2016/10/25

Підтримка грудного вигодовування

Грудне молоко є найціннішим харчовим продуктом для маленької, щойно народженої, людини. Його унікальність полягає не тільки в абсолютному балансі білків, жирів, вуглеводів, а й в особливому їхньому складі, притаманному лише людському молоку. Грудне вигодовування забезпечує зростання, швидкий розвиток і дозрівання центральної нервової, серцево-судинної та ендокринної систем, кісток, органів шлунково-кишкового тракту, а особливо – імунітету.

Отже, життєва необхідність грудного молока для малюка є беззаперечною, а вибір виду вигодовування – безсумнівним і очевидним. Але часто молода мама стикається з низкою проблем, пов’язаних саме з грудним вигодовуванням, неправильне вирішення яких може призвести до зменшення лактації, появи психологічного дискомфорту як матері, так і дитини. Спеціалісти Медичного центру Святої Параскеви є щирими прихильниками грудного вигодовування дітей, тому завжди готові допомогти, дати пораду, бути поруч. Підходи педіатрів нашого закладу засновані на світових рекомендаціях і відповідають Глобальній стратегії щодо підтримки грудного вигодовування. Одразу зауважимо, що, відповідно до цих рекомендацій, ВИНЯТКОВО грудне молоко рекомендують дітям від народження до повних 6 місяців, грудне вигодовування дитини бажано продовжити до 2 років.

Нижче зупинимося на деяких питаннях, які часто турбують матусь-годувальниць:

– Як часто треба прикладати дитину до грудей?
– На сьогодні для здорового малюка та здорової матусі лікарі рекомендують режим вільного прикладання до грудей, тобто за бажанням дитини. Що це означає? Коли мати відчуває, що дитина голодна (малюк неспокійний, кричить, шукає груди), вона дає груди дитині. Це може бути 7, 10, і навіть 20 разів на добу для новонародженої дитини. Є діти, які ніби весь час хочуть їсти та «висять на грудях». У таких випадках мами, зазвичай, лякаються, що молока може не вистачити. Окрім цього, годувати дитину майже без відпочинку досить важко фізично для молодої матусі. Але такий режим вільного вигодовування – нормальне явище, і, як правило, до кінця 1 місяця життя дитини він «вирівнюється», проміжки між годуваннями збільшуються.

– Як зрозуміти, що дитині вистачає молока?
– Не всі мами відчувають «приплив» молока, не всі можуть його зцідити, а дитина може бути неспокійною через свій характер, кишкову коліку або з інших причин, то як же зрозуміти, чи все гаразд? Для цього існують об’єктивні ознаки, за якими можна оцінити «ефективність» грудного вигодовування: приріст маси тіла, достатня кількість сечовипускань (більше ніж 8 на добу для новонародженої дитини), наявність стільця, характерної для віку консистенції мінімум 1 раз на добу. Всі інші ознаки (неспокій дитини, роздратованість на грудях, відсутність відчуття «повних» грудей), які можуть вказувати на зниження лактації, або мати під собою інші причини, є непрямими.

– Чи можна палити під час годування?
– Зазвичай педіатри категорично негативно ставляться до годувальниць, що не кидають палити під час грудного вигодовування. Проте така категоричність часто призводила до швидкого завершення грудного вигодовування мамою. Але грудне молоко настільки цінне для маленької дитини, що сьогодні лікарі готові йти на компроміси. Тому, якщо жінка не може кинути палити під час грудного вигодовування, ми рекомендуємо зменшити, наскільки це можливо, шкідливі впливи на дитину, але зберегти грудне вигодовування. Можна зменшити кількість цигарок на добу, не палити у приміщенні, де перебуває дитина, не робити цього безпосередньо перед годуванням, мити руки та вмиватися після паління (щоб мінімізувати запах).

– Чи треба мамі-годувальниці дотримуватися дієти?
– Традиційно – так. Ми рекомендуємо виключати з раціону молодої матусі продукти, що можуть викликати здуття (виноград, білоголова капуста, лук, бобові та ін.), жирні та гострі страви, продукти, що часто викликають алергію (облігатні алергени). Але останнім часом з’являються дослідження, які вказують на відсутність впливу продуктів харчування, які їсть мати, – на дитину. Поки ці дані поодинокі, тому їх ще не можуть трактувати як рекомендації.

лікар-педіатр Юлія Тодика
автор лікар-педіатр Юлія Тодика
(приймає у київському підрозділі медичного центру Святої Параскеви)

0 коментарі :

Дописати коментар