2016/09/10

Дискінезія жовчовивідних шляхів

Дискінезія жовчовивідних шляхів – це комплексне порушення моторики м’язового шару жовчного міхура та сфінктера Одді (Сфінктер Одді – це своєрідний стискач, через який жовч потрапляє у 12-палу кишку).

Причини дисфункції жовчних шляхів можуть бути через прогрішення в дієті, коли переважає жирна, смажена та копчена їжа, нерегулярні прийоми їжі, коли людина веде малорухомий спосіб життя, надлишкову масу тіла, а також ДШЗ часто виникає (у 85–90%) на фоні захворювань шлунка, 12-палої кишки, захворювань печінки, при хронічних тонзилітах і карієсі.
Розрізняють два типи ДЖШ. Перший – гіперкінетичний, коли жовчний міхур занадто скорочується – і виникає сильний спазмуючий біль у правому підребер’ї, що нагадує «коліки». Другий – гіпокінетичний, коли жовчний міхур скорочується слабше, а через це жовчі надходить менше, ніж потрібно для процесу травлення. Біль при такому типі має тупий характер і, як правило, виникає після їжі.

Як зрозуміти, що у Вас ДЖШ?
Якщо у Вас виникають такі симптоми, як біль у верхній частині живота, який не зникає після дефекації, нудота, рвота, поява болю вночі, відчуття гіркоти в роті, то Вам необхідно звернутися до терапевта чи гастроентеролога, щоб пройти обстеження.

Основним методом діагностики є ультразвукове дослідження жовчного міхура натще і після прийому жовчогінного сніданку. Також необхідно оцінити маркери роботи печінки, такі як (АсАТ) і лужна фосоратоза.

Лікування насамперед вимагає постійного дотримання дієтичних рекомендацій, режиму харчування з обмеженням жирної та смаженої їжі. Необхідно виключити алкоголь, газовані напої, куріння.

Якщо знехтувати це захворювання, можуть утворитися камені в жовчному міхурі, що загрожує його запаленням, а в подальшому – і видаленням.
лікар-терапевт Надія Ігорівна Береська.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:

0 коментарі :

Дописати коментар