2016/09/23

Біль у грудній клітці: що робити

Відчуваєте біль у грудній клітці? Що робити? Як допомогти собі чи близькій людині? Небезпечно це чи ні? Всі ці запитання, а також багато інших виникають у людини, яка вперше відчула дискомфорт або больове відчуття в грудній клітці (особливо лівій її частині або за грудиною).

Враховуючи розташування в цій ділянці життєво важливих органів, зокрема серця, краще перебільшити небезпеку, аніж недооцінити.

Особливо, якщо біль інтенсивний, супроводжується страхом, тривогою, частим неритмічним серцебиттям, задухою. З такими симптомами необхідно негайно звернутися по медичну допомогу – викликати швидку.

Необхідно також пам’ятати, що доволі небезпечні стани можуть протікати малосимптомно, маскуючись і не насторожуючи Вас. Тому в будь-якому випадку, щоб правильно визначити причини болю, варто звернутися до лікаря.

Та, врешті, що ж все-таки болить: серце чи інші органи?
Самому практично неможливо знайти відповідь на це запитання. Лікар, щоб з’ясувати причини болю, проводить низку діагностичних обстежень (ЕКГ, УЗД, МРТ тощо), адже відповідь може бути далеко неоднозначною і неочевидною.

Стенокардія, гастроезофагальний рефлюкс, інфаркт міокарда, невротичні стани, панкреатит, виразки шлунка – всі ці захворювання і ще багато інших може об’єднувати один симптом – біль за грудиною. Часто, пацієнти, які звернулися по допомогу до кардіолога, у результаті продовжують лікування в гастроентеролога або в невролога. І навпаки.

Бувають випадки, коли необхідна участь кількох спеціалістів, щоб лікувати два і більше захворювань, що можуть викликати біль у грудній клітці.

Найважливіше в будь-якому захворюванні – рання діагностика, оскільки від цього залежить комплекс лікувальних процедур, прогнозування якості та продовження життя пацієнта. Ми живемо в період стрімкого розвитку технологій, зокрема медичного обладнання, яке вдосконалюється та допомагає лікарю встановити стан роботи будь-яких наших органів, зокрема і серця.

лікар-терапевт, кардіолог Геннадій Сергійович Висоцький
В нашому центрі Ви можете пройти ультразвукову діагностику серця, ЕКГ та отримати фахову допомогу лікаря-кардіолога з приводу будь-яких захворювань серцево- судинної системи.

0 коментарі :

Дописати коментар