2014/05/15

Коли зрізи мають значення

На жаль, люди іноді хворіють. Отримавши консультацію у лікаря, доводиться проходити додаткові обстеження. Дуже часто таким обстеженням є комп'ютерна томографія (КТ). Відразу ж постає низка питань: де пройти обстеження, чи це шкідливо, а може все минеться само собою?

Ситуація знайома багатьом. Проте, що ж необхідно знати, зважившись на комп'ютерну томографію, загалом та про комп'ютерні томографи зокрема?

Серед інших чинників я б виділив наступні.
  1. Кількість зрізів томографа. Один з найважливіших факторів. Впливає на швидкість обстеження, його якість, дозу опромінення. Принцип простий: що більше – то краще. Оптимальний варіант – 64 зрізи і більше.
  2. Рік випуску томографа. Крім того, що користуватися новим завжди приємно, у нових томографах, як правило, застосовують сучасні технології зниження опромінення. Оптимальний "вік" – до 5 років.
  3. Використання контрасту. Більшість обстежень виконують із речовиною, яку вводять у вену під час обстеження для кращої діагностики. Варто зауважити, що деякі обстеження проводити без контрасту немає змісту – вони є неінформативними (КТ черевної порожнини, КТ-коронарографія, більшість обстежень грудної клітки, КТ-ангіографія).
  4. Безпека під час обстеження. У декого може бути алергічна реакція на введення контрасту (він містить йод). Тому проведення обстеження потребує нагляду професіонала, лікаря-анестезіолога.
Ну і, звичайно, технічна сторона справи повинна бути підкріплена професіоналізмом виконавців – лікарів-радіологів.

Щодо опромінення. Доза, отримана при обстеженні на сучасному комп'ютерному томографі дорівнює дозі, яку людина отримує, здійснивши переліт літаком від Хельсінкі до Нью-Йорка. Тобто дуже мала.

А як і де правильно зібрати інформацію про ці показники розповім у найближчих публікаціях.

Будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар