2014/11/27

Декілька простих порад для початківців правильного харчування

  1. Вранці натще випийте склянку води (не холодної). Через 20–30 хвилин можете снідати.
  2. Смажена яєчня, страви з майонезом чи смажене м’ясо – не найкращий сніданок. Корисний сніданок – легкий. Наприклад, каші: вівсяна, гречана, рисова, зі свіжими чи сушеними фруктами, горіхами,медом чи йогуртом.
  3. Візьміть за правило за півгодини до споживання їжі випивати склянку води. Так ви не будете забувати пити воду протягом дня та з'їдатимете менші порції.
  4. За добу доросла людина повинна випивати 1,5–2 літри води. Якщо ви не маєте такої звички, можна її виробити. Зранку налийте потрібний об’єм води в пляшку і беріть її скрізь із собою. До вечора пляшка повинна бути порожньою. Тепер з цією метою навіть розробили спеціальні додатки до мобільних пристроїв(Waterbalance для Android та інші).
  5. Виключіть із свого раціону копчені ковбаси, плавлені сирки, готові майонези та соуси, будь-яку солодку воду, чіпси та сухарики, фаст-фуд. Якомога менше споживайте молочного і білого шоколаду, кондитерських виробів, алкоголю. Канапки є хорошим варіантом «в дорогу» та «зі собою», але вони не можуть замінити повноцінну їжу.
  6. Пам’ятайте вислів:«Краще менше, але ліпше». Споживайте їжу малими порціями 5–6 разів на день. У сучасному ритмі життя цього правила важко дотримуватися, але треба. Якщо берете обід зі собою, то краще діліть його і їжте двічі, з інтервалом 2–3 години. Так само краще розділяти першу та другу страву.
  7. Вживайте білки рослинного походження:вони не менш корисні за тваринні. Введіть у свій раціон бобові (горох, квасолю, сочевицю), які є багатим джерелом рослинного білка.
  8. У вашому раціоні щодня мають бути молочні та кисломолочні продукти (м’який сир, сметана, кефір, йогурт та ін.).
  9. Найбільш шкідливою є смажена їжа. Тому смажені страви краще замінити вареними, тушкованими та печеними. Нині є безліч простих рецептів для приготування смачних і корисних страв у пароварках, мультиварках й інших кухонних приладах.
  10. Не варто їсти за 2–3 години до сну. Багато хто припиняє їсти після 18:00, та це не є правильним підходом. Головне – не перевантажувати систему травлення вночі й дати їй можливість перетравити все ще до сну.
  11. Не зловживайте кавою та чаєм. 3–4 горнятка для дорослої людини на добу – більше, ніж достатньо. Решту рідини треба вживати у вигляді води, соків та несолодких компотів і узварів.
  12. Цукор і сіль.Тут головне правило – знати міру. Наші рецептори звикають до смаку, тому багато з нас привчає себе до занадто солодких чи солених страв. Тож мусите встановити певну норму. Так, напої краще пити взагалі без цукру. На початку це незвично, проте потім ви вже не зможете повернутися до цукрованих кави чи чаю.
  13. Ввечері варто випивати склянку кефіру або натурального йогурту (без цукру та смакових додатків).
  14. Людям, які займаються спортом варто поїсти за 1–2 години до тренування, а за півгодини напитися води (перед самим тренуванням не потрібно пити, оскільки ви створюєте додаткове навантаження на судини). Також краще починати їсти через годину після фізичних навантажень.
Будьте здорові!

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар