2015/04/20

У мене болить серце?

Це питання хоча б раз у житті турбує кожного, особливо коли вперше відчуваєш поколювання, біль, що нагадує стискання, або дискомфорт у лівій частині грудної клітки, де розташований такий важливий орган, як серце. Але, забігаючи наперед, любі читачі, зауважимо, що ці симптоми в більшості випадків до серця не мають жодного відношення.
Так, серце і справді розташоване за грудиною і частково в лівій частині грудної клітки. Але, окрім серця, в грудній клітці є бронхи, легені, огорнуті плеврою, стравохід, аорта. Кістковий каркас грудної клітки сформований грудиною, ребрами, хребтом. Ребра з’єднані з грудиною хрящами. Окрім цього, поверх кісткового каркасу прикріплені м’язи, вздовж нижнього краю ребер проходять міжреберні нерви. Грудна клітка відмежована від черевної порожнини спеціальною перетинкою діафрагмою. У жінок на передній поверхні грудної клітки розташовані молочні залози. Отож, усі ці органи-сусіди нашого серця потенційно можуть боліти. Крім того, є певні групи захворювань, які можуть викликати больові відчуття у грудній клітці:
  • Зміни грудного відділу хребта, ребер, хрящів (остеохондроз, синдром Тітце, метастазування пухлин, травми).
  • Патологія шлунково-кишкового тракту (гастрит, рефлюкс-езофагіт, виразкова хвороба шлунка, грижа стравохідного отвору діафрагми).
  • Захворювання легень і плеври (пневмонія, плеврит, пневмоторакс).
  • Патологія аорти і легеневої артерії (розшарування аорти, тромбоемболія легеневої артерії – гострі стани, які вимагають негайного звернення за медичною допомогою).
  • Шкірні хвороби (оперізуючий лишай).
лікар-кардіолог Оксана Барабаш
Але слід пам’ятати: якщо у Вас раптово виник біль за грудиною, який нагадує стискання, з’явилися відчуття слабкості та страху, що супроводжуються підвищеною пітливістю і задишкою або відчуттям нестачі повітря, негайно зверніться до лікаря-кардіолога.


Автор лікар-кардіолог Барабаш О.С.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар