2015/04/01

Коли? Кому? З якою метою? (МСКТ серця)

Найчастіша скарга, з якою пацієнт звертається до лікаря-кардіолога, – біль у лівій половині грудної клітки. Як правило, до встановлення точного діагнозу цей симптом розцінюють як кардіалгію – больовий синдром, який може бути зумовлений різними причинами та захворюваннями.

Але найпоширенішою причиною таких болів є ішемічна хвороба серця (ІХС). Першочергово у такому випадку, щоб справді з’ясувати, у чому причина, слід проводити диференційну діагностику.
Одним із провідних методів сучасної діагностики, що дозволяє вчасно виявити патологію судин серця є мультиспіральна комп’ютерна томографія (МСКТ).

Сучасні МСКТ апарати дозволяють проводити сканування серця упродовж однієї затримки дихання, це значно комфортніше для пацієнта. Можна швидко отримати зображення у будь-яких площинах з побудовою об’ємної реконструкції (3D).

МСКТ-обстеження серця включає два етапи:
  • кількісна оцінка коронарного кальцію (Ca Scoring);
  • МСКТ-коронарографія.
Кількісна оцінка коронарного кальцію (Ca Scoring). Це обстеження дозволяє лікарю оцінити ступінь ризику виникнення ІХС, а також діагностувати атеросклероз на ранній стадії.

Особливості методики:
  • не потребує спеціальної підготовки;
  • обстеження триває кілька хвилин;
  • променеве навантаження при обстеженні незначне = рентгенограмі грудної клітки.
Варто зазначити, що визначення коронарного кальцію дозволяє також виробити і подальшу тактику діагностичного процесу: якщо показники дуже високі пацієнтові пропонують не проходити наступний етап обстеження (МСКТ-коронарографію), а замінити його інвазивною коронарографією.

МСКТ-коронарографія. Неінвазивна (нехірургічна) методика виявлення серцевих патологій. Цю діагностичну процедуру можливо провести не на будь-якому КТ-апараті, а винятково на багатозрізовому з можливістю і з синхронізацією сканування з серцевою діяльністю пацієнта (ЕКГ-синхронізацією) Що це означає?

Саме завдяки ЕКГ-синхронізації можливо отримати чіткі «нерухомі» зображення серця і коронарних артерій в момент діастоли – у фазі розслаблення серця. Адже пульсація серця може спричинити динамічні артефакти – дефекти зображення, а в такому випадку обстеження неінформативне та неякісне.

На основі результатів МСКТ-коронарографії лікар-кардіолог визначає подальшу тактику ведення пацієнта.

Перевага МСКТ-коронарографії, порівняно з діагностичною інвазивною (хірургічною) коронарографією:
  • неінвазивність;
  • відносна простота виконання діагностичної процедури;
  • відсутність можливості інтра- та післяопераційних ускладнень;
  • швидкість проведення процедури та отримання інформації;
  • відсутність необхідності в госпіталізації;
  • невисоке променеве навантаження.
Паламарчук Юрій Олександрович, завідувач радіологічного відділення
Отож, поряд із усіма можливими методами візуалізації комп'ютерна томографія є на сьогодні універсальним, безпечним, високоінформативним та зручним методом діагностики для пацієнта.

Бажаємо Вам міцного здоров'я!

Автор лікар-радіолог Паламарчук Ю.О.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар