2014/05/13

Геморой – неприємний супутник вагітності

Тема вагітності та геморою актуальна завжди. У жінок геморой зазвичай проявляється або загострюється головним чином під час вагітності та в пологах. Деякі жінки, соромлячись  лікаря, надіються на те, що хвороба пройде сама, але, як правило, це лише загострює їхній стан. З’являються гемороїдальні вузли, які перешкоджають нормальному способу життя, порушуючи працездатність жінки та негативно впливають на психоемоційний стан молодої мами.

На ранніх термінах геморой зазвичай не виникає, але після 6 місяців ризик значно зростає. Пов’язано це в першу чергу із ростом матки. Матка, збільшуючись, опускається вниз і починає давити на судинні сплетення в малому тазі, порушуючи кровотік. Через постійно зростаюче навантаження знижується тонус судинних стінок, що також сприяє розвитку геморою.

Симптоми та ознаки геморою під час вагітності  різні. На ранніх термінах вагітності він може взагалі себе не проявляти - це так званий «безсимптомний» геморой. Максимум, що може відчути жінка- незначний дискомфорт в ділянці заднього проходу після довгого сидіння або неприємні відчуття при дефекації, наприклад печіння або зуд. У таких випадках, жінкам рекомендовано проводити лише профілактичні заходи: (дієта з великою кількістю рослинної клітковини, обмеження гострих страв; піші прогулянки, водний туалет заднього проходу після дефекації).
В інших жінок можуть з’явитись  кровотечі, болі при дефекації анальний зуд. Зазвичай, поява крові у калі змушує жінку звернутись до лікаря, оскільки даний симптом справедливо вважається тривожним. У цих жінок лікування проводиться спеціальними мазями та свічками, які повинен призначити лікар. Пам’ятайте: не всі  таблетки, свічки та мазі можна використовувати при вагітності, тому консультація спеціаліста вкрай необхідна. Адже компоненти, які містяться у лікарських препаратах, можуть проникати у кров жінки, і таким чином, її майбутній дитині.
Іноді, після закрепу або погрішностях у харчуванні  гемороїдальні вузли можуть стати різко болючими та дуже щільними . Це є досить негативною ознакою і може свідчити про гострий процес:  запалення, тромбоз зовнішніх гемороїдальних вузлів або випадіння внутрішніх вузлів та їх ущемлення.  Якщо консервативні заходи не ефективні і у вагітної жінки виникає явна необхідність в операції, то тактика абсолютно індивідуальна. В деяких випадках, коли вагітність вже завершується, а будь-яке втручання може зашкодити її протіканню, оперативне втручання переносять на післяпологовий період. При такій ситуації за родорозрішенням спостерігає досвідчений спеціаліст, щоб максимально полегшити страждання породіллі, оскільки серйозні гемороїдальні вузли можуть спричинити жінці справжні страждання.

Отже, основними симптоми геморою під час вагітності або після пологів є:
·         Печіння та зуд в ділянці заднього проходу
·         Біль та дискомфорт при дефекації
·         Кров у калі або на нижній білизні  
·         Болі в задньому проході при довгому сидінні
·         Набряк чи припухлість біля ануса
Як же уникнути розвитку геморою під час вагітності?
 Не дивлячись на те, що захворювання зустрічається у кожної другої вагітної жінки, уникнути його появи можна, шляхом виключення провокуючих факторів. 

Отже, для профілактики геморою під час вагітності необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
1. Намагайтесь уникати гіподинамії (обмеження рухової активності). Давно пройшли ті часи, коли вважалось, що вагітність це хвороба, під час якої жінці необхідний нерухомий ліжковий режим. Легкі фізичні навантаження, піші прогулянки, плавання та ранішня гімнастика сприяють профілактиці застою крові в ділянці малого тазу. Чим більше ви рухаєтесь, тим більша вірогідність, що геморой обійде вас стороною.

 2.  Якщо є закрепи (а вони, як правило, зустрічаються вдвічі частіше у вагітних, ніж у інших людей) потрібно з ними боротися! Не тужтесь при дефекації та не сидіть довго в туалеті.  В раціоні повинно бути багато їжі, багатої на рослинну клітковину. Вона адсорбує воду в кишечнику, збільшуючи об’єм калових мас та знижуючи ризик закрепів. При цьому обов’язковою умовою є вживання достатньої кількості води!!! (1,5-2 літра на добу), без чого харчова целюлоза (це харчова клітковина за своїм хімічним складом ) перестає виконувати свою адсорбційну функцію. Багато клітковини знаходиться у висівках, овочах та фруктах, зелені, таких крупах як гречка та вівсянка, сухофруктах (чорнослив, курага, грецькі горіхи). Рисову крупу та манку слід обмежити. Виключте алкоголь, гостру їжу та прянощі! Намагайтеся, щоб у щоденному меню були присутні кисло-молочні продукти (кефір, просто кваша, ряженка, живі йогурти). Харчуйтесь легко та різноманітно!

 3. Щодо особистої гігієни, то не забувайте про туалет заднього проходу.  Краще відмовитись від туалетного паперу і після дефекації сполоскувати ділянку навколо анального отвору прохолодною водою. Це прекрасна гігієнічна процедура, яка тренує судини. Не слід зловживати гарячими ваннами (вони будуть збільшувати приплив крові до судин малого тазу),  краще використовувати щоденний душ. Сауни та бані також не рекомендуються.
  Оскільки геморой сам не проходить найголовніше – вчасно звернутись до лікаря - проктолога, який проведе повноцінне обстеження і призначить відповідні препарати. Займатися самолікуванням категорично забороняється, оскільки, не всі мазі та свічки підходять жінкам під час вагітності чи в період годування грудьми. Ліки повинні бути максимально безпечними і нетоксичними, але при цьому ефективними.  

Пам’ятайте про профілактичні заходи. Здоров’я Вам та вашій дитині!


                                                           автор лікар-проктолог Кожем'якіна К.П.

                                                               читайте більше статей у блозі
                                                             "Медицина на хлопський розум"
Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар