2015/03/25

Поліпектомія – безболісне видалення поліпів

Поліпи – це доброякісні пухлини слизових оболонок. Існують різні види поліпів, залежно від їхньої клітинної будови. Часто вони не турбують пацієнта, поки не виростуть до великих розмірів, і лише тоді сповіщають про себе різними симптомами: біль, дискомфорт, приховані кровотечі тощо.
Але найбільшу загрозу поліпи приховують у схильності перероджуватися у злоякісні захворювання. Різні за будовою поліпи мають різну схильність до переродження у злоякісну пухлину. Проте повну і достовірну інформацію про клітинну будову поліпа можна отримати лише після його видалення і дослідження. Саме тому ендоскопічне видалення (поліпектомія) попереджає можливість злоякісного переродження і дозволяє робити точніший прогноз на майбутні періоди.

Ендоскопічна поліпектомія є безболісною операцією. Процедуру виконують у стані медикаментозного сну, що забезпечує Вам комфорт. Після видалення поліп обов’язково скеровують на морфологічне дослідження.

Як саме проходить ця операція, хочемо продемонструвати на одному з нещодавніх прикладів у практиці лікарів-ендоскопістів Медичного центру Святої Параскеви.

На фотографіях 1, 2, 3, 4 Ви бачите виявлений у жінки старшого віку великий поліп на ніжці у сигмоподібній кишці. Спеціальною голкою під основу поліпа введено медикамент з барвником (блакитний відтінок на фото 3) для більшої безпеки втручання.
Поліп видаляють спеціальною петлею для поліпектомії із застосуванням струму високої частоти. Петлю накладають на ніжку поліпа і зрізають його, застосовуючи певний режим роботи електрохірургічного пристрою. Під час такого видалення одночасно відбувається різання і коагуляція (припікання) дна рани, що попереджає можливу кровотечу. Видалений поліп завжди віддають для детального гістологічного дослідження.

У цієї пацієнтки поліп сягнув дуже великих розмірів, тому його видаляли частинами, щоб не пропустити уражені тканини і не зачепити здорові. На фотографіях 5, 6 Ви бачите вже очищену від тканин поліпа рану слизової. Краї цієї рани ми «зшиваємо» спеціальними кліпсами (фотографія 7).
Після завершення операції пацієнт залишається на добу у нашому центрі для спостереження. Наступного дня проводимо контрольний огляд місця операції. Якщо відсутні ризики ускладнень, ми відпускаємо пацієнта додому з відповідними рекомендаціями дотримання дієти і консервативного лікування протягом певного часу.

Після ендоскопічного видалення поліпа треба щороку протягом 5 років проходити контрольне обстеження.
лікар-ендоскопіст Ступницький Андрій Ігорович
Отож, маєте наочний приклад, щоб переконатися, що краще: загроза онкологічного захворювання чи практично безболісне ендоскопічне обстеження та операція. Робіть висновки самі, адже Ваше здоров’я – це Ваш найцінніший, але, на жаль, не відновлювальний ресурс. Пам’ятайте про профілактичні колоноскопію та гастроскопію, які варто проходити у віці після 45 років.

Автор лікар-хірург, ендоскопіст Ступницький А.І.




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

1 коментар :

  1. всі поліпи можна вилікувати веганством і правильним голодуванням ,ЛЮДИ ВАШІ ХВОРОБИ ВІД МЯСА , МОЛОЧКИ , будьте добрішими до себе і до навколишнього світу ,бережіть природу і все і всіх , що вона нам дає.

    ВідповістиВидалити