2015/01/22

Різні захворювання з однаковими симптомами

Часто, прийшовши до лікаря з певними симптомами, ми отримуємо великий перелік, не пов’язаних між собою, на нашу думку, обстежень. Відразу починають закрадатися сумніви щодо компетентності та чесності лікаря: чи часом не призначив зайвого. Проте насправді певний набір однакових симптомів може сповіщати про найрізноманітніші захворювання.

Наприклад, біль голови – найпоширеніша скарга, що може бути симптомом як гіпертонічної хвороби чи неврозів, так і ендокринних або ЛОР-патологій. Іншими словами, біль голови може бути як супутнім симптомом поряд з іншими симптомами, так і єдиним проявом певного захворювання. Загалом головний біль спостерігається більше ніж при 45 захворюваннях.

Отож, звернувшись до лікаря з такою «простою», на перший погляд, скаргою, Ви одразу можете отримати скерування на декілька обстежень, адже лікар повинен виявити справжню причину болю. Якщо маєте сумніви щодо їх раціональності, не бійтеся запитати про це свого лікаря – і отримаєте вичерпну відповідь.

Якщо лікар не призначає жодних обстежень – це не завжди означає, що він «майстер своєї справи» і може легко визначити більшість захворювань «на око». Так, ставлячи діагноз на «око», можна прогавити серйозні захворювання. Можемо навести й інший приклад – біль у грудях (так описують свої відчуття більшість пацієнтів) і зазвичай приписують цю проблему серцево-судинній системі. Проте проявлятися таким симптомом (болем у грудній клітці) можуть інші недуги:

  • захворювання серцево-судинної системи;
  • захворювання дихальних шляхів;
  • травми грудної клітки та захворювання хребта (наприклад, зміщення хребців, остеохондроз);
  • окремі захворювання шлунково-кишкового тракту (наприклад, хронічний гастрит або виразкова хвороба шлунка);
  • вегето-судинна дистонія тощо.
Що в першому наведеному прикладі, що в другому для того щоб поставити правильний діагноз, лікар повинен зібрати чимало фактів, а це можливо тільки завдяки відповідним обстеженням. Тому не поспішайте одразу ставити під сумнів призначення лікаря, а довірте своє здоров’я фахівцеві і дозвольте йому професійно вирішити Вашу проблему.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар