2014/05/30

Запрограмуйте себе на здоровий спосіб життя

Робота у сфері ІТ дедалі більше набуває популярності, а працівники цієї галузі присвячують службовим обов’язкам весь свій час, іншими словами, працюють на «всі сто».
Лікарі стверджують, що такий спосіб життя неможливий, мама сплескує в долоні і викрикує: «Ти вже позеленів від свого комп’ютера». Справді, таких фанатів часто не відтягнеш від комп’ютера, адже «дружба» з монітором не закінчується на роботі, вона продовжується вдома і деколи не припиняється до ранку. Ненормований робочий день і інші фактори, пов’язані з особливістю згаданої професії, спричиняють професійні захворювання. А «здоровий працівник – ефективний працівник», «профілактика сьогодні – це здорові діти та старість без ліків завтра» – безперечно, наймодніші тренди. Проте дуже важко їх підтримувати щодня.
Отож, ризики для ІТ-ішників і правила їх ліквідування, щоб завжди бути у тренді.
Ми допоможемо Вам впоратися з 4 головними проблемами:
Перша проблема – зниження зору
Анекдот із життя на цю тему:
Приходить програміст до окуліста. Лікар його садить навпроти таблиці, бере вказівку й наказує:
Читайте!
БНОПНЯ… Докторе, у вас щось не те з кодуванням!
У цьому жарті програмістові таки вдалося розгледіти це «неправильне кодування», проте лікар-офтальмолог вважає, що очі програмістів перебувають у такій щоденній напрузі, що багато хто з цих фахівців, навіть, у молодому віці скаржаться на сухість в очах і погіршення зору.
Синдром сухого ока або КЗС (комп’ютерний зоровий синдром) типовий наслідок постійної та неправильної роботи за монітором ПК, що вже має медичне визначення.
Із метою профілактики лікар-офтальмолог рекомендує дотримуватися п’яти правил, які допоможуть позбутися некомфортних відчуттів та запобігти виникненню КЗС.
1. Неправильне розташування монітора може спричинити не лише проблеми із зором, але й спровокувати біль у шиї та спині. Реорганізуйте своє робоче місце: витягніть руку на 5070см – це оптимальна відстань між Вами та монітором; очі ж мають бути приблизно на одній лінії з верхнім краєм монітора або трохи вище.
2. Монітор не повинен відбивати яскраве світло від зовнішнього джерела. Відблиски – один із найбільших ворогів зору. Розмістіть, якщо це можливо, монітор так, щоб джерело світла (вікно) було зліва від лінії погляду.
3. Уникайте стрімких потоків повітря в обличчя – вентилятора, кондиціонера.
4. Відводьте погляд і нагадуйте собі, що треба покліпати очима. Робіть щогодини перерву на 1015 хв.
5. Якщо Ви відчуваєте сухість в очах, скористайтеся зволожувальними краплями – вони стимулюють частоту моргань.
І не забувайте відвідувати лікаря-офтальмолога: контроль і профілактика запорука того, що у похилому віці вам не потрібно буде збільшувати шрифт на вашому моніторі і шкодувати за втраченими кольорами.
Друга проблема сидячий спосіб життя
Якщо сьогодні не попіклуватися про достатню рухливість та фізичне навантаження, то в майбутньому є велика ймовірність розвитку остеохондрозу, проблем із суглобами та порушень роботи кишківника.
Додайте більше руху у свій день:
1. Відмовтесь від транспорту, особливо тоді, коли погода сприяє пішим прогулянкам. Їзду на машині замініть переміщенням на велосипеді.
2. Вибираючи між вечірнім переглядом фільму та вигулюванням собаки, віддайте перевагу другому. Якщо у вас досі немає домашньої тваринки – заведіть: відповідальність перед другом змушуватиме Вас проводити хоча б годину в русі та на свіжому повітрі.
Лікар-фізіореабілітолог рекомендує
Для кращого самопочуття, тонусу м’язів та покращення кровообігу людям, які зазвичай ведуть сидячий спосіб життя, необхідно декілька разів на рік проходити курс масаж. А тим, хто відчуває періодичні болі у спині, попереку, шиї та головні болі, масаж насамперед необхідний із лікувальною метою. Корисна дія масажу стає відчутною приблизно за тиждень-два після курсу. Щоб відчути ефект, необхідно пройти повний курс (зазвичай це 10 сеансів). До масажу необхідно ставитися з обачністю і його повинен виконувати фахівець, адже це лікувальна процедура.
Якщо ж не вистачає часу на плавання або заняття у спортзалі – не лінуйтеся і пам’ятайте про 10–15 хв. перерви, адже, навіть, у офісі можна зробити коротку фізичну розминку.
Третя проблема – шкідлива їжа та нерегулярне харчування
Заберіть тарілку з чіпсами, що «днює» та «ночує» поруч з монітором  та підготуйте відповідну заміну – сухофрукти. Якщо Ви полюбляєте, активно думаючи, їсти вдосталь солодкого, то це теж буде гарна заміна. Наслідком незбалансованого харчування й порушення режиму харчування стають гастрити та виразки шлунка.
Гастроентеролог попереджає про ризики
Їжа нашвидкуруч призводить до функціональних порушень жовчевого міхура та підшлункової залози (важкість у правому підребер'ї, здуття живота, проноси). Тривалі проміжки між прийомами їжі провокують виникнення гастритів, а в поєднанні з нервовими стресами – виразкової хвороби шлунка, 12-палої кишки та синдрому подразненого кишківника.
Варто також звернути увагу на кількість рідини, яку ви випиваєте щодня. Для доброго самопочуття та функціонування організму необхідно випивати до 1,5 л води.
Четверта  проблема – нервова напруга
1. Постійні переживання щодо «дедлайнів» відбиваються на порушенні сну, стають причинами гастроентерологічних захворювань, спричиняють дратівливість і втому.
2. Намагайтеся бодай за годину до сну відволіктися від монітора та покинути свій робочий простір, а натомість прийняти заспокійливу ванну , послухати музику й побути наодинці з думками.

3. Не зловживайте кавою та тонізувальними напоями, особливо у вечірній час. І, що б там не було, дозволяйте своєму організму відпочивати. Пам’ятайте: робота роботою, а світ навколо має значно більше барв та подій, ніж те, що відбувається в моніторі вашого ПК, тому не варто їх оминати. Якщо ж Ваш організм вже починає давати знаки «досить» це означає, що він втомився від такого способу життя, тому необхідно цей спосіб змінювати. Найкраще, безумовно, звернутися за порадами до фахівців.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар