослих.

При цукровому діабеті порушуються всі види обміну речовин, уражуються кровоносні судини серця, нирок, мозку. І серед цих уражень виділяють захворювання очей.
Діабетичні зміни в оці на початковій стадії їхнього розвитку зворотні: якщо вчасно розпочати лікування, зорові функції можна зберегти надовго. На жаль, дуже часто пацієнти звертаються до офтальмолога тоді, коли помічають значне зниження зору – на одному чи на обох очах. Але допомогти в таких випадках можна не завжди.

У пацієнтів з цукровим діабетом частіше, ніж у здорових, розвиваються глаукома та катаракта, але найбільш чутливою до змін вуглеводневого, жирового та білкового обмінів в організмі є сітківка – тонка прозора внутрішня оболонка ока, що складається з високочутливих нервових клітин. Патологічні зміни сітківки (наприклад, ретинопатія) призводять до зниження зору, що важко піддається лікуванню.

Що більша тривалість захворювання на цукровий діабет, то частіше виникає діабетична ретинопатія; якщо діабет некомпенсований, ретинопатія протікає важко та може призвести до сліпоти.

Тому, щоб вчасного виявити патологію та її ефективно лікувати, необхідно регулярно відвідувати офтальмолога: якщо є легка форма цукрового діабету – 1 раз на рік, середня – 2 рази, важка – 3 рази.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар