2017/02/15

Запаморочення? Можливо, причина в отолітіазі?

Часто жодні обстеження не виявляють порушення, проте запаморочення не зникають. На межі отоларингологічної та неврологічної патології є захворювання – отолітіаз (доброякісне пароксизмальне позиційне запаморочення), зумовлене тимчасовим подразненням вестибулярного апарату кристалами (отолітами) внутрішнього вуха.
Початок нападу залежить від пози, положення тіла, найчастіше виникає вранці.

Симптоми:
  • раптове інтенсивне запаморочення голови з відчуттям руху предметів навколо хворого;
  • запаморочення виникає після сну;
  • триває 1–2 хв., хоча пацієнтові може здаватися, що довше.
Якщо пацієнт повертається в початкове положення, запаморочення припиняється швидше. Провокувати напади можуть також різкі закиди голови назад і нахили вниз. Приступ отолітіазу може супроводжуватися нудотою і рвотою (рідко). Попри запаморочення, для нападів отолітіазу характерна наявність ністагму (мимовільний швидкий ритмічний рух очей).

Сьогодні отолітіаз вважають одною з найчастіших причин запаморочення, пов’язаних з патологією внутрішнього вуха, і він складає приблизно 25% всіх переферичних вестибулярних запаморочень.

Проблема діагностики запаморочення:
  • Часто запаморочення пов’язують з шийним остеохондрозом.
  • Більш обґрунтовано, але також помилково пов’язувати його з вертебро-базилярною недостатністю. Механізм такий: ви повертаєте голову, судини перетискаються, і кров перестає поступати в мозок, через це й виникає запаморочення. Насправді запаморочення через ВБН – доволі рідкісне явище.
  • Запаморочення виникає і при ортостатичній гіпотонії (різкому зниженні артеріального тиску з можливістю втрати свідомості при переході із горизонтального положення у вертикальне. Таке запаморочення можна розпізнати за супровідним відчуттям «мух в очах».
Лікування
Якщо раніше лікували лише симптоми і радили уникати небезпечних положень, то сьогодні вже зроблено певні кроки щодо вдосконалення лікування –розроблено вправи, які проводить лікар або пацієнт самостійно після інструктажу лікаря.

Не треба забувати, що, окрім вище перелічених причин запаморочень, можуть бути і інші: герпетична інфекція (герпетичний вірус уражає вестибулярний нерв), пухлини, хвороба Меньєра, вестибулярна мігрень (рідкісна форма головних мігреней із запамороченням і без головного болю), невротичні розлади і депресії.

У жодному разі не можна самостійно ставити собі діагноз, якщо у вас виникають запаморочення. За фаховою консультацією в такому випадку треба звертатися до лікаря-невропатолога.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

лікар-невролог Михайло Антонів

0 коментарі :

Дописати коментар