2014/05/19

Ендоскопія – страхи, міфи і реальність

Ендоскопічні обстеження (народні назви цього процесу: ковтання зонда, шланга та ін.) є найдостовірнішими методами діагностики та малотравматичними методами лікування захворювань стравоходу, шлунка і кишківника й часто виступають альтернативою операцій. Попри ці беззаперечні позитиви, згадані методи не користуються популярністю. Причин цього явища є декілька: страх перед «можливими наслідками» (занесення інфекції, травми), небажання переживати неприємні відчуття, біль, моральний дискомфорт чи сором.Зрозуміло, що всі перелічені чинники мають під собою певний ґрунт і сформувалися у Вашій уяві невипадково. Хтось мав неприємний досвід обстеження шлунка без місцевого знечулення і підготовки. Хтось проходив обстеження кишківника в умовах, коли не були забезпечені інтимність процесу та моральний комфорт. Багато пацієнтів, навіть, не уявляють, що ці обстеження можна виконувати в умовах медикаментозного сну, без будь-яких неприємних переживань, як це практикують у Європі. Отож, не володіючи правдивою інформацією про ендоскопію, ці люди намагаються уникнути ендоскопічних обстежень. Однак така їхня поведінка часто призводить до неточної або пізньої діагностики захворювань, низької ефективності лікування і, що найгірше, неможливості профілактувати розвиток злоякісних пухлин органів травлення чи лікувати їх на ранніх стадіях, коли клінічні прояви у вигляді тих чи інших симптомів відсутні.
Я добре розумію Ваші переживання напередодні й під час ендоскопічних обстежень, оскільки доводилось і самому бути на Вашому місці. Тому хочу розповісти, як ми спільно долаємо ці неприємні моменти у нашому центрі. Пам’ятайте, що у всіх випадках при обстеженні шлунка ми пояснимо Вам, як потрібно правильно поводитися під час процедури, які прості речі допомагають значно зменшити неприємні відчуття. Ці «правила поведінки» під час самого обстеження підказує, нагадує і виправляє медсестра. Якщо Ви не маєте протипоказів, завжди застосовуємо місцеву анестезію горла і кореня язика, щоб пригнітити блювотний рефлекс, зменшити відчуття апарата і його рухів, допомагаємо Вам налагодити правильний ритм дихання. Якщо ж є медична необхідність або Ваше бажання, виконуємо обстеження, застосовуючи медикаментозний сон. Вам введуть довенно препарат, який викликає швидке засинання тривалістю 3–7 хв. За цей час лікар виконує дослідження, а після його завершення Ви прокидається, не переживши жодних неприємних відчуттів.Щодо обстеження кишківника, то в цьому випадку ми також перед дослідженням готуємо Вас: розповідаємо про правильну поведінку з Вашого боку, як відбуватиметься обстеження, на яких етапах можуть виникати больові відчуття, що при цьому потрібно робити, щоб їх ліквідувати. Довенно Вам вводять ліки, які забезпечують на час обстеження знеболювальний і спазмолітичний фон. Ви переодягаєтеся в одноразовий комплект чистої білизни і перебувєте під час обстеження одягненими, що значною мірою ліквідовує моральний дискомфорт. Якщо обстеження виконується із застосуванням медикаментозного сну, то бригада у складі лікаря-анестезіолога і медсестри-анестезиста забезпечує постійне введення невеличких доз препарату від якого Ви спите, а пробуджуєтеся Ви відразу після закінчення обстеження без будь-яких неприємних переживань. Варто також додати, що у всіх випадках ми забезпечуємо Вас необхідними серветками, пелюшками, засобами гігієни, що також значною мірою впливає на загальний комфорт ендоскопічних обстежень.Питання інфекційної безпеки ми вирішили шляхом машинної мийки і дезінфекційної обробки апаратів після кожного обстеження. Це свого роду «пральна машина» для ендоскопів, в якій апарати миються у розібраному вигляді в спеціальних миючих, а пізніше дезінфікуючих розчинах і спирті. Така обробка триває від 45 до 52 хв. і після неї апарат стає абсолютно чистим і безпечним для Вас.
Маю велику надію, що така організація ендоскопічних досліджень допоможе подолати Ваш страх, недовіру і небажання. А це дасть нам можливість ефективно діагностувати, лікувати і профілактувати цілий ряд захворювань травного каналу. Будьте здорові, дбайте про своє здоров’я, а ми з приємністю Вам допоможемо.


                                         читайте більше статей  Андрія Ступницького на  авторському блозі

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар