2015/02/27

Як дізнатися, чи здорові грудні залози?

1. Самообстеження – щомісячний огляд та самостійна пальпація (обмацування руками) на 2–3-й день після місячних.
2. Жінкам до 40 років – щорічно УЗД грудних залоз.
3. Жінкам після 40 років – щорічно мамографія.
Якщо під час пальпації будуть виявлені будь-які ущільнення, вузли, набряки, втягування сосків тощо – негайно звертайтеся до лікаря. Якщо ніяких змін не виявлено, це ще не дає гарантії, що грудні залози здорові. Треба пам’ятати, що не всі захворювання пальпуються, деякі натомість тихенько ростуть.

УЗД з метою контролю жінкам варто починати проходити з 25 років. Це обстеження цілком безболісне. Його проводять без жодних попередніх підготовок, і триває воно до 15 хв.

Для точності діагностики рекомендують проходити обстеження на 4–8-й день циклу, оскільки в цей період після місячних зміни в тканині грудей мінімальні.

Під час вагітності та лактації УЗД можете робити в будь-який день.

Обстеження абсолютно нешкідливе, тому його можна проводити неодноразово і не переживати за негативний вплив на здоров’я.

Мамографія
Мамографія – це рентгенівське обстеження, яке суттєво відрізняється від УЗД, бо в його основі лежить дія рентгенпроменів.

Мамографія дозволяє виявити не лише пухлинні утворення ще до їх пальпації, але й може показати мікрокальцинати – відкладення кальцію, що можуть бути ранньою ознакою раку.

Дуже важливо пам’ятати: чим сучасніше обладнання, тим краще «видно» найдрібніші утвори.

Рентгенопромінення на сучасному апараті мінімальне.

Як проходить обстеження?
Рентгенлаборант поінформує про перебіг усього обстеження. Далі Вас попросять підійти до апарата, грудну залозу необхідно розмістити між двома пластинами. Кілька секунд відчуватимете легкий натиск пластини на грудну залозу. Це необхідно для кращого знімку.

Рекомендують мамографію проходити з 5-го по 14-й день циклу, в цей період чутливість грудних залоз менша.

Чи завжди, коли є проблема болять груди?
Болі у грудних залозах – доволі поширена проблема у жінок з нормальним менструальним циклом і, як правило, вони є циклічні (циклічна масталгія): больові відчуття виникають перед менструацією, а згодом, по завершенню, зникають. Циклічна масталгія може бути успадкована від матері або виникнути як больовий синдром внаслідок перебудови гормонів у передменструальний період.

Проте часом виражений біль перед місячними може свідчити про серйозні порушення балансу між гормонами, які можуть спричини зміну в тканинах грудної залози – мастопатію.
лікар- рентгенолог кабінету мамографії Оксана Іванівна Горбкова

І зовсім безболісний процес формування пухлинного процесу в грудних залозах, що найбільш небезпечно.

Отож, біль не є обов'язковим симптомом при захворюванні, тому така важлива щорічна діагностика і контроль для здоров’я жінки.

Будь-яку недугу легше попередити, ніж лікувати. Особливо це стосується захворювання грудних залоз. Набагато легше позбутися захворювання на початкових стадіях, ніж лікувати запущену форму.


Авто лікар-радіолог (кабінету мамографії) Горбкова О.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар