2015/11/10

Як планувати здорове харчування і що Вам може допомогти у цьому?

Перейти із звичного для вас харчування на здорове може виявитись доволі важким викликом.

Адже тут питання не лише раціону, а й зміна підходу до готування та споживання їжі. Планування раціону – майстерність, якої треба навчитись і перевести у звички.

Як зайти в магазин і вийти з нього з правильними продуктами?

Що вам може у цьому допомогти?
    1. Плануйте всі прийоми їжі на весь тиждень. Розпишіть чітко усі страви і розрахуйте продукти і їх кількість, які вам потрібні саме для цих страв. Це вас убезпечить від зайвої, спонтанної купівлі непотрібних продуктів.
    • BigOven - безкоштовний (плата за оновлення) мобільний додаток, що працює на більшості смартфонів і планшетів. Ви можете використовувати його, щоб спланувати рецепти, які готуватимете упродовж тижня, зможете знайти нові, а потім перетягнути їх у календар.
    • Epicurious є величезна база даних рецептів від кращих шеф-кухарів світу. Ці рецепти легко знайти в багатьох категоріях. (англомовна версія)
    • DinnerSpinner є безкоштовним мобільним додатком (з платним оновленням), що дозволяє шукати рецепти по інгредієнтах. Дуже добрий додаток для знаходження рецептів, але не такий добрий, для планування тижня. (англомовна версія)
    2. Якщо Ви не спланували чітко свій похід в крамницю, не йдіть купувати продукти на голодний шлунок. Це збільшує ймовірність того, що Ви купите зайві продукти і значно більше ніж Вам потрібно. Голод, спонукатиму «набрати більше».
    3. Купляйте більше органічних продуктів харчування. Те, що на упаковці зазначено - «здорова їжа» тощо ще не означає, що цей продукт абсолютно здоровий. Уникайте продуктів, які піддаються різноманітним обробкам, навіть, якщо ця обробка менш шкідлива від інших.
    4. Уникайте солодких вод, вони мають шкідливі підсолоджуючі, велику кількість калорій та збільшують Ваш апетит.
    5. Плануйте прийоми їжі так, щоб додавати до кожного прийому овочі.
    6. Замініть олію та майонез в салатах, на сік лимону або лайма.
    7. Нездоровий перекус (солодощі, печиво тощо) замініть на горішки та сухофрукти.
    8. Не їжте до повного відчуття ситості. Після прийому їжі ви можете ще 20 – ть хвилин відчувати, що ви ще частково голодні. Але за деякий час ви будете себе відчувати абсолютно комфортно, на противагу того, коли одразу по прийомі їжу відчуваєте повністю ситість.
    9. Ведіть щоденник харчування, електронний або паперовий. Це зробить Вас більше підзвітним собі.
Ось деякі електронні щоденники і калькулятори калорій, які Вам допоможуть:
FatSecret
для iPhone
для Android
для Windows-phone

Fat-alien
для Android
MyFitnessPal
для Android

0 коментарі :

Дописати коментар