2016/09/30

Молоко – наш друг чи… (непереносимість молочних продуктів)

Кожен п’ятий європеєць страждає від непереносимості лактози (молочного цукру). У нашому тонкому кишківнику продукується фермент лактаза, який розщеплює молочний цукор на прості цукри, що надалі всмоктуються в кров. Молочний цукор міститься в молоці, кисломолочних продуктах (йогурт, закваска, ряжанка), в морозиві. Також лактозу часто додають для покращення консистенції та смаку в інші продукти, які ми не відносили до молочних (майонез, кондитерські вироби, ковбасні вироби, випічка, соуси, макарони і т. д.), а також медикаменти.
У людей з дефіцитом ферменту лактази розвивається непереносимість лактози, що проявляється розладами функції шлунково-кишкового тракту (здуття, посилення відходження газів, проноси).

Часто алергію на молоко сплутують з непереносимістю лактози. Алергія на молоко – це реакція на білок молока, а непереносимість лактози – на молочний цукор. Алергія найчастіше проявляється з 1-го року у діток, непереносимість – частіше у дорослих.

Розрізняють первинну та вторинну недостатність лактази. Первинна – зазвичай генетична – залишається назавжди. Вторинна є наслідком інфекції, захворювань ШКТ, що усувається після лікування основної причини.

Симптоми непереносимості молочного цукру:
  • здуття живота, відчуття переповнення;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • посилене газоутворення та виділення газів;
  • нудота.
Симптоми здебільшого виникають через 30 хв. – 2 год. після вживання продукту з лактозою.

Ускладненнями непереносимості лактози може стати остеопороз (ламкість кісток), дефіцит вітаміну Д. Тому всім людям, в яких виявлено остеопатію чи остеопороз, необхідно пройти обстеження на непереносимість молочного цукру.

Також згаданий стан може мати шкірні прояви, зокрема висипання та сухість шкіри, атопічний дерматит, висипи, що схожі на алергічні реакції.

Необхідні обстеження:
  • Здати кров – полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) – лактозна непереносимість. За результатами аналізу можна визначити наявність чи відсутність згаданого захворювання; первинну та вторинну непереносимість.
  • Водневий дихальний тест – вимірює кількість водню у видихуваному повітрі (проте може мати похибку через певну їжу, вживання ліків, куріння).
  • Букальний зішкріб (генетичний тест зі слизової щоки). Лікування згаданого стану досить просте – дієта або додавання спеціальних ферментів перед вживанням лактозовмісного продукту чи медикаменту.
Обстежитися та встановити або виключити діагноз лактозної непереносимості допоможе лікар-гастроентеролог. На консультації Ви отримаєте інформацію про те, як змінити харчування, чим скорегувати свій стан, дізнаєтеся, як вибрати нешкідливі (безлактозні ліки) або запобігти їхньому негативному впливу, обумовленому лактозою.

Якщо неможливо придбати безлактозну продукцію, можна використовувати препарати лактози (таблетки, капсули), які застосовують перед вживанням лактозовмісних продуктів.

Можливості діагностики в гастроентерології щодо різних видів непереносимості (лактозної, глютенової та інших) дозволяють поставити правильний діагноз дорослим пацієнтам. Багато людей дорослого віку, змінивши лише своє харчування, позбулися тих проявів, з якими довгий час боролися медикаментозно. Це, зокрема, багато пацієнтів з полівалентними алергіями, атопічними дерматитами, незрозумілим схудненням, остеопорозом, випадінням волосся, а також різними шлунково-кишковими проявами.
лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська

Запобігти та скорегувати стан значно простіше, аніж надалі тривало лікуватися! Порадьтеся зі своїм гастроентерологом та з’ясуйте: « Молоко – це друг чи…?».



Автор: лікар - гастроентеролог Зоряна Подольська




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар