2014/11/19

Викиньте це негайно! Їжа яка вбиває

Специфікою моєї роботи є те, що я часто працюю з різними хімічними речовинами, більшість з яких є отруйними і дуже шкідливими. На етикетках таких сполук є спеціальні маркування та ціла купа застережень. Тому при роботі з ними я намагаюсь бути максимально обережною, дотримуватися усіх правил безпеки. Тобто, беручи до рук банку з акриламідом ми добре розуміємо, що її вмісту не варто їсти. Більше того, з цим нейротоксином необхідно працювати лише в рукавицях, не допускаючи попадання на шкіру. Та коли та сама сполука знаходиться у складі якогось продукту, ми з чистою совістю з’їдаємо її!

А чи знаєте ви скільки всіляких шкідливих синтетичних сполук знаходиться в їжі, яку ми їмо щодня? Багато людей відповіло б мені, що їх там не має, адже це продукти харчування, які перейшли різні ступені перевірки! Нажаль, ви не будете праві.

Часто ми недооцінюємо вплив їжі, яку споживаємо, на наше самопочуття. Проте наше життя та здоров’я сильно залежить від того що саме ми їмо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 60% захворювань людини пов'язані з неправильним харчуванням!

Якщо Ви хочете добре виглядати, бути енергійною, здоровою та щасливою людиною, то у Вас просто немає іншого шляху, аніж почати харчуватися здоровою та корисною їжею! Адже правильне збалансоване харчування є невід’ємною частиною здорового способу життя.

Проте різні люди можуть мати різні думки та критерії щодо того які продукти є корисними, а які - шкідливими. І цілком можливо, що моє власне бачення також не може бути «еталоном міри» в цьому питанні. Отже в своїх пошуках істини я вирішила дізнатися думку експерта, лікаря-дієтолога МЦ Святої Параскеви.

Загалом в харчуванні варто дотримуватися такого принципу, коли їжа повинна бути простою і свіжою, та старатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.

То чого ж не варто їсти?
Щоб не ризикувати здоров'ям, фахівці радять відмовитися від продуктів, які містять велику кількість штучних харчових добавок, цукру, солі, жирів, а також тих, що приготовлені з використанням технологій копчення або фритюру. Серед таких:

  • Смажені продукти. Біляші, чебуреки, смажена картопля, шаурма, гамбургери і взагалі все, що смажиться є дуже шкідливим. В першу чергу тому, що всі ці страви зазвичай обсмажують в олії яка використовується багато разів і не змінюється.
  • Маргарин – це синтетична речовина отримана внаслідок перетворення рідких рослинних олій на тверді. У результаті цих хімічних перетворень в маргаринах утворюються так звані транс-жири, молекули нехарактерні для природних жирів, які не здатні засвоюватися організмом. Накопичуючись в організмі, вони провокують онкологічні захворювання. Шкідливі продукти в склад яких входить маргарин, це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих продуктів практично гарантує порушення обміну речовин. За результатами 14-річних спостережень англійських учених, опублікованих в British Medical Journal за 1998, смертність від ішемічної хвороби серця і число інфарктів міокарду набагато вища серед любителів продуктів, що містять трансізомери жирних кислот, а рак молочної залози у жінок зустрічається на 40% частіше. 
  • Чіпси. Продукт номер один, якщо хочеш собі зашкодити! У чіпсах містяться трансізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50%. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету та онкологічних захворювань. Також в чіпсах міститься акриламід – канцероген який в основному вражає печінку, нирки та нервову систему. Саме через шкоду, яку чіпси можуть завдати нервовій системі (особливо на стадії розвитку), в розвинених країнах їх не рекомендують їсти дітям та вагітним жінкам. 
  • Хімічні напої. Газована солодка вода не лише шкідлива, вона не здатна втамувати спрагу. 
  • Майонез також містить транс-жири. До шкідливих продуктів відносяться кетчуп, різні соуси та заправки, які містять барвники, консерванти та посилювачі і замінники смаку. 
  • Сосиски, ковбаси, пельмені містять більше сої, ароматизаторів і барвників аніж м'яса. 
  • Копчені м'ясо, риба і сир теж потрапили в рейтинг шкідливих продуктів через високий вміст канцерогенів. Зараз вони є особливо шкідливими, оскільки в промислових масштабах рідко хто користується класичними методами, і все частіше для коптіння застосовуються хімічні речовини аніж дим від згорання дерева.
І прочитавши ці рядки Ви напевно запитаєте мене: "а що ж ми маємо їсти?" Повірте, є і багато корисних продуктів, котрі ми мусимо споживати щодня. Про них я розповім у наступній своїй статті.

Дбайте про себе і будьте здорові!

Дякую Ользі Муштрук, лікарю-дієтологу МЦ Святої Параскеви за консультації для написання статті.

0 коментарі :

Дописати коментар