2015/11/19

10 порад від лікаря-дієтолога для тих, хто дбає про здорове харчування

  1. Пам’ятайте, що їжа не тільки є джерелом енергії, але й має лікувальні властивості.
  2. Потрошки виключайте з раціону білий цукор і вибілені крупи, а також борошно. У природі ці продукти не є білими! Замінюйте їх менш обробленими продуктами: білий цукор – медом або кленовим сиропом, замість кам’яної солі використовуйте морську сіль з морськими водоростями.
  3. Заправляйте салати не майонезом, а сумішами з оливкової олії, лимона та свіжої зелені.
  4. Пийте більше простої негазованої води. Ніколи не допускайте відчуття спраги. Ви відчуєте її відразу ж, коли процес зневоднення опанує організм на 80%. Для нормального функціонування організму на кожні 450 г маси тіла треба пити 14 мл води.
  5. Ранок обов’язково починайте зі склянки води. Сніданок – найважливіший прийом їжі, яка має забезпечити приблизно 25% загальної калорійності денного раціону. Без сніданку організм отримує стрес і починає використовувати енергію, яку одержав під час обіду та вечері для жирових запасів.
  6. Пам’ятайте: їсти треба тоді, коли ще не маєте сильного відчуття голоду. Тільки в тому випадку Ви можете їсти повільно, насолоджуючись смаком їжі.
  7. Якщо Ви підсмажуєте їжу, то використовуйте воду замість олії. При смаженні з’являються вільні радикали, які прискорюють старіння. Додавайте олію наприкінці тушкування або до готового продукту. Використовуйте олію нерафіновану, пробуйте різні олії: льняну, з гарбузового насіння, волоських горіхів.
  8. Старайтеся їсти 4–6 разів на день і в певну годину. Не пропускайте жодного прийому їжі. А от ввечері дайте можливість організму відпочити. Процес травлення – це також робота.
  9. Відмовтеся від таких звичок:
    – їсти, щоб вбити час;
    – їсти під час перегляду телевізійних програм;
    – їсти все, що лежить на тарілці;
    – з’їдати залишки з тарілок домочадців;
    – готувати багато страв і кожну куштувати;
    – усі трапези заїдати десертом.
  10. Бережіть і підтримуйте своє здоров’я!
    лікар-дієтолог Ольга Юріївна Муштрук

0 коментарі :

Дописати коментар