2015/02/11

«Життя» лімфатичних вузлів

Дедалі частіше пацієнти звертаються з симптомом збільшених лімфатичних вузлів. Причини цього різноманітні: від банального ГРЗ (гострого респіраторного захворювання) чи загострення хронічних проблем до порушень ендокринної сфери тощо.

Кожен бодай би раз у житті виявляв у себе збільшений лімфовузол або мав підозру на це. Щоб Ви краще могли зрозуміти, що відбувається, поговоримо коротко про «життя» лімфатичних вузлів.
У дорослих лімфатичні вузли працюють так званими біологічними фільтрами.

Вони усувають мікроорганізми з лімфатичних судин та дренують прилеглі вогнища інфекції. Крім того, вони є повноцінними органами імунної системи, винесеними на периферію: тут відбувається утворення та дозрівання клітин імунної системи.

У нормі лімфатичні вузли невидимі та не пальпуються (не промацуються пальцями). Проте і у здорових осіб їх можна виявити, найчастіше під кутом нижньої щелепи. Шийні, пахвові та пахові лімфатичні вузли є наслідком перенесених раніше травм, інколи непомітних. Такі «здорові» лімфовузли м’які, еластичні, рухливі, пласкі та безболісні при пальпації.

Крім того, у віці до 30 р. у 80% випадків збільшені лімфатичні вузли є доброякісними, тоді як у віці за 50 р. – тільки в 40%.

У продовженні чекайте відповіді на наступні питання:
  • Коли збільшуються лімфовузли?
  • У яких випадках потрібно звертати увагу на цю проблему?
  • Що робити, до кого йти?

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар