2015/09/14

Візит до гінеколога і ваші страхи: точка зору фахівця

У статті мова піде не про те, як виглядає огляд у лікаря-гінеколога, а про те, які страхи відчувають жінки перед дверима до кабінету спеціаліста нашого фаху.

Отож... Все «саме не минулося», самолікування за порадами коліжанок, пошуки вирішення вашої ситуації в Інтернеті виявилися неефективними і до лікаря треба йти. До того ж, виділення, можливо, вже заподіюють дискомфорт, а то і може ще щось неприємніше… Чи вам просто потрібен черговий профогляд для роботи. Та вам лячно. Поза тим, наважившись, ви всеодно чомусь надто хвилюєтесь і на негнучких ногах підійшовши до нашого кабінету, обережно стукаєте у двері.

Для початку, запевняю: гінеколог – такий самий лікар, як і всі інші. Для нас – лікарів-гінекологів, такі прийоми – буденна праця, з прагненням допомогти кожній пацієнтці, яка звертається. Так, гінекологічне крісло (в народі «вертоліт») не любить ніхто, навіть ми. Саме так, адже ми теж буваємо пацієнтками своїх колег. І ми, жінки-гінекологи, теж часом маємо гінекологічні проблеми. При чому випадки бувають атиповими, оскільки медики, зазвичай, хворіють не як усі. Але це вже цілком інша історія.

Часто ваші побоювання обумовлені попереднім негативним досвідом спілкування з лікарями нашого фаху. Порада: краще налаштовуйтесь на позитив. А тепер пройдемося по рейтингу Ваших страхів.
  1. «Від мене погано пахне».
    Направду, іноді таке трапляється. Приміром, бактеріальний вагіноз. Запах також може бути спричинений і проблемами сечовиділення, якщо сеча сильно пахне аміаком. Безумовно, перед візитом до лікаря варто провести гігієну, якщо Вам так буде комфортніше. Але робити це треба без фанатизму, звичайною водичкою, за пару годин до візиту, оскільки лікарю ще потрібно буде брати мазок на флору. Категорично не слід спринцюватися. Запах виділень і навіть сечі, якщо не встигли провести гігієну, не завадить нам провести огляд і не вплине на наше ставлення до Вас.
  2. «Я там не поголила», «я не зробила депіляцію на ногах». Повірте, зазвичай ми не звертаємо уваги на цей «недолік». Водночас слід застерегти: при такій проблемі, як зайве оволосіння або оволосіння за чоловічим типом, Вам необхідне обстеження та лікування. А якщо все ретельно депільовано, то лікар цього просто не побачить. У разі надлишкового оволосіння краще прийти до лікаря у своїй «первозданній красі», до депіляції або ж повідомити про існування цієї проблеми. Та лікаря-гінеколога ви цікавите з іншої точки зору – професійної. Тому не варто робити з цього проблему.
  3. «У мене критичні дні».
    Що ж, і так трапляється: візит планували вже віддавна, але лишенько – «справи» прийшли раніше. Йти чи не йти на огляд? Йти, якщо проблема не дає Вам нормально жити: турбує сильний свербіж, болі, є кровотеча. Звичайно, лікар не зможе взяти мазок на флору, цитологію, навіть УЗД у такій ситуації виявиться не до кінця об'єктивним. Але гострі проблеми, які потребують термінових рішень, слід вирішувати і під час місячних. Якщо ж гострої потреби немає, то переносьте візит на потім, після менструації. Найкращі дні для відвідування лікаря нашого фаху – перша половина циклу.
  4. «Буде боляче».
    Боляче може бути лише у ситуації, коли вже є якась проблема. Починаючи від спазму м'язів на нервовому ґрунті, явищ вагінізму, або існування сильного запалення (адже тоді слизова подразнена та чутлива) – у таких випадках лікар буде довго вводити дзеркало.
    Щоб розслабитись Вам зможуть допомогти кілька порад:
     - глибоко вдихніть-видихніть,
     - покладіть руки на груди чи живіт і кілька хвилин спробуйте розслабитись.
    Ми завжди враховуємо Ваші фізіологічні особливості та по можливості обираємо менше гінекологічне дзеркало, чи змащуємо його лубрикантом перед введенням.
  5. «А раптом у мене рак?» Одним з основних завдань лікаря-гінеколога є пошук проблем з шийкою матки. Йдеться про онкоцитологію – забір клітин з шийки матки спеціальною щіточкою. Це не наша примха – на сьогодні рак шийки матки продовжує лідирувати у світовому списку хворіб. Тому й проводиться т. зв. «скринінг» - цитоморфологічне дослідження, яке здатне виявити ранні зміни в клітинах шийки матки і дозволяє своєчасно підібрати лікування. Лікування ранніх стадій таких клітинних змін доволі успішне, воно не потребує хіміотерапії, опромінення чи операції. І незнання діагнозу та Ваші «а раптом» тут не допоможуть. До того ж, не варто знов ж таки налаштовувати себе на негатив. Наукою вже давно доведено, що енергія слова – потужна річ. Адже слово – це своєрідний одяг наших думок, воно формує нашу реальність, світосприйняття і матерію.
лікар-гінеколог Олена Молчанова
Отож, про всі Ваші страхи ми відаємо. І наше завдання зробити так, щоб Ви довіряли нам, а не боялися. Прикладаємо найбільших зусиль, робимо все від нас залежне. І пам'ятаймо: кожна жінка, яка поважає себе, відвідує лікаря-гінеколога щонайменше один раз на рік. Адже Ви себе поважаєте?
лікар-гінеколог Олена Молчанова.

0 коментарі :

Дописати коментар