2015/02/17

Поінформований — значить «озброєний», або правила поведінки при гастроскопії

З першого дня роботи щоразу розповідаю людям, які приходять до мене в Медичний центр Святої Параскеви робити гастроскопію, про правила поведінки під час цього обстеження. Мені особисто доводилося декілька разів бути на місці пацієнта, тому хочу поділитися корисними порадами з усіма читачами.
З об'єктивних причин гастроскопія супроводжується неприємними відчуттями. Якщо Ви не хочете проводити обстеження з медикаментозним сном (про це йдеться в моїй статті «Як зробити гастроскопію із задоволенням»), тоді ці прості поради допоможуть Вам максимально зменшити дискомфорт і уникнути неприємностей. Для цього необхідно:

  1. Зручно лягти на лівий бік, ліва нога пряма, права зігнута в коліні, тіло опирається на праве коліно, голова ледь нахилена підборіддям до грудей і півоберта до підлоги, погляд спрямований вниз. Таке положення не можна змінювати до кінця обстеження.
  2. Протягом всього обстеження намагатися не ковтати, слина чи будь-яка інша рідина повинна самостійно витікати з нижнього кутика рота на пеленку. Не звертайте на це жодної уваги.
  3. Язик має лежати внизу ротової порожнини, кінчик язика притиснутий до нижніх зубів. Не притискати язиком апарат до піднебіння  це спричиняє посилення відчуття рухів апарату.
  4. Постійно спокійно та глибоко дихати без затримок дихання. Ритм і глибина дихання зручні для Вас. Дихати можна ротом чи носом, це не має принципового значення. Як зручно, так і дихаєте, головне  це постійне глибоке дихання.
  5. У жодному разі не можна самостійно висмикувати апарат  це може призвести до травмування Вас і пошкодження приладу. Краще перед обстеженням погодити із лікарем умовний знак (наприклад, стискання руки), за яким лікар самостійно швидко і безпечно забере апарат.
лікар-ендоскопіст Ступницький Андрій Ігорович
Я робив саме так — і мені допомагало, сподіваюся, поради будуть корисними і для Вас.

Автор лікар-хірург, ендоскопіст Ступницький А.І.





Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар