2015/02/13

Біопсія: міфи і реальність

Біопсія – страшне слово в уяві більшості з нас. Дуже часто доводиться чути від пацієнтів велику кількість різних міфічних версій про цю процедуру. Ось найпоширеніші «міфи» про біопсію:
  • Небезпечна через можливі ускладнення.
  • Біопсію виконують, підозрюючи лише злоякісне захворювання.
  • Проведення біопсії прискорює ріст і поширення пухлини.
Передусім пояснимо, що це за маніпуляція насправді. Біопсія – забір невеликого шматочка будь-якої тканини розміром переважно кілька міліметрів для проведення її мікроскопічного аналізу. Мікроскопія дозволяє визначити будову тканини і процеси (захворювання), що в ній відбуваються.

Отже, біопсію проводять для встановлення точного морфологічного діагнозу будь-якого захворювання. Наприклад, гастрит може бути кількох різних типів. Щоб поставити точний діагноз і застосувати правильне ефективне лікування, найкраще провести біопсію слизової оболонки шлунка. До прикладу, в Австрії при всіх ендоскопічних обстеженнях обов’язково проводять біопсію слизової оболонки органів.

Ризик ускладнень теоретично існує, проте він мізерний. Лікар завжди бачить, чи є загрози, які можуть призвести до ускладнення. Якщо вони є, біопсію не проводять.

лікар-ендоскопіст Ступницький Андрій Ігорович
У Медичному центрі Святої Параскеви ми щорічно виконуємо до 3000 ендоскопічних обстежень і 500–600 біопсій. Протягом чотирьох років роботи ускладнень, пов’язаних з біопсією не було.

Твердження про прискорений ріст і поширення пухлини після біопсії теж не відповідає дійсності. Цей міф лише яскраво демонструє, що у більшості випадків злоякісні захворювання, на жаль, діагностуються на пізніх стадіях. Діагноз злоякісної пухлини остаточно ставлять лише тоді, якщо є морфологічне підтвердження. Біопсія забезпечує це морфологічне підтвердження. От і виходить, що поставили діагноз – і хвороба почала швидко прогресувати. Але її прогресування пояснюється не проведеною біопсією, а пізньою стадією діагностики. Чи з біопсією, чи без неї – хвороба прогресує однаково. Є, щоправда, виняток – меланома, але, якщо є підозра на цю пухлину, біопсію не проводять.

Якщо маєте ще питання, буду радий відповісти.

Автор лікар-хірург,ендоскопіст Ступницький А.І.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар