2015/07/16

Глютенова хвороба (целіакія) – захворювання дорослих і дітей

Захворювання, які раніше вважали дитячими, насправді часто трапляються і в дорослих. До таких можна віднести й целіакію.
Глютенова хвороба (целіакія, чутливість до глютену без целіакії, алергія на білок пшениці) – захворювання, яке вражає слизову оболонку тонкого кишківника при контакті з протеїном злаків – глютеном. Глютен міститься в багатьох продуктах, які ми споживаємо щодня і не підозрюємо, що саме вони – причина нездужання.

Продукти, які містять глютен:
  • макаронні вироби;
  • усі каші з пшениці, жита, ячменю та вівса (манна, вівсяна, пшенична, перлова, ячна, вівсяні пластівці);
  • продукти та випічка, приготовані з пшениці, жита, вівса, ячменю (бісквіти, печиво, пряники, здоба тощо) та всі кондитерські вироби (цукерки, карамель, драже, шоколад і ін.);
  • морозиво, йогурти, всі види сирків, сиркова і сирна маси, фасований сир, сухе або згущене молоко, вершки, маргарин і масло промислового виготовлення, сири і майонези тощо.
На жаль, лікарі й досі продовжують це захворювання «адресувати» тільки дітям. Як показує статистика епідеміологічних досліджень в Україні, майже кожен 100-й сьогодні хворіє на целіакію. Проте досі більшість лікарів не діагностує це захворювання в дорослих. До речі, кількість жінок, хворих на целіакію, значно переважає кількість чоловіків.

Як дізнатися, чи хворі Ви на целіакію?
Приблизно 70–90% випадків захворювання становлять атипові, стерті чи латентні форми.

Симптоми різноманітні:
  • тривала діарея;
  • здуття;
  • втрата маси тіла;
  • висип на шкірі (у вигляді пухирців);
  • порушення менструального циклу, що не має пояснення;
  • анемія незрозумілого походження;
  • алергічні прояви;
  • безпліддя;
  • аутоімунні захворювання (аутоімунний тиреоїдит, цукровий діабет) і ін.
Ці симптоми характерні й для інших, у тому числі і гастроентерологічних, ендокринних, а симптоми через якийсь час знову проявляються, оскільки джерело подразнення не ліквідовано.

Чому, якщо це генетичне захворювання, Ви не захворіли в дитинстві?
Цей ген може довго «спати» упродовж життя і прокинутись під дією зовнішніх факторів: стресу, супутніх захворювань, вагітності тощо.
Як діагностувати таке захворювання?
Світовим стандартом діагностики целіакії є езофагогастродуоденоскопія (ЕГДС) з біопсією СО тонкої кишки у поєднанні з позитивним результатом серологічного дослідження: підвищеним рівнем специфічних антитіл – біомаркерів целіакії.

Але згадані обстеження варто проходити винятково за рекомендацією лікаря після консультації.

Яке лікування необхідно пройти?
Передусім діагностика. Якщо встановлено діагноз – целіакія, то тут допоможуть насамперед не ліки, а строга безглютенова дієта. Особливу увагу варто приділяти продуктам, які містять так звані «приховані» джерела глютену.
лікар-гастроентеролог Подольська Зоряна Іванівна

Після введення безглютенового раціону покращення стану стає відчутним вже через 3 місяці, повна нормалізація – після 6–12 місяців лікування.


Автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар