2016/10/30

Вагітність – Божий дар!

Жоден гінеколог не здатний відповісти на питання: скільки разів може завагітніти жінка. Тому до кожної вагітності необхідно ставитися, як до останньої. Це не означає, що треба закривати очі на можливі вади розвитку плоду, які можуть призвести до мертвонародження або перетворити життя дитини та її батьків на катастрофу. На жаль, у зв'язку зі слабким розвитком соціальних конституцій, хворі діти – це проблема тільки конкретної сім'ї.

Вагітність поділяють на кілька періодів. Найбільший вплив на ембріон, а в подальшому – і на плід, має період від моменту імплантації плідного яйця до 12 тижнів вагітності. До цього часу відбувається формування органів і систем плоду, а в подальшому – збільшення розмірів і диференціювання тканин. Виходить, що найбільш важкі вади розвитку формуються в ранні терміни вагітності. Тому, що раніше жінка стане на облік у зв'язку з вагітністю – то краще для неї.

Важливою є консультація гінеколога щодо визначення гормонального фону і біохімічних показників крові (ниркових, печінкових та ін.). Грамотна і своєчасна корекція відхилень може суттєво вплинути на подальший розвиток плоду внутрішньоутробно, а також розвиток дитини після народження.

Також вагітна жінка до 12 тижнів проходить обстеження суміжних спеціалістів: терапевта, ендокринолога, окуліста, хірурга, отоларинголога, виконує ЕКГ з метою визначення патологій, здатних вплинути на розвиток вагітності, а в майбутньому – і розродження. Якщо виникає необхідність, перелік обстежень збільшують.

Інфекції. Як бути? Визначати до вагітності і лікувати чи лікувати після терміну плацентації (формування плаценти). На жаль, більшість антибактеріальних препаратів протипоказані під час вагітності і мають патогенну дію на плід. Проте не всі інфекції шкідливі для плоду в утробі матері. Частина мікроорганізмів чинять шкідливий вплив на плід, коли він проходить через родові шляхи та контактує зі слизовими оболонками матері (хламідіоз, стрептококова інфекція, диплококова інфекція). Всі нюанси в такій ситуації має врахувати та прийняти правильне рішення про застосування тих чи інших препаратів лікуючий лікар. Також лікар визначає ступінь шкоди конкретних препаратів для плоду під час лікування матері. Це ще один аргумент на користь підготовки жінки до планування вагітності! Також на малих термінах вагітності призначають препарати, що сприяють поліпшенню мікроциркуляції та запобіганню вад розвитку плоду.

І ось 11 тижнів вагітності! Перший пренатальний скринінг. Найважливіший в плані визначення хромосомних аномалій, вроджених патологій плоду, несумісних з життям, вроджених синдромів розвитку, аномалій розвитку органів і систем. Також визначають рівень кровотоку у венозній протоці, середній мозковій артерії, маткових артеріях. За отриманими показниками судять про ступені порушень кровообігу, що відбувається в системі мати-плід.

Це саме той термін, коли можна визначитися з прогнозом. І тільки сім'я, не лікар, вирішує питання про продовження вагітності. Лікар повинен розповісти про певні проблеми, дати медичні обґрунтування можливих ускладнень.

Раннє звернення в гінекологію, щоб стати на облік у зв'язку з вагітністю, діагностика захворювань, кореляція порушень – Ваш крок до щасливого материнства!

Вагітність – Божий дар! Будьте щасливі!


Наказ від 15.07.11 № 417 - Департамент охорони здоров'я

Графік візитів вагітної до лікаря

0 коментарі :

Дописати коментар