2016/04/30

Що треба знати про аортальний клапан серця

Добрий день, любі читачі! Сьогодні поговоримо про аортальний клапан (АК), який є невід’ємною частиною нормальної роботи серця.

Отже, АК розташований між лівим шлуночком (ЛШ) серця і аортою (великою судиною – артерією, яка виходить із ЛШ). Клапан утворений фіброзним («опорним») кільцем і трьома стулками («пелюстками»), які відкриваються в момент скорочення ЛШ, і тоді кров потрапляє в аорту. Після цього стулки АК закриваються і перешкоджають руху крові назад у ЛШ.
У 1–2% людей на планеті є вроджена вада (аномалія) цього клапана – не три стулки, а дві. Це одна із частих вроджених вад серця, яку, як правило, випадково виявляють вже у дорослому віці при ультразвуковому обстеженні серця (ехокардіографії).

У людей із двостулковим АК дуже часто немає скарг і ознак хвороби. Коли зміни в клапані призводять до його звуження (стенозу), тоді в людини при прогресуванні хвороби може з’являтися задишка, прискорене серцебиття, стискання у грудях та епізоди втрати свідомості при швидкій ходьбі, підйомі вгору, сходами. Коли стулки АК не повністю змикаються, то виникає аортальна недостатність, при якій частина крові повертається назад з аорти в лівий шлуночок. Аортальна недостатність легкого ступеня не порушує роботу серця. Проте аортальна недостатність середнього і важкого ступенів може призвести до розширення ЛШ і вплинути на його скоротливу здатність.

У 20% людей із двостулковим АК розширюється висхідний відділ аорти як наслідок втрати еластичності судинної стінки. При надмірному розширенні аорти є ризик її розшарування, що небезпечно для життя та може викликати ускладнення.

Важливо знати, що в людей із двостулковим АК можливе інфікування клапана, коли на його стулках осідають бактерії. Цей стан називається інфекційним ендокардитом. Щоб запобігти цьому ускладненню, треба вчасно лікувати зуби у стоматолога та якнайшвидше ліквідовувати інші вогнища бактеріальної інфекції, приймати антибіотики за призначенням лікаря.

Пам’ятайте! Усі зміни аортального клапана можна виявити лише під час ехокардіографії. Тому радимо хоча б раз у житті зробити це обстеження серця.

Здоров’я Вам і теплих весняних днів!

автор лікар-кардіолог Барабаш О.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар