2016/03/23

Глютенова хвороба та захворювання щитоподібної залози: що між ними спільного

Глютенова хвороба (непереносимість гліадину – білка пшениці, жита, ячменю) може проявлятися не лише симптомами з боку шлунково-кишкового тракту, а й багатьма іншими захворюваннями.

Зокрема серед захворювань, що пов’язані з глютеновою непереносимістю, дуже часто трапляється патологія щитоподібної залози – аутоімунний тероїдит.
90% розладів щитоподібної залози мають аутоімунну природу. Це означає, що імунна система створює атаку проти власної залози.

Молекулярна структура щитоподібної залози і гліадину (один з білків глютену) є дуже схожими. Вони настільки схожі, що, коли глютен проходить через травний тракт і потрапляє у кров, то імунна система здійснює атаку проти гліадину.

Оскільки щитоподібна залоза виглядає, як схожа молекула, то власна імунна система починає знищувати щитоподібну залозу.

Якщо немає проблем із травленням, але є із щитоподібною залозою, то потрібно серйозно взяти до уваги той факт, що це може бути «прихована» глютенова хвороба. Тому роблячи тести на діагностику щитоподібної залози, варто паралельно обстежитися і на глютен.

Непереносимість злаків має різні позакишкові форми і прояви. На сьогодні зафіксовано понад 55 захворювань, що можуть потенційно бути спричинені вживанням злаків.

В інтернеті можна знайти багато публікацій на тему безглютенової дієти, вона, навіть, стала «модною» у деяких європейських країнах. Проте, якщо у Вас не діагностовано глютенову хвороби, то немає потреби дотримуватися безглютенової дієти. Адже у злаках міститься багато вітамінів, зокрема групи В. Тому такою дієтою можна собі й зашкодити.

Пам’ятаймо, що деякі продукти можуть бути шкідливими не лише для шлунково-кишкового тракту, а й стати причиною інших захворювань.

Такоже рекомендуємо прочитати: Глютенова хвороба (целіакія) - захворювання дорослих і дітей


автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар