2017/03/01

Порушення менструального циклу

Не вагітна і, начебто, ще далеко до менопаузи, а жінка може помічати різні порушення свого менструального циклу: затримку місячних, зміну їх періодичності, тривалості, характеру виділень, кровомазання між очікуваними менструаціями. Такі зміни впливають на емоційний стан, сон, продуктивність і самопочуття загалом.

У молодої жінки відсутність або порушення менструального циклу може мати дуже багато причин. Організм жінки – тендітна і багатогранна структура, вплинути будь які переживання чи нервове перенапруження на роботі.

Дуже часто причина доволі проста і легко ліквідовується, зокрема це можуть бути:
  • Зайві фізичні навантаження. Часто жінки йдуть у спортзал, щоб за максимально короткий період скорегувати своє тіло, і виконують для цього надмірні навантаження, до яких організм не звик.
  • Нервове напруження та стрес – ці проблеми доволі поширені, особливо в емоційних жінок, а обставин для хвилювання завжди знайдеться чимало.
  • Прийом певних груп ліків: окремі антидепресанти, гормональні, протизаплідні препарати тощо можуть спровокувати порушення. Тому перед вживанням будь-яких ліків необхідно проконсультуватися з лікарем та з’ясувати всі ризики.
  • Втрата ваги – дистрофія. Модельна зовнішність, якої прагнуть жінки, часто призводить до того, що організм не має можливості повноцінно функціонувати і може зреагувати відсутністю місячних.
І хоча всі наведені вище причини видаються простими, але й тут без поради лікаря не обійтися, адже необхідно грамотно повернути організм до початкового комфортного стану.

Порушення менструального циклу можуть спричинити більш серйозні захворювання:
  • Проблеми зі щитоподібною залозою.
  • Полікістоз яйників.
  • Лейміома матки та інші гінекологічні захворювання (Міома не приведе до відсутності менструації. Навпаки, жінка може мати рясну менструацію за наявності міоми).
  • Окремі інфекційні захворювання.
  • Дисгормональні порушення.
У цих випадках порушення менструального циклу – симптом більш серйозних проблем. Їх необхідно вирішувати з допомогою гінеколога, який, якщо виникне потреба, скерує до ендокринолога. З чого ж потрібно розпочинати?
  1. Консультація лікаря-гінеколога (кольпоскопія, УЗД), що дасть можливість після детального розпитування та огляду призначити ряд додаткових обстежень та досліджень, можливо консультації вузькопрофільних фахівців.

    Кольпоскопія – обстеження, під час якого лікар оглядає вульву, піхву та шийку матки під збільшенням, що дозволяє виявити: атрофічні зміни, гострокінцеві кондиломи, запалення шийки матки та піхви, передракові та ракові стани вульви, піхви та шийки матки. Деякі з цих захворювань можуть проявлятися епізодичними кровомазаннями чи кровотечами у спокої чи після статевих актів.

    Ультразвук жіночих статевих органів дозволить візуалізувати матку, яйники, ймовірну вагітність, наявні об’ємні утвори матки, маткових труб і яйників та інші відхилення від норми, а ці проблеми можуть проявлятися низкою симптомів: затримкою менструацій, їх нерегулярним ритмом чи рясними виділення під час критичних днів.

    Обов’язковим є обстеження грудних залоз. У віці до сорока років – УЗД, якщо більше – мамографія, адже часто гінекологічні проблеми стають супутниками проблем з грудними залозами. Контрольні обстеження грудних залоз кожній жінці рекомендується проходити щорічно!
  2. Визначення рівнів гормонів:
     - хоріонічного гонадотропіну – підтвердить або виключить вагітність;
     - тиреотропного гормону – допоможе з’ясувати, чи є розлади в роботі щитоподібної залози, можливо доведеться звернутися до лікаря-ендокринолога;
     - фолікулостимулювального гормону – допоможе визначити функціональний стан яйників;
     - пролактину – визначить необхідність детального обстеження гіпофізу, що розташований в головному мозку і впливає на функціонування статевої системи жінки;
     - рівнів чоловічих статевих гормонів – так, так, вони також присутні в жіночому організмі! За їх надлишку пацієнтки скаржаться на волосся у невластивих ділянках тіла, висипання на шкірі, підвищену жирність шкіри обличчя, волосся та порушення з боку менструального циклу.
  3. Дослідження на визначення збудників інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом (гонореї, мікоплазмозу, трихомоніазу, хламідіозу тощо).
Збудники інфекційних захворювань можуть спричиняти запалення матки і додатків (яйників та маткових труб), що своєю чергою, негативно відбивається на їх функції. При виявленні будь-якої з вищеперелічених інфекцій лікування потребує не лише пацієнтка, але і її партнер!

автор лікар-гінеколог Христина Козак.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або ж електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар