2015/07/29

Що робити, якщо вірусне чи застудне захворювання «застукало» Вас влітку

Будь-яке застудне чи вірусне захворювання влітку, якщо його ігнорувати та не лікувати, може мати такі ж наслідки та ризики, як недуга, яка «підстерегла» Вас взимку. Помилковим є судження, що влітку хворіти легше.
Найчастіше кашель, біль у горлі, нежить у гарячу пору свідчать про такі захворювання, як риніт, фарингіт, ларингіт, тонзиліт (ангіна), і можуть бути початком вірусних уражень кишківника чи гепатиту – спектр доволі великий.

Якщо несвоєчасно розпочати лікування або неправильно його проводити, можуть виникнути ускладнення: синусит, трахеобронхіт, пневмонія. Ці неприємні стани здатні «покласти» Вас у ліжко на довгі два-три тижні та зруйнувати всі плани на літо.

Чому ми хворіємо влітку?
  1. Найпоширеніша причина застуди – холодний потік повітря, спрямований безпосередньо на людину, це стосується офісних працівників, які у спеку люблять охолоджуватися під кондиціонером.
  2. Контрастна різниця температур: надворі та в кондиціонованому приміщенні різниця температур не повинна бути більшою за 8 – максимум 10 градусів.
  3. Слідкуйте за дотриманням показників вологості, оскільки у надмірно вологому повітрі швидко розмножуються бактерії та зростає ризик розвитку інфекційних захворювань.
Якщо Ви вже захворіли, пам’ятайте про першочергові заходи:
  1. Позбудьтеся чинників, які спровокували чи сприяють ускладненню застуди: вимкніть кондиціонер, не вживайте холодні та газовані напої.
  2. Менше контактуйте з оточенням (рідними, друзями, колегами по роботі), оскільки вірусні інфекції передаються повітряно-крапельним шляхом.
  3. Пийте достатню кількість рідини (теплої та негазованої), оскільки першою лінією захисту на шляху вірусів і бактерій є слизові оболонки.
І найголовніше – зверніться до лікаря-терапевта!

Рекомендуємо перед тим, як завітати до лікаря-терапевта, зробити ЗАК (загальний аналіз крові (розгорнутий)). Його результати дають змогу відрізнити вірусну інфекцію від бактерійної, а від цього залежить тактика лікування.

Якщо немає можливості найближчим часом звернутися до лікаря, адже хвороба підступна і може зненацька прихопити і на відпочинку, щоб зняти симптоми, треба:
  • вжити жарознижувальні препарати (якщо температура тіла вища ніж 38оС);
  • полоскати горло (найпростішим у приготуванні засобом для такої потреби є розчин з сіллю, йодом, содою, тож, якщо немає алергії на йод, необхідно у склянку води додати 5 крапель йоду та 7–10 г (2 чайні ложки) соди і солі);
  • при нежиті промивати носову порожнину розчином морської солі.
Але наголошуємо: ці заходи лише для зняття симптомів і до лікаря все ж таки варто звернутися, навіть, у випадку, якщо Вам вже полегшало.

Бережіть своє здоров’я і не дайте хворобі зруйнувати плани на літо!

Руслан Соколенко, лікар-терапевт

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар