2014/10/22

Чому ж болить голова?

Причиною написання цієї публікації стала випадково почута розмова двох подруг у маршрутному таксі. Дівчатам ледь за 20, поверталися, мабуть з роботи чи навчання.Одна скаржилася іншій на нестерпний біль голови, який цілий день заважав працювати:
– Так боліла голова, що не могла нічого робити, – розповідала перша. На що інша відповіла:
– Ну, Ти ж бачиш, яка погода. Чого ж Ти мучилась, треба було одразу вжити знеболювальне.

Фактично так згадала і себе, зокрема те, що доволі часті головні болі списую на зміну погоди, понижений тиск тощо. Мій спосіб позбутися надокучливого симптому приблизно такий: пробую випити каву, а ну допоможе, якщо не допомагає, то шукаю знеболювальне, інакше півдня, як мінімум, піде коту під хвіст. І так щоразу.

Звичайно, вжити пігулку – варіант доволі швидкої дії, але можна ж піти іншим шляхом – спробувати знайти причини, чому цей біль виникає і, можливо, зменшити його частоту або позбутися взагалі.

Чому ж болить голова?
Найчастіше голова у нас болить із двох причин: перша – напруга, друга – мігрень. Ці дві причини, якщо вони епізодичні, можна легко усунути і навіть запобігти їм, проте в окремих випадках головний біль – сигнал серйозної хвороби.

Головний біль напруги (ГБП).
ГБП – найпоширеніший тип головного болю, від якого страждають люди вже з 20-літнього віку, частіше жінки.Такий біль може тривати від кількох хвилин до кількох днів. Здається, що Ви в обручі, який стискає Вашу голову, при цьому Ви продовжуєте працювати, але почуваєтеся втомленими і розбитими. Біль поступово стає тупим та виснажливим, охоплює всю голову, але залишається непульсуючим. Причиною цього головного болю є мимовільне скорочення м’язів скальпа, що своєю чергою може бути спровокованим холодним вітром, тривалими статичними навантаженнями на шийний відділ хребта, нестачею кисню чи води в організмі, голодом.

Жертвами цього синдрому часто стають саме офісні працівники та мешканці великих міст. Адже постійна сидяча робота за монітором, відсутність фізичного руху, часте перебування за кермом, а також стреси, фізичні, розумові, зорові навантаження – основні фактори, які сприяють розвитку больових відчуттів та виснаженню організму загалом.

Якщо цьому не запобігти, то біль стане хронічним і може супроводжуватись нудотою та втратою апетиту.

У такому випадку необхідно звернутися до лікаря, який призначить медикаментозне лікування. Але не поспішайте «ковтати» знеболювальні, займаючись самолікуванням ще до візиту до лікаря. Краще скористайтеся природними, звичними та приємними порадами

Якщо головний біль «застукав» Вас на роботі:
  • зробіть собі легкий масаж задньошийної, комірцевої та скроневої ділянок;
  • вийдіть на вулицю, адже Вашій голові може не вистачати кисню і потрібно просто подихати свіжим повітрям;
  • зробіть кілька простих вправ без різких рухів для м’язів шиї та верхнього плечового пояса;
  • дбайте про повноцінне харчування.
 Щоб запобігти головному болю,треба здійснювати профілактичні заходи і насамперед звернути увагу на свій спосіб життя:
  • Дбайте про максимальну зручність вашого робочого місця.
  • Старайтесь щогодини робити кількахвилинну перерву, щоб «не засиджуватись».
  • Приймайте контрастний душ або ванни з хвойним екстрактом або сіллю.
  • Намагайтесь щодня робити гімнастику.
  • Уникайте частих або тривалих стресових ситуацій.
  • Дбайте про повноцінний та достатній сон (не менше ніж 7–8 год. на добу).
І не забувайте, що самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я. Якщо головний біль не покидає Ваше життя, зверніться до лікаря-невролога, який призначить відповідну діагностику, щоб виявити причину. Адже, списуючи головний біль на щось незначне, ми можемо дозволити вирости у нашому організмі значно серйознішим захворюванням, ніж мігрень чи напруга.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар